Förlust i första finalmatchen
Publicerad: 2016-04-16

I den första SM-finalen säsongen 15-16 tog Skellefteå AIK emot Frölunda i Skellefteå Kraft Arena. Efter att ha tagit ledningen tidigt, tappat den men sedan tagit tillbaka den i den tredje perioden var det till sist gästerna som kunde säkra matchseriens första seger. Matchen var riktigt underhållande med hög fart och fysiskt spel från bägge lagen. Markus Svensson tvingades utgå i den andra perioden och Erik hanes fick en svår uppgift att ersätta.

Fantastisk förstaperiod

Efter ett felpass i egen zon från Skellefteå skapar Frölunda matchens första målchans efter en minuts spel, Markus Svensson är dock bra med. Gästerna börjar matchen bäst och efter 3:22 får man också utdelning när Tom Nilsson gör 0-1 med ett direktskott på nära håll. Efter ett långt anfall tvingas man ta hjälp av måldomarna men efter lång bedömning döms målet bort.

Efter exakt tolv minuters spel kommer dock kvitteringen när Andrew Calof sliter sig loss och trycker upp 1-1 i bortre krysset. Första perioden bjuder på en fantastiskt underhållande match med grymt hög fart och massor av fysiskt spel från bägge lagen. Frölunda ägde inledningen, AIK tog över i mitten av perioden och i slutet var det egentligen bara kamp från bägge lagen.

AIK tar ledningen

Efter mindre än en minut får AIK spela matchens första powerplay men man får inte alls till det i spelformen. Med 4:47 på klockan får vi i en liknande situation som i den första, den här gången är det Frölunda som har en situation som kräver målbedömning och även den här gången döms målet bort. Tyvärr tvingas Markus Svensson utgå i samband med detta. In i mål kommer istället Erik Hanses.

Det är fortsatt underhållande spel i högt tempo och bägge lagen skapar chanser. Efter 12:12 träffar Anton Lindholm ribban med ett hårt slagskott. Med drygt två minuter kvar av perioden kommer också ledningsmålet för hemmalaget. Efter ett långt anfall fångar Erik Forssell upp en retur och sätter 2-1. I slutminuten är sedan Frölunda otroligt nära att kvittera men Erik Hanses är strålande i målet sin del av den andra perioden.

Frölunda vinner

Skellefteå inleder den tredje perioden riktigt bra och skapar en hel rad fina chanser. När Frölunda sedan kontrar åker man på en utvisning och gästerna får sin första chans i powerplay efter 3:12. Där tar man också chansen och kvitterar till 2-2 efter en styrning från Joey Crabb. Frölunda flyttar fram positionerna något efter målet och efter att AIK haft spelövertag länge förändras matchbilden.

Detta ger också utdelning när Frölunda får spela powerplay efter knappt 14 minuter och en halvträff från blå glider in under Erik Hanses benskydd till 2-3. Med drygt två minuter kvar av perioden lämnar Hanses kassen och precis därefter åker Joel Lundqvist ut för en crosschecking. AIK spelar sex mot fyra men det är Frölunda som avgör matchen med 2-4 i öppen bur. Martin Lundberg reducerar till 3-4 med 13 sekunder kvar men närmare än så kommer inte Skellefteå.