John Klingberg klar för Skellefteå AIK

23 januari 2012 23:01

I år var säsongen då John Klingberg skulle få sitt riktiga genombrott i Frölunda, då valde den blott 19-årige backen att skriva på för Jokerit istället. Äventyret blev inte vad han tänkt sig och han lånades stundtals ut till den finska andraligan. I lördags var det dags för revansch när han blev vald till hemmalagets främste spelare i seriefinalen mot Brynäs. Det går fort i hockey.


Denne högerfattade back har 41 juniorlandskamper på meritlistan och är precis som Petter Granberg nybliven guldmedaljör från JVM. Han draftades 2010 av Dallas Stars i femte rundan och tecknade i våras ett treårskontrakt med klubben. I fredags packade han väskorna och lämnade finska Jokerit för att sätta sig på flyget till Falmark flygplats. Sen gick det fort. Han genomgick läkarundersökning och skrev på kontrakt som sträcker sig över säsongen 2012/2013 och hann med en matchvärmning innan Skellefteåpubliken fick stifta bekantskap med den offensive backen. Men vem är då John Klingberg?
-Jag har precis tagit studenten.. eller tja, jag har kvar lite innan det är klart. Jag hade lite för stort fokus på hockeyn kanske, så jag klarade inte alla ämnen. Men när jag inte spelar hockey är jag som vem som helst. Jag gillar att sova, spela tv-spel och hänga med kompisar. Just tv-spel är ett gångbart nöje i Skellefteå AIK, åtminstone vad gäller de yngre spelarna. Faktum är att John sitter med några killar ur laget och spelar NHL-12 när jag når honom.
- Men dom spöar mig hela tiden, så jag får inte vara med längre. Efter två dagar har han redan hunnit packa upp tillhörigheterna och göra sig hemmastadd i sin nya hemstad. Lägenheten var möblerad sedan tidigare men det var ju det där med tv-spel.
-Ja, jag var ut på stan och köpte en ny tv, 60”samt ett nytt surround så nu är det bara att köra. Men Melker ligger på mig och berättar att det är COD som gäller så det är väl bara att börja nöta det då. Han berättar att han kommit in väldigt bra i laget redan, att det är skönt att vara tillbaka i Sverige där andra sociala koder gäller.
- Ja, i Finland var alla likadana, inte som här där en kille som Alm aldrig kan vara tyst medan Granberg alltid är tyst. Just Alm och Granberg är två spelare han känner sedan tidigare, vilket sannolikt ger honom en extra trygghet. Granberg och Klingberg spelade tillsammans under JVM och Alm spelade han ihop med i Frölunda.

Hockeyfostrad i Frölunda och precis när det kändes som att det var året för ditt genombrott i föreningen lämnade du för Jokerit, vad hände där egentligen?
- Jag kände att det var en bra möjlighet. Dom erbjöd ett bra kontrakt och sen är det ett annorlunda spel i Finland som gav mig en möjlighet att utveckla min defensiv. Något jag tycker jag har gjort. John berättar att han hade svårt att fungera bra i Finland. Dels pratade man ett annat språk och det var svårigheter med att förstå vad tränarna sa ibland. Det återspeglade sig på isen, och i takt med att självförtroendet blev sämre, fungerade spelet ännu sämre. Det blev en ond cirkel.
- Jag höll ut och försökte kämpa mig in i det men till sist blev det för ensamt. Jag hade svårt med det sociala också och kände att jag ville hem. Med facit i hand, tycker du det var ett felbeslut att lämna Sverige?
- Det kanske man kan säga, men ändå inte. Det var första gången jag bodde ensam och jag fick lära mig att ta hand om mig själv och eftersom det blev som det blev har jag fått lära mig att hantera motgångar. Såna kommer alltid, och nu vet jag att jag klarar dom. När Skellefteå fick nys om att den talangfulle backen ville återvända hem hörde man genast av sig och intresset var ömsesidigt.
- Jag hade faktiskt kontakt med Anders Forsberg redan inför säsongen. Han förklarade att han trodde på mig och mitt spel och att jag skulle platsa bra i deras sätt att spela. Det var nära att jag valde Skellefteå redan innan säsongen och jag är jätteglad över att få spela här nu. Jag har träffat Forsberg många gånger tidigare men jag har full koll på hur han fungerar som tränare. Han har en väldigt bra hockeyfilosofi och är otroligt duktig på att utveckla spelare. Utveckla spelare säger du. Att du är duktig med pucken har knappast undgått någon efter lördagen men var ser du dina brister?
- Egentligen tycker jag väl att jag är hygglig i defensiven men just spelet runt egen kasse kan jag bli bättre på. Jag väger kanske lite lätt och behöver mer muskler men också ha bättre koll på positionerna framför kassen och koll på motståndarnas klubbor. Vad har du fått för intryck av årets upplaga av Skellefteå AIK så här långt?
- Det är ett offensivt lag som vill hålla mycket puck. Ett lag med himla bra spelare, och det gör det lättare för mig att komma in i spelet. Allt blir så lätt när man har bra medspelare. Med bara en matchvärmning under västen fick du gör debut i seriefinal på hemmaplan. Man kan göra tråkigare debutmatcher?
- Ja! Det var en mycket rolig match mellan seriens två bästa lag som båda ville framåt. Sen straffläggning och att vi fick vinna där och dra ifrån ytterligare i serien. Jättekul! John berättar att han fick första perioden på sig att betrakta spelet och förstå hur Skellefteå spelar innan han på nervösa ben fick göra sitt första byte i andra perioden.

