• Huvudsponsorer

Förlusttrenden bruten - övertidsseger i Karlstad

1 november 2018 21:23
Referat

Med många tunga förluster i bagaget packade Skellefteå AIK sig ned för att gästa Färjestad. Efter att ha fått en ordentlig uppförsbacke i första perioden kämpade sig gästerna till en förlängning. Där skulle Emil Djuse, precis som i det förra mötet, sätta det sista målet och ta hem extapoängen till Västerbotten.


Det tar inte ens tre minuter innan hemmalaget har tagit ledningen, och uppförsbacken är tung redan i början. Gästerna ger dock inte upp och jobbar sig sakta men säkert in i spelet. Med mycket puckhantering och många halvchanser tar sig laget längre och längre in mot målet. Med åtta minuter spelade kommer också Skellefteås Lindström gånger två väldigt nära målet efter samarbete och är sånär att hitta bredvid målvaktens benskydd. Färjestad sticker upp och skjuter ett och annat skott, men AIK är de som kommer till ordentliga lägen. Med fyra minuter kvar sätter Djuse fart genom anfallszonen och testar några dragningar. Han överlistar backarna – men inte keepern. Istället får laget en utvisning emot sig efter att Adam Pettersson åker ut för slashing. Västerbottningarna hinner inte ens ställa upp sitt boxplay innan det smäller. Hemmalaget utökar sin ledning med en minut kvar av perioden.

Skellefteå tar taktpinnen
Det är snabba puckar i matchen, något som märks direkt i period två. Efter en halv minut får Skellefteå ett fyra minuters powerplay efter att Linus Lindström fått en klubba i ansiktet och spottat blod. Bara tre minuter senare sitter också reduceringen. Mathis Olimb skjuter ett skott, får tag i returen och lirkar den förbi hemmamålvakten. Målet väcker laget rejält och Skellefteå tar över matchen. Färjestad tar sig inte mer än ut ur zonen innan gästerna vänder tillbaka till anfallszonen. Det hårda trycket ger också ytterligare ett numerärt överläge men trots ett par fina chanser kommer ingen utdelning. Med fem minuter kvar får hemmalaget sitt första skott på målet, och några minuter senare utdelar Färjestad några snabba pass fram och tillbaka, men Mantas Armalis i målet är ännu snabbare i vändningarna. Det kommer också ett stolpskott från FBK, men inga mål faller och Skellefteå vinner perioden.

Armalis räddar och Djuse skjuter
Den tredje perioden börjar i ett ordentligt ställningskrig. Båda lagen producerar en del skott och halvchanser, men det är ingen som riktigt tar greppet om matchen. Med 7 minuter spelade får gästerna dock chansen att kvittera i ett powerplay. Det kommer ingen utdelning, istället blir uppförsbacken lite tyngre, för precis när Färjestad blir fulltaliga är Skellefteå för många spelare på isen. Färjestad producerar några fina chanser, men Mantas Armalis visar att han också tänkt ge laget en chans att vinna. Med tio spelare på banan igen är det grinigt. Småbråk uppstår på sina håll, men AIK fortsätter att försöka ta sig in i matchen igen. Några halvchanser dyker upp, men tiden ser ut att rinna iväg. En sista forcering skulle komma när Skellefteå plockar målvakten, och det ska fungera. Med 57 sekunder kvar på klockan prickar kaptenen Jimmie Ericsson en studspuck via stolpen, målvaktens rygg och precis över mållinjen. Matchen går till förlängning, men då har gästerna bestämt sig. Med en styrning på ett pass av Oscar Möller satte Emil Djuse det avgörande målet och bryter förlusttrenden.