• Huvudsponsorer

Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Växjö
VLH

Final: Imponerande defensiv gav Växjö historisk seger

12 april 2015 20:55

Rutinerade Skellefteå AIK tog emot nykomlingarna i finalsammanhang Växjö Lakers i den första finalmatchen och det blev Växjö som snodde åt sig en seger hem till Småland. Alla mål föll i den första perioden med Rhett Rakhshani som tvåmålsskytt. Han fick tillsammans med målvakten Cristopher Nihlstorp ikläda sig hjälterollen till klubbens första finalseger någonsin.


Det märktes omgående att det är två starka, snabba och spelskickliga lag som tagit sig till final. Det slog gnistor på isen och det var gästerna som fick den bästa starten med mål efter fem och en halv minut.

Backen Niklas Lundgren lyfte pucken mot mål från blålinjen, men den fastnade på vägen. Rhett Rakhshani fick slutligen tag i den, vände om och rakade in 0-1 med ett lågt skott bakom Markus Svensson.

De flesta chanserna skapades på spelvändningar, mot samlade försvar var det svårt att komma in på mål. Skellefteås kvittering kom just på en snabb omställning som avlutades av Janne Pesonen som med enhandsfattning vinklade in pucken bakom Cristopher Nihlstorp. Vackert anfall av hela kedjan där Andrew Calof och Patrik Zackrisson också ingår.

Men det var ändå gästerna som gick till pausvila i ledningen. Återigen var det Rakhshani som var sist på pucken, men den här gången var det nog ovetandes. Noah Welch drog till med ett direktskott från distans och i röran framför mål ändrade pucken riktning via Rakhshani och hittade in i nät fram till 1-2.

"De checkar fast oss i egen zon"

Andra perioden var inte alls lika välspelad som den första. Det var en hel del bök, stök och felpassningar och skottstatistiken 7-1 vittnar om att det var problem i båda lägrena i anfallsspelet. Övertaget där har att göra med att hemmalaget hade chansen i två powerplay, vilket inte gästerna hade.

– Vi blir fast i egen zon där de checkar fast oss, och det är något vi vill ändra på i tredje perioden, menade Skellefteås Fredrik Lindgren till TV4 efter andra perioden.

Imponerande defensiv satte Växjö i förarsätet

Skellefteå spenderade en hel del tid i anfallszon men Växjö pressade ut dem mot sargen hela tiden och hemmalaget hade på grund av det oerhört svårt att skapa chanser. Samtidigt hade smålänningarna inget anfallsspel att tala om heller i tredje perioden, bara fyra skott på mål, vilket gav sammanlagt fem skott på de avslutande två perioderna.

Växjö hade inte ett enda powerplay på hela matchen samtidigt som laget tvingades avstyra fem numerära underlägen själva, vilket boxplayspelarna gjorde med perfekthet. Den sista under de sista två minuterna av matchen.

Sällan har vi sett Skellefteå ha så svårt att skapa chanser som i den första finalmatchen som Växjö vann med 1-2, alla mål från den första perioden. Nykomlingarna i finalsammanhang har därmed fått en smakstart i finalserien och kommer ta emot Skellefteå hemma i Vida Arena på tisdagen med gott självförtroende.

– Jag tycker att vi har rätt mängd energi ändå. Vi har mycket puck men är för bekväma och tar oss inte in till mål. Vi känner ingen stress och står inte och faller efter en match, sa Skellefteås tränare Hans Wallson till TV4.

– Det var viktigt, men vi vet att de kommer komma tillbaka. Vi måste ge vår målvakt och våra boxplayspelare stort beröm ikväll, sa tvåmålsskytten Rhett Rakhshani till TV4.

Missa inte alla sköna bilder från den första finalmatchen under rubriken Bildgalleri här ovanför.