Varmt välkommen, Martins Dzierkals!
Publicerad: 2023-08-03
Pressmeddelande
Från lettiska kustlandet hämtar vi in vårt senaste tillskott på forwardssidan. Han är 26 år, tog VM-brons i våras och kommer närmast från två säsonger i tjeckiska ligan. ” Jag tror att jag kommer passa bra in i laget och förhoppningsvis kan vi åstadkomma stora saker tillsammans under säsongen”, säger han. Vi säger varmt välkommen till Martins Dzierkals!

Martins är född i Riga och inledde ungdomskarriären i SK Saga men tog snabbt flyttlasset över Atlanten för spel i juniorligan QMJHL. Han draftades av Toronto Maple Leafs 2015 och gjorde några matcher för deras AHL-lag, följt av spel för Orlando Solar Bears i ECHL (men sedan 2020 har Vegas Golden Knights NHL-rättigheterna till forwarden). Åren därpå huserade han bland annat i Dinamo Riga, finska Jukurit och senast i tjeckiska Budejovice – där det blev 21 poäng på 52 matcher under fjolårssäsongen. Nu står det klart att han ansluter till Skellefteå AIK Hockey över kommande säsong.

– Först och främst ser jag väldigt mycket fram emot att spela i Sverige för första gången. Jag har några vänner som spelar här och jag har bara hört bra om SHL. Det känns väldigt spännande att ha allt framför mig och att tiden för utvisa vad som komma skall, säger Dzierkals om flytten till Sverige och SHL.

Han har spelat landslagshockey ända sedan U17-tiden och stod för 5 poäng på 10 matcher under vårens VM på hemmaplan där hans Lettland bärgade ett historiskt brons.

– Förra säsongen innehöll allt och lite till. Det var en lång säsong som avslutades med bronset i VM, vilket var ett enormt kliv framåt för hockey i Lettland. Det finns mycket bra som jag kan ta med mig från spelet i den Tjeckiska ligan också, som jag förhoppningsvis kan ta med mig till Skellefteå, säger han om den gångna säsongen.

Dzierkals kommer rustad med erfarenhet från flertalet stora ligor och vill nu lyfta in det till sitt spel i svartgula dressen.

– Jag har hört att laget spelar väldigt snabb hockey, mycket forecheck och mycket spel med pucken, vilket stämmer överens med hur jag är som spelare. Jag tror att jag kommer passa bra in i laget och förhoppningsvis kan vi åstadkomma stora saker tillsammans under säsongen, säger han.

GM Forssell om Martins Dzierkals:

– En skridskostark spelare som kan användas i flera spelformer och är oerhört användbar i laguppställningen. Han har varit runt på många ställen och har bra erfarenhet och gjorde det väldigt bra senast i landslaget när de gick till semi och till slut tog VM-brons. Det ska bli jättekul att få hit honom så fort som möjligt och få in honom i laget.

Avtalet med Martins Dzierkals sträcker sig över säsongen 2023/2024.

FAKTA: Martins Dzierkals

Född: 4 april 1997 i Riga, Lettland.
Position: Forward.
Längd/vikt: 183 cm/84 kg.
Fattning: Vänster.
Stats, Czech Extraliga 22/23: 52 matcher, 7 mål, 14 assist.Stats, landslag 22/23: 14 matcher, 3 mål, 5 assist.

Skellefteå AIK
STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS