Skellefteå AIK tar en match av Frölunda HC
Publicerad: 2017-03-21
Hemmaplansfördelen för Frölunda HC är förverkad efter kvällens förlust i kvartsfinal tre. Skellefteå AIK vinner med 2–3 efter en dramatisk avslutning, där Joni Ortio gjorde ett par avgörande räddningar i slutminuterna.

Period ett, Holmström fortsätter göra poäng

Den heta stämningen hänger kvar från förra matchen och i en av de första spelsekvenserna räknar vi upp till tolv tacklingar inom loppet av en minut. Johan Alm och Carl Grundström anförde sina medspelare i tacklingsstormen, där den förstnämnda var inblandad i en tredjedel av tidigare nämnda tacklingar. Matchens första kanonräddning står Johan Gustafsson för när Pontus Petterström får direktskottläge i ensam position rakt framför målet.

Sen kommer första målet. Andreas Wingerli behåller en puck, vunnen från sargkanten, och hamnar i två mot ett tillsammans med Axel Holmström. Passningen från Wingerli är precis, Holmström sätter ner klubban och slår in 0–1 efter knappt åtta spelade minuter.

Två minuter senare spelar Frölunda ut sig ur egen zon och kommer till attack. Pucken spelas upp till Jacob Larsson som via spelare framför mål skjuter in kvitteringen till 1–1. Robin Figren får ett jätteläge och dribblar ner Ortio, men finske målvakten gör en kanonräddning. Tjafset som pågick efter i princip varje avblåsning tidigare under matchen har nu dött av lite och vi får ytterst få bataljer efter avblåsning. Lagen skapar varsitt jätteläge till, Frölundas Carl Grundström och Skellefteås Pär Lindholm får bägge chanser från väldigt nära håll, men bägge gångerna överlistar målvakterna sina motspelare och vi har oavgjort resultat efter en spelad period.

Period två, Skellefteå rycker ifrån

Frölunda hamnar lite på knäna inledningsvis när Skellefteå sätter fart direkt. Snabba spelvändningar är Skellefteås vapen och man kommer i några tre mot två-lägen och får även fram ett friläge för Andrew Calof. Gustafsson blir överspelad men Henrik Tömmernes är exceptionell i sitt försvarsspel och stör Calof i precis rätt ögonblick.

Gästerna träffar ribban med ett skott, innan ett anfall där Axel Holmström och Andreas Wingerli kämpar vid offensiv sarg. Man tvingar man ut pucken i mitten till Sebastian Ohlsson som skjuter direkt. Ohlssons skott dyker rakt ner på inåkande Holmströms klubba, som kan slå in 1–2 med nio minuter kvar av andra akten.

Ribbskott för Frölunda bara minuter efter Skellefteås ledningsmål, men det är också Skellefteås period. Bud Holloway, Jimmie Ericsson och Adam Pettersson forecheckar hårt och vinner pucken två gånger om och skapar två jättelägen i samma anfall. I det andra skedet levererar Pettersson en passning som överspelar Gustafsson i målet, vilket ger Jimmie Ericsson öppet mål och 1–3 kommer med fem minuter kvar.

Matchens första utvisning drabbar Skellefteås Johan Alm efter en tilltrasslad situation framför Ortio och Frölunda får spela powerplay under de sista två minuterna. Men Frölunda går mållös från mellanakten och måste hitta på någonting annorlunda för att kunna vända den här matchen.

Period tre, Frölunda försöker men Ortio storspelar

Göteborgslaget får en viktig reducering, bara två och en halv minut in i tredje perioden. I ett misslyckat uppspelsförsök stoppar Jacob Larsson pucken på blålinjen, spelar till Casey Wellman som kan dundra in 2–3. Bara minuten efter styr Victor Olofsson ett styrskott rakt upp i ribban, sånär en kvittering. Frölunda trycker på och vinner många puckar i mittzonen så fort Skellefteå skickar ut eller försöker spela sig ur egen zon.

Spelet blir mer fysiskt och det är Frölunda som tacklar mest. Skellefteå kommer allt lättare ur zonen när vi närmar oss slutet, men skapar inget framåt. Istället är det hemmalaget som skapar både halvchanser som riktiga chanser. Med fem och en halv minut kvar drabbas Frölunda av sin första utvisning. Det är Johan Sundström som tacklar Pär Lindholm i ryggen och Skellefteå får ett gyllene läge att gå ifrån, men Frölunda spelar perfekt och Skellefteå får inte igång något ordnat spel.

Frölunda slänger sig in framför mål och skapar oreda när matchtiden börjar rinna ut och då får man också en sista chans i powerplay. Med uttagen målvakt spelar man sex mot fyra och Casey Wellman får en sidledspassning där han behöver skjuta direkt, men misslyckas och tvingas ta emot den före han skjuter. Den extra hundradelen ger Ortio tid att förflytta kroppen och han gör en matchavgörande räddning med axeln, när Wellman skjuter högt. Skellefteå håller ut och tar ledningen i matchserien.