SM-guldet höjdpunkt i Anderssons karriär – även om han inte fick spela finalerna…
Publicerad: 2018-03-24
Fuhrmans Hörna
Han var inte stor, omkring 175 cm. Han var inte speciellt kraftig, omkring 75 kilo. Men rörlig, med härlig speluppfattning – och proffsig inställning. – SM-guldet 77-78 var givetvis en höjdpunkt i karriären, säger Bosse Andersson, 67. Ändå fick han inte spela finalerna…

Karln är glad pensionär idag. Ser så många AIK-matcher han har möjlighet och gläds över att klubben blivit en av svensk ishockeys största genom tiderna.
– På min tid var Hardy Nilsson den stora härföraren. Han betydde mycket första guldåret. Nej, Hardy var inte tränare, men näst intill … säger Bosse och skrattar.
Hardy, idag 71, var kaptenen, den som kanske gav och tog mest – och satt mest i avbytarbåset. 

Bosse Andersson såg sin första ishockeyis i moderklubben Morön (då Morö-Bergsby SK). Lars Andersson var första tränaren.
– Givetvis spelade jag i Moröns ungdomsserier. Sedan blev det A-laget. Och ganska snabbt AIK.
Steget från div III till I var stort – men Bosse klarade upptrappningen. 1970 hamnade han i AIK-tjänst.
– Undra om inte ”Bulten” Lestander var tränare då? Eller var det Acka Andersson? Någon av dem var det, nog.

Hans karriär i AIK tog fart i division 1, som i princip var norra elitserien. Säsongen 1975-76 fick serien namnet Svenska Elitserien.

På den tiden bestod AIK:s matchtrupp av sex backar och tre kedjor. Konkurrensen var tuff.
Hur kändes det att inte platsa i SM-finalerna våren 1978? – Inte kul, förstås. Men tränarna bestämmer. Det var bara att finna sig i besluten.
Chefsteamet då, Anders Rönnblom/Lennart Lindström, tog besluten. Och sedan kom alla tre att jobba på Skellefteå kommun…

Bosse spelade ofta tillsammans med finländaren Pekka Rampa, som fanns i AIK 1976-82. Även med Lars-Fredrik Nyström, som sedan försvann till Djurgården och där gjorde sex säsonger. AIK:s ledande kedja på den tiden var den med Per ”Tjuven” Johansson, Hardy Nilsson och Christer Johansson.

Hardy, 70 idag, som gjorde tretton säsonger i AIK och bland annat blev svensk förbundskapten. Christer var inte mycket sämre: tio säsonger i AIK och en i högsta serien med Rönnskär. – Tider det! säger Bosse och får något nostalgiskt i blick.

Så småningom tog skadorna ut sin sätt. Bosse är knäopererad vid tre tillfällen.
Vad säger du om AIK årgång 2017-18?
– Upp och ner. Vi har blivit bortskämda med åren. Men i sina bästa stunder av riktigt hög klass. I en serie SM-matcher kan precis allt hända.  Så sant så.
– Lycka till AIK! säger Bosse Andersson.
Instämmer.

Bosse Fuhrman