• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Onsdag Ons 19 Augusti Aug
Torsdag Tor 27 Augusti Aug
Fredag Fre 4 September Sep
Onsdag Ons 9 September Sep
Fredag Fre 11 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov
Torsdag Tor 12 November Nov

Ny mediakub tar form

13 november 2015 08:16

I natt påbörjades arbetet med att montera ner den gamla mediakuben i Skellefteå Kraft Arena samt att sätta upp den helt nya sömlösa LED-kuben. Ett nytt styrsystem och nya LED-skärmar i arenautrymmet har redan installeras under de senaste två veckorna - ett helt nytt och toppmodernt system tar form!


Arbetet med den gamla mediakuben kunde inledas så gårdagens match var avklarad – kuben plockades då lös och flyttades åt sidan för själva nedmonteringen. Samtidigt kan den nya nu monteras ihop på plats vid isens mittcirkel (nästa SHL-match spelas på isen redan lördag 21:a november).
- Våran del har vi rätt bra koll på tycker jag. Det knepiga är att allt annat händer samtidigt i och med att de börjat bygga om på utsidan nu också (Skellefteå Kraft Arena 2.0), säger teknikansvarig Adam Granlund, Skellefteå AIK.

Vad tycker du om satsningen som görs då? - Gedigen satsning, ett stort steg i rätt riktning.

Vad är roligast? - Det jag tycker är roligast är att se att det finns sådana otroliga resurser i den här bygden, att se att underleverantörerna har så hög standard som de har, påpekar Granlund.

Stora utmaningen – Mediakuben - Själva monteringen är inte så stor utmaning, förarbetet är däremot ett stort jobb, vi testar alla signaler innan leverans och det är mycket arbete som inte syns. Men största utmaningen är kuben, varje gram räknas. Det är en superavancerad lättviktskonstruktion, själva ramen är det bara fem stycken i Sverige som får svetsa. Vad jag känner till så är det den i särklass största mediakuben i Sverige, förutom Friends Arena då, men det är ju en fotbollsarena, säger teamansvarig montör.

Tekniken Under den inledande installationstiden har ny teknik anlänt till kontrollrummet. Tekniken levereras i ett nytt rackskåp dedikerat nya mac-baserade styrsystemet från iCast AB. Tillsammans med iCast och IconStudios har Skellefteå AIK tagit fram ny grafik och nya effekter för att kunna bjuda sponsorer och besökare på det där lilla extra. Det är också ett arbete som kommer att fortlöpa under säsongen.

Idag kommer nätverket för styrsystemet att kopplas på och installationer/tester kan påbörjas i kontrollrummet. Även den nya tv-studion tar form, bildmixer installeras och nya kameror sätts upp i arenautrymmet. Själva matchstudion kommer att fortsätta byggas efter att nya mediakuben är på plats och blir då en senare addering till den totala uppgraderingen.

- När vi gjort undersökningar och frågat besökarna vad de tycker höjer helhetsupplevelsen så har många lyft fram pausunderhållningen, här tror vi att matchstudion kan fylla en viktig roll i framtiden - som det blir nu har vi tillgång till allt som visas hemma för tv-tittarna och mer. Då gäller det att hitta en unik vinkel för besökarna på plats, säger Skellefteå AIK´s webb-tv och medieansvarige Tobias Lindgren.

Hur menar du då? - Vi kan lägga ut intervjuer med spelare efter varje spelad period, men vi har även ett medicinskt team, ibland landslagstränare, tidigare AIK-spelare, scouter och andra professioner inom sporten som är på plats här i arenan. Att få ett kort samtal med någon av dem ger en unik vinkel av matchen för besökarna och ett mervärde. Och när det gäller matchrepriser tror jag inte att någon här inne kommer tycka att bildytan är för liten, säger Tobias med ett leende.

Inte nog med att vi snart ser en ny mediakub på plats i Skellefteå Kraft Arena, fler förändringar finns att vänta.

- Ja, det är ju inte bara det här projektet som är igång nu. Skellefteå Kraft Arena 2.0 har startat vilket ni kan läsa mer om på hemsidan, och dessutom kommer ett nytt matchintro att börja spelas in i samband med nya styrsystemet.

Vad kan vi förvänta oss av det?
- Det är blir något unikt, i världsklass, och har tagits fram för att leva över tid och samtidigt ha utrymme för nivåhöjningar - något att uppleva på plats, avrundar Tobias.