Kvitterat i SM-finalen!
Publicerad: 2016-04-17

Skellefteå reste sig omgående från förlusten i lördags och kunde kvittera matchserien efter 1-4 i dagens match i Göteborg. Segern grundlades av snabba spelvändningar, bra effektivitet och föredömligt försvarsspel.

Första perioden

Till skillnad från många tidigare matcher i slutspelet är det Skellefteå som omgående tar kommandot och pressar högt i Frölundas zon. Det är dock Frölunda som skapar första lägena. Först är det Lehkonen som är fri med Hanses, kort därefter tar Patrik Carlsson ett avslut som tar i kryssribban.

Att det var match för mindre än ett dygn sedan märks inte. Båda lagen åker mycket skridskor och pressar hårt. AIK skapar ett par fina lägen efter att ha stressat Frölundas backar till misstag. Sedan skjuter Carlsson ytterligare ett skott i stolpen bakom Hanses.

Frölunda får matchens första powerplay efter fem minuter då Ericsson får sitta på botbänken. Bortalaget försvarar sig dock föredömligt och håller Frölundas målnolla intakt. Istället är det AIK som får göra matchens första mål när Burström, efter nio minuter, slänger in pucken till en framstörtande Norman, efter en snygg och snabb spelvändning där hemmalaget inte hann med.

Perioden böljar vidare men känslan är att Skellefteå har bra kontroll på Frölunda. Backarna ligger närmare hemmalagets forwards som inte får någon tid med pucken. I egen zon är man snabbare till puck och agerar snabbare med puck. Med två minuter kvar utvisas dock Burström vilket ger hemmalaget en bra möjlighet att kvittera ledningen innan periodvilan. Hemmalaget pressar en passiv Skellefteåbox men Hanses fortsätter stå rätt i målet och kan gå till pausvila med uddamålsledning.

Andra perioden

Hemmalaget inleder andra perioden bättre än första och pressar hårt i Skellefteås zon. AIK verkar dock ganska bekväma med det. Man värderar bra och skapar flera spelvändningar, bl.a. genom ett friläge för Ritola. Efter fem minuter ger det resultat när Forssell drygar ut ledningen till 0-2 efter just en spelvändning. Bra agerat av AIK men skottet ser allt annat än otagbart ut för Johan Gustafsson i Frölundamålet.

Frölunda försöker kriga in en reducering men får spela mycket på utsidan. Man tvingas till backskott där Skellefteåförsvaret ger Hanses bra sikt. När Skellefteå anfaller blir det större oreda. AIK är mer snabbare, en framgångsfaktor i checkingen. Efter tio minuter kan Lindholm hålla pucken kvar i zonen. En puck som läggs mot kassen och i oredan som uppstår dyker Aho upp från backposition och stöter pucken in i öppet mål, fram till 0-3 för bortalaget.

Frölunda ser lite tröttare ut men kämpar för att komma med i målprotokollet. Med sju minuter kvar av perioden får man på nytt ett tillfälle att spela med en man mer, då Burström utvisas för andra gången i matchen. Bortalaget fortsätter ligga rätt på isen och täcker bort hemmalagets avslut. När Frölunda kommer till bra lägen står Hanses i vägen.

AIK får sitt första tillfälle att spela powerplay innan perioden tar slut men utan resultat. Skellefteå ner ändå ha ytterligare en puck i mål innan lagen lämnar isen men målet döms bort eftersom tiden precis hunnit gå ut. Bortalaget kan dock gå till periodvila med tremålsledning och vara belåtna med matchens första fyrtio minuter.

Tredje perioden

Det är mycket Frölunda även i tredje periodens inledning. Man spelar rörligare och byter postioner, vilket gör det svårt för Skellefteå att försvara. AIK spelar med stora marginaler i sitt spel och tar inga offensiva risker. Man ligger hela tiden med hela laget bakom pucken. Efter sju minuters spel kommer dock reduceringen. Aho utvisas och omgående efter tekningen skjuter Artturi Lehkonen in 1-3 bakom en skymd Hanses i Skellefteåmålet.

I kraft av målet inspireras hemmalaget till ett ännu hårdare tryck i Skellefteås zon. Domarna tillåter ganska mycket, något bortalaget bör vara mest nöjda över. Samtidigt fortsätter AIK att arbeta hårt i egen zon och Frölunda får ofta husera ute vid sargerna. Man spelar enkelt och lägger högt och långt ur egen zon.

Pressen kommer dock av sig något ju längre perioden lider och Skellefteå flyttar upp spelet och kan stressa högre upp i banan. Med sex minuter kvar av matchen punkterar Pär Lindholm matchen genom en strålande prestation. Först vinner han puck vid offensiv blålinje, sedan drar han en Frölundaspelare och lägger in en backhand i målet fram till 1-4.

Hemmalaget ger inte upp. Kort efter målet drabbas Burström av kvällens tredje utvisning. I samband med detta tar Roger Rönnberg time out och lyfter samtidigt ut målvakten. Hanses får göra någon kvalificerad räddning men de riktiga farligheterna uteblir. Med fullt manskap på isen spelar AIK kassaskåpssäkert och kan lugnt räkna in en viktig bortaseger som kvitterar matchserien.

Kvällens gigant är utan tvekan Anton Lindholm som under hela matchen spelar ett föredömligt försvarsspel.

Ny match i Skellefteå på tisdag. Väl mött då!