• Huvudsponsorer

Hemma
Linköping
LHC
Borta
Skellefteå
SKE

Semifinal: Micflikier knäckte koden mot Skellefteå

3 april 2015 17:59

Med kniven mot strupen kunde Linköping bryta Skellefteås sju matcher långa segersvit i SM-slutspelet. Stora segerorganisatörer blev Jacob Micflikier, med sina två mål, och målvakten Marcus Högberg som storspelade. Nu står det 3-1 i matcher och Skellefteå har chansen att knipa finalbiljetten igen på Påskdagen.


Linköping stod inför en minst sagt svår uppgift när man tog emot Skellefteå för semifinalmöte nummer fyra. De första tre matcherna hade SAIK gått segrande ur, vilket innebar att det var vinna eller försvinna för östgötarna i dag.

Kanske var det därför matchen började lite tillknäppt i Saab Arena; inget av lagen ville riskera att hamna i ett tidigt underläge. Ändå var det Skellefteå som skapade mest målchanser inledningsvis, men hemmakeepern Marcus Högberg var i storform. I stället kunde Linköping ta ledningen.

Jacob Micflikier blev första periodens ende målskytt när han rakade in en puck i nät från nära håll. Därefter var det i stort sett Linköping för hela slanten, i en period som i övrigt präglades av fysiskt, men regelrätt, spel.

– Vi sa innan att vi skulle gå ut med inställningen att vi har inget att förlora, berättade Linköpings Fredric Andersson på isen efter den första akten.

Högberg bommade igen

Tempot trappades upp ytterligare en grad när den andra perioden tog vid. Båda lagen skapade målchanser som tvingade både Högberg och Markus Svensson till kvalificerade räddningar stup i ett. Målvakterna stod dock upp för uppgiften och höll tätt.

Närmast ett mål var gästande Skellefteå. Framförallt när man fick spela fem mot tre i närmare en och en halv minut i slutet av perioden. Fram klev då Marcus Högberg som, tillsammans med ett disciplinerat försvarsspel i boxplay, lyckades hålla nollan. Ledningen 1-0 var således intakt inför den tredje perioden.

Första förlusten i slutspelet

Inledningen på den tredje perioden skulle bli avgörande, det var närmast ett faktum på förhand. Linköping kom ut till synes piggast och därför kunde man också få in pucken i nät. Jacob Micflikier skrev in sig i målprotokollet återigen, efter en tilltrasslad situation runt Skellefteå-kassen.

Med ledningen i behåll fortsatte hemmalaget att tuffa på. Med sju minuter kvar av perioden satte Broc Little 3-0-pucken förbi Svensson och därefter tycktes det vara avgjort. För Skellefteå skapade inte nämnvärt mycket i perioden, förrän det återstod ett par minuter. Då sprattlade man till med två mål, men förgäves.

Skellefteås förlust skrevs till 3-2 och är lagets första nederlag i det här SM-slutspelet. Semifinalserien är således inte avgjord än. Nu leder SAIK med 3-1 i matcher, i väntan på nästa möte som spelas i Västerbotten på söndag.