• Huvudsponsorer

Hemma
Växjö
VLH
Borta
Skellefteå
SKE

Måltorkan bruten - ändå Växjövinst

21 april 2018 17:00

Efter två klara Växjösegrar studsade Skellefteå AIK tillbaka i den tredje finalmatchen och bjöd upp till dans i Vida Arena. Supersnyggt ledningsmål av Oscar Möller, storspel av Ortio och en gedigen insats i stora delar av första halvan av matchen från Skellefteå skakade favorittippade Lakers. Länge stod matchen också och vägde men Elias 'Wonderboy' Pettersson såg med aftonens avgörande mål till att Växjö nu har matchboll i morgondagens drabbning.


Tredje matchen i finalserien i SHL i nådens år 2018 spelas i eftermiddag i ett vårvarmt Växjö. Kalla har däremot under de två första matcherna målgörarna i Skellefteå AIK varit, då laget inte mäktat med att peta in en endaste puck hittills. Växjö har fått in elva (!) mål under de första 120 minuterna och firma Robert Rosén och Elias Pettersson har varit stekheta.

I ett mycket brandgult Vida Arena börjar matchen med några jämna minuter innan skelleftekaptenen Pontus Petterström blir utvisad. Växjös powerplay har varit sylvasst på sistone och ett gäng självförtroendefyllda smålänningar skapar tryck men Joni Ortio, som på nytt startar i bortakassen, tar de skott som går igenom försvaret. När Skellefteå sedan blir fulltaliga tar man tag i taktpinnen och pressar Växjö vars Miele tvingas ta en utvisning för att stoppa Pär Lindholm. Oscar Möller får ett bra skottläge men Victor Andrén räddar och visar att Växjö klarar sig bra utan förstemålvakten Fasth. Rasmussen får två minuter för boarding och sedan får också Shinnimin vila lika länge men powerplay-torkan fortsätter för Skellefteå. Växjöbackarna täcker skott i denna spelform som om de fick betalt för just detta. Första perioden avslutas med ett Växjöanfall som förlängs av en avvaktande utvisning på Skellefteås Jesper Olofsson som inte hinner verkställas innan det blir dags för periodpaus.

Sammanfattningsvis kan inledningsrundan beskrivas som en utvisningsfylld batalj där Skellefteå AIK inte släppt in något mål vilket hör till ovanligheterna i detta finalserie. Jämnt, fysiskt och utan riktigt farliga chanser.

Andra perioden inleds med ett Lakers-powerplay och trycket hålls kvar efter de två minuterna. Andrew Calof tar egen retur efter superräddning av Ortio och hade hans klubba slagit till pucken lite, lite lägre hade Växjö haft en ledning. Domarna beslutar efter flera minuters avvägning att det inte var mål. En intensiv sekvens följer sedan med farliga skott i alla möjliga målramar av båda lagen men inga mål. Pesonen, Möller, Djuse - stackars målvirket idag. Efter 13.08 gör sedan Skellefteå AIK finalseriens första mål. Fredrik Lindgren får pucken vid offensiv blålinje och prickar Oscar Möllers klubba som styr upp 1-0 i vänstra krysset. Så enkelt var det alltså att göra mål. En perfekt skottpassning och en lysande styrning är alltså receptet. Skellefteå fortsätter att trycka på men hoppsan, växjöbacken Oliver Bohm slår en liten myra som flipperstudsar in till 1-1. Och efter det går det undan. Håll i er nu. Shinnimin utvisad, sekunder senare Jimmie Ericsson dito, och några stackars sekunder hinner gå innan Växjö gör 2-1. Gissa vilka som ligger bakom? Jo, det är så klart Rosén som passar tonåringen Elias Pettersson som vinklar in pucken backom Ortio.

Växjö visar i andra perioden att det inte spelar så jättestor roll om Skellefteå spelar bra, tungt och offensivt. Smålänningarna hittar på nät vänster ett sätt att komma ut med en ledning ändå. Allt kan hända inför tredje då detta ser ut, känns och luktar jämnare än på länge.

Tredje 20-minutersdelen av matchen ska starta och nu känns det som att hela finalserien står och väger. Växjö gör här i inledningen INTE ett tidigt matchavgörande mål i tredje perioden utan Joni Ortio räddar Elias Petterssons chans. SKellefteå får en chans i powerplay och om vi talade om millimeter senast är det nog centimeter som skiljer AIK-skottet här från att studsa ribba in istället för dito ut. När Växjö sedan får powerplay blir det genast konstant farligt och de mycket spelskickliga växjöiterna är nära att göra 3-1 i den spelformen. Hav tålamod, 3-1 kommer så småningom och då är det Andrew Calof som får komma helt fri på pass från Shinnimin. Ett kyligt avslut ribba in gör att uppförsbacken för västerbottningarna är nu monumental. Med det målet förändras den tredje perioden och Växjö kliver några skridskoskär bakåt och stänger Skellefteås offensiva satsningar i sin linda. Med nästan fyra minuter kvar plockar Robertsson och Klockare ut keepern och puttar in en sjätte utespelare i ett försök att göra en reducering. Snabbskrinnaren, klubbvirtousen och junioren Elias Pettersson hinner först på en förlupen puck i den spelformen och avgör matchen med sitt 4-1-mål. Jakten på mål fortsätter de sista minuterna för Skellefteå men det blir inte riktigt nära.

Efter tre perioder summeras den jämnaste finalmatchen hittills med att det ända blir en växjövinst och att matchserien nu beskrivs bäst med 3 vunna för seriesegrarna och 0 hittills för Västerbottens stoltheter Skellefteå AIK.