• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 4 December Dec
Torsdag Tor 6 December Dec
Lördag Lör 8 December Dec
Tisdag Tis 11 December Dec
Onsdag Ons 19 December Dec
Fredag Fre 21 December Dec
Onsdag Ons 26 December Dec
Fredag Fre 28 December Dec
Söndag Sön 30 December Dec
Lördag Lör 5 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan
Torsdag Tor 17 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Torsdag Tor 24 Januari Jan
Lördag Lör 26 Januari Jan
Tisdag Tis 29 Januari Jan
Torsdag Tor 31 Januari Jan
Lördag Lör 2 Februari Feb
Tisdag Tis 12 Februari Feb
Torsdag Tor 14 Februari Feb
Lördag Lör 16 Februari Feb
Torsdag Tor 21 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb
Tisdag Tis 26 Februari Feb
Torsdag Tor 28 Februari Feb
Lördag Lör 2 Mars Mar
Tisdag Tis 5 Mars Mar

Fritte & Funky ger ut nytt sound

18 oktober 2012 16:40

Då var det åter dags att skruva upp volymen och nynna med till en ny Skellefteå AIK-låt, signerad Fritte Enqvist & Funky Dan Larsson. Den här gången har man tagit hjälp från annat håll och det är ett lite annat sound, men den är fortfarande lika svartgul.


Fjärde singeln – utan rock

Inför finalserien 2011 kom den första singeln – ”Det håller på att hända igen”, på initiativ av Fredrik Warg som känner Fritte Enqvist sedan Bolidentiden.
- Första låten blev ju lite ”free base” både vad gällde texter och musik. Det hann aldrig bli förankrat någonstans. Men jag skyller allt på Fredrik Warg.

Sedan har det blivit två singlar till. Och hela vägen har Fritte och Funky Dan Larsson, som båda jobbar för X5 Music Group, varit inblandade. Rocken har varit genren för de tidigare låtarna, men nu känner man lite vibbar av disco och schlager.
- Vi sökte en ny vinkel för att bredda oss lite. Vi tänkte att vi skulle testa Stockholmsgreppet här uppe i norr, säger Fritte skämtsamt.
- Precis, ta med oss discon hit, flikar Funky in. Och för att det inte ska bli allt för likadana låtar efter varandra.

Det andas som sagt schlager, men den känslan är ändå starkt reducerad från originalet. Och för att få det rätta discosoundet så kallade man in en expert förklarar Fritte.
- Reaktionerna i början var att det låter schlager, Lena PH, så jag skickade det till en kille i Umeå, som jobbar med att skriva dansmusik, Jonas Andersson. Det finns fortfarande lite schlager kvar, men det har att göra med ackordsval.

Det finns ett inslag som ger den lite extra schlagerklang. Ett val som från början inte var givet enligt Funky.
- ”Ahahaa” gör att det låter jäkligt mycket schlager. Den blev rätt given. Vi la dit den som utfyllnad från början, men sen låg den där så länge och lät bra så då valde vi istället att lägga körer på den.

Men det är inte det sista vi hört av den rockiga genren.
- Nej, vi kommer förmodligen att gå tillbaka till det rockiga temat då det blir slutspel och allvar, då måste man ner igen till rötterna och smutsa ner sej lite, förtydligar Fritte.

Gjordes på en kväll

Sången står som vanligt Funky Dan för. Musik, melodi och övrig produktion har i år varit ett samarbete.
- En god vän till oss, som heter Anton Johansson, har gjort musiken, berättar Funky. Han visade en idé för mig som vi bollade med Fritte.

Funky i Stockholm och Fritte i Skellefteå. Tillsammans lyckades de sätta grunden till låten på en kväll.
- Ja, medan de ställde in ljud i studion nere i Stockholm så satt jag här uppe och skrev text, säger Fritte. Vi bollade sedan några rader för att få in mer hockey och vid elva så hade de spelat in all sång.

Oscar Möller in action

Men fortfarande var mycket ogjort. Plus att det fanns en vilja att krydda med en musikvideo, och där tog man som vanligt hjälp av spelarna i Skellefteå AIK.
- Då var skelettet gjort, det som tar tid sen är att få allt att sitta samman. Sen börjar jobbet med att göra videon, och där är det väldigt ”korta korvar” eftersom att det oftast är väldigt sent påkommet. Ofta en vecka innan släppet. Att få ihop så att halva laget är med på en sån här grej är ju otroligt bra i såna här sammanhang, att dom ställer upp.

Pengar till ungdomarna

Låtarna har laddats ner och spelats flitigt bland AIK-anhängarna, ett mottagande som Fritte tror till stor del har att göra med det engagemang som finns runt laget.
- Responsen under åren har varit fantastisk! Vi har ju turen att vi rider på ett inarbetat varumärke, så vi kan ju inte ta åt oss så mycket av äran. Jag tror inte att det är våra låtar som är framgångskonceptet i det här, utan det handlar mer om att det är Skellefteå AIK och att det görs för en god sak.

För låten, som ges ut som singel imorgon fredag, kommer att säljas via iTunes. Och pengarna av den försäljningen går som tidigare till Skellefteå AIK:s ungdomar.

Men vad heter då den nya låten? Tillsammans mot guld (såklart)! PS. D**en som är på plats i Skellefteå Kraft Arena ikväll, då Skellefteå AIK möter Rögle BK, har möjlighet att se den nya musikvideon som har premiär på hemsidan först imorgon.