Intervju med Simon Holmqvist
Publicerad: 2015-03-17

Årets B-junior heter Simon Holmqvist. Med Clemensnäs HC som moderklubb är han en av många som valt att ta klivet till Skellefteå AIK:s organisation när han kände att hockeysatsningen blev allt mer seriös. Redan vid 15 års ålder spelade han ett fåtal matcher med J18, där han var med och vann ett J18SM-brons till klubben.

Men det var några år sedan och nu väntar åttondelsfinal i SM-slutspelet för J18. Sextondelsfinalen vanns med totalt 15-1 mot Sundsvall.
– Det blev 1-10 på bortaplan och 5-0 hemma, så den serien skulle vi bara ha. Det har gått lite upp och ner, vissa matcher har varit bra och vissa lite sämre. Nu på slutet har det gått jäkligt bra. Målet är ju SM-guld och det är det vi kämpar för. Det gäller att vi håller ihop laget och krigar, det är det viktigaste, säger Simon.

Vi som inte känner dig och din hockeyperson ännu. Kan du berätta för oss vad är du för en typ av spelare?
– Jag är en tvåvägsforward som jobbar hårt i defensiven, bland annat med att täcka skott. Jag gör även mål framåt och det spelar ingen roll vilken position jag har.

Det låter lite grann som en ny Martin Lundberg eller Pontus Petterström. Vilken A-lagsspelare skulle du jämföra dig med?
– Svår fråga… jag kan inte jämföra mig med någon på det sättet egentligen. Men om jag ska välja så tror jag att jag är mest lik Pontus Petterström. Han är en hårt jobbande forward som också kan sätta dit pucken. Han offrar sig genom att slänga sig, till och med så skoningslöst att han skadar sig, precis som jag gjorde i slutet av förra säsongen.

Simon kastade sig i vägen för en puck under fjolårets slutspel. Han täckte skottet i de avgörande sekunderna, men fick ett trasigt knä på köpet.
– Det var skönt att kunna täcka pucken för laget, det var en härlig känsla. Jag tycker det är roligare att göra det avgörande målet, men att täcka ett skott kan vara ganska viktigt. Det gjorde dock ganska ont. Knät gick av och lite senare åkte vi ur slutspelet…

Simon återhämtade sig relativt snabbt och missade egentligen ingen istid alls, eftersom säsongen tog slut nära inpå hans skada. Den här säsongen har Simon även gjort debut i J20, där han till och med fått leverera ett mål för laget.
– Jag försöker jobba på min puckbehandling och ta bättre avslut. Jag brukar inte göra så många mål, bara några stycken per säsong.

Varför tror du att du har blivit årets junior?
– Hm… Ja, det kan jag nog inte svara på. Kanske för att jag jobbar hårt och ger järnet?

Vad vill du med ishockeyn i framtiden?
– Jag har lagt ner så mycket tid sen jag var en liten grabb, så jag vill ju komma så långt som möjligt. J20 är nästa steg och sen gäller det bara att ta sig vidare därifrån.

Stort grattis till utmärkelsen årets B-junior!
– Tack så hemskt mycket!

 

Ludvig Palmberg