Intervju med John Norman
Publicerad: 2013-08-05

Norman: ”-Det här är det riktiga AIK!”

John Norman är 22-åringen som slog igenom i Djurgårdens framgångsrika juniorvåg säsongen 2010. Han är otroligt kvick på skridskorna och en väldigt kompetent spelfördelare. Efter att förra säsongen spolierades av en hjärnskakning är han nu tillbaka på svensk mark för revansch och det där sista klivet.

Han beskriver sig själv som en spelare som spelar med hög fart och i huvudsak är en spelfördelare.
- Farten är nog min absoluta styrka, och kreativiteten. Jag är en typisk spelfördelare. Det är väl också min svaghet. Jag skulle verkligen vilja förbättra mina avslut och jobbar också hårt med den biten.

Utanför isen är han en vanlig 22-åring, berättar han. Han tillbringar så mycket tid som möjligt med sin flickvän som bor och studerar i Stockholm. Annars hänger han med kompisar och ser film.

Du fick ditt genombrott på seniornivå säsongen 2010/11, hur ser du tillbaka på dina två säsonger i Elitserien?
- Det var kul att spela i Djurgården. Jag tycker jag gjorde ett bra första år. Det var utvecklande och jag lärde mig mycket. Andra året blev som det blev. Det är nog fler än jag som inte är nöjd med den säsongen.

Samtidigt fick du mycket förtroende?
- Ja! Absolut, och jag utvecklades också men det blev en jobbig situation med alla motgångar. Man ville ju göra mer.

Efter Djurgårdens degradering till allsvenskan lämnade John laget för Kärpät och spel i SM-Liiga.
- Ja, men det hade faktiskt inget att göra med att Djurgården åkte ur. Jag hade bestämt mig för det redan tidigare. Jag kände att jag behövde något nytt för utveckligen och tyckte att finska ligan kändes intressant.

Ursäkta jag frågar men varför?
- Haha! Nä, jag vet inte. Jag hade anbud i Sverige också men hade hört att hockeyn skulle vara ganska rolig och annorlunda där borta så jag blev sugen att testa.

Säsongen i Kärpät blev däremot inte vad John hade hoppats på.
- Nej, jag fick en ganska kraftig hjärnskakning som hängde med hela hösten. Jag var tillbaka i våras och det gick ok men hade också tappat mycket.

Varför föll då valet på Skellefteå AIK?
- Det kändes rätt. Jag har alltid tyckt att de spelar en bra hockey. Det är en rolig hockey som borde passa mig, hög fart och kreativitet. Efter jag kommit hit och träffat alla har så känns det ännu bättre.

Egentligen gör det här bara för att kunna komma tillbaka till Stockholm och säga till Djurgårdskompisar att du spelar i AIK va?
- Haha! Ja, det här är det riktiga AIK!

John har både spelat center och forward under sin karriär men det är ingen tvekan om favoritpositionen.
- Jag spelar helst center. Det är den position jag spelat mest på och tycker bäst om, men jag har inga problem att spela forward om tränaren vill.

Hur har du sommartränat?
- Jag har kört på egen hand. Jag har en fystränare som hjälper mig med program som har jag kört. Sen har jag varit lite på is också men det var två veckor sedan senast så jag börjar känna mig ringrostig igen.

Vad har han då för målsättningar?
- Jag har inga speciella målsättningar. De två senaste åren har varit så där, så jag vill bara trivas och utvecklas. Jag är fortfarande ung så jag kan förbättra mycket. Men det är klart; det primära målet är väl att ta en plats i laget först och främst, sen vill jag spela så mycket som möjligt.

En sista fråga, vad kommer bli absolut roligast med att representera Skellefteå AIK i vinter?
- Helheten, att få spela i ett bra lag med bra spelare.

Välkommen till Skellefteå AIK, John!

Skribent Adam Biten