Holloway målskytt i Skellefteåseger
Publicerad: 2013-11-23

Efter förlust senast hemma mot Leksand var det ett revanschsuget Skellefteå AIK som tod emot Linköping på lördagen. Man tog ovkså ledningen halvvägs in i första perioden efter snyggt samspel mellan Jimmie Ericsson och målskytten Joakim Lindström. Linköping kunde kvittera men Bud Holloway satte 2-1 i spel fem mot tre och sedan tappade Skellefteå aldrig den ledningen. Segern skrevs till sist till 5-2 efter att Erik Forssell avgjort med mål i tom kasse med fem minuter kvar i sista perioden.

Första perioden

Bägge lagen skapar en hyfsad chans tidigt i den första perioden. Skellefteå genom ett bra avslut tätt över från Arvid Lundberg och Linköping har ett skott utifrån som Markus Svensson i målet räddar. Gästerna får också ett friläge för Simon Hjalmarsson som dock faller och trycker in såväl puck som målvakt i målet vilket gör att målet döms bort. Första målet gör istället Joakim Lindström för Skellefteå efter att han tillsammans med Jimmie Ericsson kommit två mot en och direktskjutit in 1-0 på Ericssons passning.

Ett felpass från Melker Karlsson går till Simon Hjalmarsson som får en bra chans för gästerna men AIK gör det bra i egen zon och får ut pucken. Linköping kommer undan med en solklar utvisning bakom Skellefteås mål strax därefter och kan då spela in pucken till Eric Himmelfarb som gör 1-1 med ett välplacerat skott. Först med 18:50 på klockan kommer matchens första utvisning som drabbar Daniel Rahimi. Skellefteå skapar en bra chans för Bud Holloway att skjuta men mer än så hinner man inte med innan pausvilan.

Andra perioden

Efter att inte har kommit någonstans i den inledande knappa minuten i powerplay så kommer AIK igång allt mer och spelar med bra fart. Man får också utdelning för detta i form av en bortautvisning efter drygt fyra minuters spel. Efter bra spel från hemmalaget kommer också ytterligare en utvisning med 50 sekunder kvar av den första. Då kommer också 2-1 efter skott från blå av Bud Holloway som Christian Engstrand i målet närmast tappar in. I fortsatt powerplay kommer också 3-1 genom direktskott från Melker Karlsson efter fantastiskt förarbete från Viktor Arvidsson.

Med 11:24 spelat får Linköping spela powerplay men efter en minut blir det istället spel fyra mot fyra, följt av kort powerplay för Skellefteå, fyra mot fyra igen och till sist får gästerna avsluta med en sista minut i powerplay. Någon utdelning från allt detta får dock inget av lagen. I periodens sista minuter har Linköping bra tryck i jakt på en reducering och man får också avsluta perioden i ett nytt numerärt överläge men då sliter Skellefteå bra i egen zon och håller borta gästerna.

Tredje perioden

Linköping inleder perioden i powerplay och får omedelbart utdelning när Chad Kolarik gör 3-2 och tillför än mer spänning till matchen. När sedan Skellefteå får spela powerplay så kommer repliken direkt när Pierre-Edouard Bellemare gör 4-2 efter ett löst skott utifrån som går ända in i mål. Omedelbart därefter är Linköping på väg att komma loss med två man men då är Niclas Burström oroligt bra som stoppar upp Pär Arlbrandt och avväpnar honom.

Skellefteå tycks ha ställt om lite från att spela med full fart framåt till att mer kontrollera matchen och säkra hemåt. Något man lyckas mycket bra med då Linköping inte skapar speciellt mycket framåt alls. När det sedan blir spel fyra mot fyra med drygt fem minuter kvar så chansar man och tar ut målvakten för att jaga reducering. Detta misslyckas dock helt då Erik Forssell direkt tar pucken och sätter 5-2 i tom kasse. Skellefteå vinner rättvist efter att ha varit bättre i samtliga perioder.