Frölunda utökade ledningen
Publicerad: 2016-04-21

Den fjärde finalmatchen var en spännande match i högt tempo. Skellefteå AIK hade inte marginalerna på sin sida denna kväll och fick se hemmalaget Frölunda ta hem segern och därmed utöka ledningen till 3-1.

Första perioden

Det är en virvlande matchinledning av båda lagen. Frölunda sätter bäst fart inledningsvis och skapar oreda i Skellefteås zon. Man skapar också en del farligheter med mycket folk framför Hanses i Skellefteåmålet. Hemmalaget får också chansen i powerplay, efter att Ericsson utvisats två minuter men bortalaget försvarar sig föredömligt och tiden rinner ut i sanden.

Som så många matcher tidigare i slutspelet arbetar sig AIK in i matchen successivt och efter halva perioden spelad är det jämnt och väldigt intensivt. Publiken bjuds på en böljande hockey från båda lagen, med få avblåsningar. Det går nästan väl fort för lagen emellanåt. En mycket underhållande förstaperiod som slutar mållös.

Andra perioden

Skellefteå får omgående chansen med en man mer på isen. Bortalaget spelar dessvärre lika långsamt som föregående match. Intensiteten dras ned och Frölunda har inga problem att freda sig. Till slut ledsnar Hanses och slår en kanonpass från egen zon upp till offensiva blålinjen. Ett snabbt instick friställer Zackrisson som ger Skellefteå ledningen med matchens första mål. Assist till Hanses.

Skellefteå får nytt powerplay kort därefter men denna gång uteblir utdelningen. Istället är det hemmalaget som lägger in ännu en växel. Rycket leder till bra press i AIK:s zon och till slut powerplay efter en utvisning på Heed. Frölunda presterar inte något bättre powerplayspel än AIK. Istället fortgår matchen i spel med fullt manskap isen. Skellefteå lyckas vid flera tillfällen pressa fast hemmalaget i egen zon och är nära utdelning. Istället vänder hemmalaget och Ryan Lasch kan tråckla in kvitteringsmålet.

Det är en olycksalig minut för AIK. Direkt på nedsläpp är bortalaget ivriga att återta ledningen i matchen. För ivriga. Istället för mål drar Calof på sig en utvisning i offensiv zon. Frölunda tackar och tar emot och har vänt 0-1 till 2-1 på sjuttio sekunder. Målet kommer efter ett backskott som studsar i sargen och friställer Johan Sundström. En bra period för Skellefteå slutar med två Frölundamål och hemmalaget är tjugo minuter från att ha matchboll i finalserien.

Tredje perioden

Perioden är bara arton sekunder gammal när slutspelskungen Forssell tar hand om en retur och kvitterar matchen till 2-2. I kraft av målet är det AIK som dominerar inledningen av perioden. Man lyckas skapa många långa anfall med trötta hemmaspelare som konsekvens. Men hemmalaget kommer igen och svarar på Skellefteås press med samma press i retur. En väldigt intensiv första halva av perioden av två lag med ett väldigt rörligt anfallsspel som gör det svårt för motståndarna. Halvan avslutas med en dålig rensning av Skellefteå som ger Elias Fälth pucken på blå. Fälth skjuter ett skott förbi en skymd Hanses och Frölunda återtar ledningen med 3-2.

Med underläge i ryggen jagar AIK en kvittering, men har svårt att komma någon vart. Frölunda spelar avslappnat medan Skellefteå blir krampaktiga och forcerar spelet. Tiden rinner undan och med fem minuter kvar har bortalaget svårt att etablera spel i offensiv zon. Med två minuter kvar att spela tar Wallson ut Hanses i jakten på en kvittering men Skellefteås spel har kommit av sig. Det är inget fel på viljan. Tyvärr tar det över lagspelet, varför Frölunda försvarar sig kontrollerar händelserna totalt fram till hesa fredrik ljuder för att signalera matchens slut.

Med 1-3 i matcher vänder nu matchserien åter till Skellefteå på söndag för en femte match.