Du blev rejält välkomnad från läktarplats?
- Ja, vilken bonus! Det var väldigt kul! Det är sånt som ger självförtroende och då växer man som spelare. Och nu är det bara SM-guld som gäller?
- Ja, man måste samtidigt förstå.. visst, det är jättebra om man kan vinna grundserien men slutspel är en annan sak. Färre matcher och tätare intervaller Där måste man få allt att stämma vid rätt tidpunkt. Sen brukar det också bli ett annat spel när man är där, men visst har vi en bra chans. Skellefteå har en väldigt ung backuppsättning med sex backar födda på 90-talet, är rutin överskattat?
- Nej, det tycker jag inte. Nu är det min fjärde dag här så känner inte jättebra men min känsla är att rutin finns i laget. Den rutinen för spelarna över på oss unga samtidigt som vi bidrar med ungdomlig entusiasm. Lagbygget känns väldigt bra. Vi måste prata lite om JVM också.
- Ja! Det går nästan inte att beskriva känslan. Jag har sett avgörande målet flera gånger på youtube och får ståpäls varje gång. Försök beskriva känslan när Zibanejad satte avgörande pucken.
- Först såg vi inte att han blev fri men när vi väl insåg det var det som att tiden stannade i båset, sen när vi förstod att pucken gick in skrek vi bara! Det var så svårt att greppa att vi är bäst i världen. Det var först när vi senare satt i omklädningsrummet utan röster som vi började inse vad vi ställt till med. Han berättar att dom redan från början kände att dom hade ett bra lag med väldigt bra sammanhållning. Just sammanhållningen framhåller han som extra viktig för framgången. Dom började lite knackigt och det var inte hundraprocentigt men spelarna kände sig trygga och fick extra styrka när dom lyckades vända några matcher.
-Vi hade ett mål inför turneringen; att göra bästa matchen sist, och det lyckades vi med. Han är dock inte alls nöjd med sin egen insats i turneringen.
- Jag tänkte i fel banor när jag var där. Jag gjorde det lite för svårt för mig, när det tog emot försökte jag göra lite extra istället för att spela enkelt. Jag ville för mycket, men jag är ung och lär mig hela tiden. John är alltså draftad av Dallas och skrev också kontrakt med klubben i somras.
- Kontraktet sträcker sig över tre år, men Dallas var väldigt tydliga med att jag inte ska skynda för mycket. Dom tycker det är bra att jag stannar här och utvecklas i lugn och ro, eftersom jag är en sån spelare som inte ska skynda sig att åka över. John är nitton år gammal, har i sina bästa stunder offensiva talanger i klass med en viss nummer sju och har redan ett NHL-kontrakt. Framtiden verkar utstakad för ynglingen vars resa nu förhoppningsvis ska inledas med ett sm-guld med Skellefteå AIK.