Pontus Petterström hjälte i förlängning
Publicerad: 2018-04-09
Skellefteå AIK lyckades efter spel på övertid säkra segern mot Djurgården och utöka ledningen i matchserien till 3-1. I den första perioden kom Skellefteå ut fantastiskt bra och spelade ut Djurgården. Bland annat har man tre ramträffar under några minuters hård press men man får inte in pucken. I den andra perioden svänger det totalt när Djurgården plötsligt tog över kommandot och dessutom kunde dra ifrån till ledning 0-2. Ett jagande Skellefteå hittade en reducering genom Oscar Möller efter halva perioden och med två minuter kvar kvitterade Henrik Hetta med en styrning. Matchen gick till övertid där Pontus Petterström blir matchhjälte med sitt avgörande mål till 3-2.

Flera ramträffar från Skellefteå

Skellefteå inleder matchen bra med spel nere i Djurgårdens försvarszon i första periodens inledande byten. Man får också spela powerplay men lyckas inte omsätta den chansen i speciellt mycket. Det fina spelet från hemmalaget fortsätter dock och flera bra målchanser skapas. Bland annat räddar Djurgården en puck på mållinjen som är centimeter från att ramla in i mål efter knappt nio minuter, och den följande minuten kommer även ett skott i stolpen och ett i ribban.

Gästerna blir visserligen tillbakapressade stora delar av inledningen av perioden. Men man är bra på att vända spelet snabbt och skapa farligheter då man vinner pucken. Joni Ortio i hemmamålet tvingas också han till några kvalificerade räddningar. Den andra halvan av perioden är spelmässigt rätt jämn.

Djurgården tar över matchen

Inget av lagen bjuder på något riktigt ordnat spel i inledningen av perioden. Men efter fyra minuter kommer ändå matchens första ål när Mikael Ahlén kämpar in 0-1 med trängsel framför Ortio. Skellefteå får strax därefter spela powerplay och gör det riktigt bra. Trots bra spel och flera lägen får man dock inte hål på Reiderborn.

Halvvägs in i perioden är det Djurgårdens tur att spela sitt första powerplay och då är det riktigt nära ett nytt mål, Ortio gör flera viktiga räddningar. Gästerna behåller dock spelövertaget i resten av den andra perioden och efter att Skellefteå haft bra tryck mot Djurgårdens mål så kan gästerna kontra. Mark Katic ramlar vilket ger Jonathan Davidsson helt fritt från egen zon och ensam med Ortio sätter han 0-2.

Skellefteå kommer tillbaka

Skellefteå inleder den tredje perioden i powerplay eftersom Djurgården drabbades av en utvisning i slutet av den andra. Återigen spelar man runt bra men man kommer till för få avslut och tiden rinner bort. Inte heller när en ny bortautvisning kommer efter drygt fem minuter lyckas man utnyttja chansen. Men när klockan närmar sig halva perioden kommer det efterlängtade målet när Oscar Möller bryter en passning i anfallszon och trycker in 1-2.

Skellefteå kämpar och sliter i jakt på kvittering men Djurgården spelar fortsatt bra och kan förlägga en hel del speltid i anfallszon. Med knappt sex minuter kvar av perioden drabbas gästerna av en utvisning men trots ett par fina chanser lyckas inte Skellefteå få in pucken. Med 2:23 kvar så kommer kvitteringen efter en snygg styrning från Henrik Hetta till 2-2. Djurgården är nära ett avgörande i slutminuten men matchen går till övertid.

Petterström avgör på övertid

Skellefteå inleder övertidsspelet intensivt, med hög fart och hård press på Djurgården. I ett långt byte i anfallszon är man riktigt nära men får inte in pucken. Sedan blir det direkt ombytta roller när Djurgården har ett långt anfall med bra tryck mot hemmamålet. Efter en spelvändning kommer avgörandet när Joakim Lindström snyggt spelar fram Pontus Petterström som direktskjuter in 3-2 och ger AIK ledningen med 3-1 i matchserien.