Vi gör skillnad tillsammans

Psykisk ohälsa drabbar människor i alla åldrar och samhällsskikt. Det leder till stort lidande för enskilda, deras nära och kära och andra i deras omgivning. Vi är övertygade om att effekterna kan mildras genom tidiga insatser och ökad kunskap.

Som en stor förening har vi i Skellefteå AIK en unik möjlighet att göra skillnad. Vi har naturliga kontaktytor till föreningslivet, näringslivet och offentlig sektor. Det gör att vi kan nå ut till både barn, ungdomar och vuxna. Därför har vi samlat våra samhällsinsatser under namnet Bygdens Hjärta.

Den första gemensamma satsningen inom detta initiativ är denna kraftsamling för att främja psykisk hälsa.

Ett växande problem
När Folkhälsomyndigheten beskriver psykisk hälsa handlar det om mer än att inte ha en psykisk sjukdom. Det är ett tillstånd som gör det möjligt för människor att må bra och nå sin fulla potential.

Detta hjälper oss också att bättre förstå motsatsen – och vilka effekter det kanf å, både för enskilda individer och för samhället som helhet. Oro, nedstämdhet, ångest och allvarligare tillstånd som depression påverkar livet på många sätt, i både stort och i smått. Och tyvärr har problemen ökat markant under de senaste tio åren.

En studie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor visar att en majoritet av unga (56 procent) upplever ängslan, ångest eller oro. Andelen är ännu högre bland tjejer.

I Skellefteå ser vi en liknande bild. En årlig enkätundersökning bland elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet visar att endast 76 procent av pojkarna och 52 procent av flickorna skattar sitt mående som ”bra” eller ”mycket bra”. Detta är alarmerande siffror. Generationen som ska forma vår framtid uppger att de mår allt sämre – och det är en utveckling vi måste bryta.

Tillsammans jobbar, växer och vinner vi – på och utanför isen

Bygdens Hjärta är en del av Skellefteå AIK:s arbete med samhällsansvar. Här ingår även idrottsverksamheten och SHL:s gemensamma satsning Impact Week. Den första aktiviteten inom Bygdens Hjärta är denna kraftsamling för att främja psykisk hälsa.

Det är ett initiativ som består av två delar – en kostnadsfri utbildning för ungdomsledare och en utbildning i tre delar som riktar sig till företag och organisationer. Genom att ta en avgift för deltagare från näringslivet och offentlighet kan utbildningen för ungdomsledare erbjudas helt utan kostnad.

Kostnadsfri utbildning för ungdomsledare

Vi välkomnar ledare från alla typer avf öreningar – oavsett om det handlar om sport, kultur eller andra typer av intressen.

Innehåll

Utbildningen kommer att ge en orientering kring tre huvudfrågor:

• Vad är psykisk ohälsa?
• Hur upptäcker jag tidiga signaler?
• Hur ska jag agera?

Upplägg

• 3 timmars utbildning på kvällstid, med flera tillfällen att välja bland
• Föredrag, workshop och erfarenhetsutbyte
• Föreläsare från bland annat Ungdomsmottagningen samt Ungdomssupporten i Skellefteå

Utbildning för ledare på arbetsplatser

En utbildning i tre steg som riktar sig till alla med ledarroller på sin arbetsplats. Syftet är att höja kunskaper och skapa trygghet i frågor som rör psykisk hälsa, både när det handlar om att hantera uppkomna situationer och att arbeta förebyggande.

Innehåll

Utbildningen består av tre delmoment med fokus på:

• Ledarskap
• Upptäcka/agera
• Måendekultur

Upplägg

• Utbildningen genomförs under tre förmiddagar inklusive lunch
• Varje träff innehåller föreläsning, workshop, erfarenhetsutbyte och en hemuppgift.

Utbildning för ledare på arbetsplatser

Träff 1 | Ledarskap, 20/2

Som ledare har vi ett ansvar att skapa en stödjande och inkluderande arbetsmiljö där medarbetarnas välmående är en prioritet. Vi undersöker frågor som:

• Vad innebär psykisk ohälsa?

• Hur kan den uppstå på arbetsplatsen, och vilka effekter kan den få?

• Vad kan jag göra som ledare, och vilket ansvar har jag?

Träff 2 | Upptäcka/agera, 20/3

Att upptäcka och agera på psykisk ohälsa på arbetsplatsen är avgörande för en hälsosam och produktiv miljö. Genom att identifiera varningssignaler och förstå både risk- och friskfaktorer kan vi bättre stödja våra medarbetare och arbeta proaktivt.

Träff 3 | Måendekultur, 23/4
– hur får vi det att ske?

Genom att implementera strategier som uppmuntrar öppenhet, gemenskap och stöd skapar vi en miljö där medarbetare känner sig värderade och trygga att dela sina utmaningar. Men hur gör vi detta konkret? Och hur kan vi säkerställa att våra insatser leder till ökad frisknärvaro, arbetstillfredsställelse och förbättrad prestation?

Föreläsare

DANIEL FÅHRAEUS,
Klubbdirektör Skellefteå AIK. Daniel har lång erfarenhet från ledarskap bl a från Försvarsmakten, och Svenska Skidförbundet.

ANDERS WAHLBERG,
leg psykolog, främst inom organisation och arbetsmiljö. Anders handleder chefer och medarbetare med expertis inom konflikter och psykosocial arbetsmiljö.

MIA NORDLUND, 

grundare av Howdo, ägare av Curatina. Mia stöttar företagsledare med ledarskapsfrågor och verksamhetsutveckling. Specialiserad inom stressrelaterad ohälsa.

MIKAEL REHNBERG,
Mikael är biolog och arbetsmiljökonsult. Mikael föreläser och utbildar om frågeställningar som anknyter till arbetsliv, arbetsmiljö och folkhälsa.

Priset för utbildningen är 15 000 kr och då möjliggör ni även för utbildning av 10 ungdomsledare.

Ladda ner folder om Bygdens Hjärta här.

För anmälan och mer information: [email protected]

STOLTA HUVUDSPONSORER
LEVERANTÖRER