Mascherin återvänder till Skellefteå AIK
Publicerad: 2022-11-10
Pressrelease
Han är en frejdig forward som lämnade stora avtryck under en kort tid i svartgula tröjan. Nu är förhoppningen att han ska få komma tillbaka och sprida ännu mer energi och glädje. "Jag kunde inte ens tänka mig spela någon annanstans", säger Adam Mascherin.

Mascherin, som fyllde 24 i somras, fick en flygande start i svartgula tröjan ifjol med en stark poängproduktion redan från försäsongen och i CHL. Han tog med sig detta in på SHL-säsongen där det hann bli 7 mål på 15 matcher innan skador satte stopp. Ett återkommet axelbesvär krävde operation men efter lång rehabilitering skrevs ett treårskontrakt med italienska Asiago. Han kom dock inte till spel i ICEHL. Parterna enades om att gå skilda vägar och nu står det klart att han återvänder till Skellefteå AIK, och kommer till spel om allt går som det ska.

– Sommaren var en rätt omtumlande period för mig. Jag gick igenom operationen och påbörjade min rehab utan vetskapen om jag skulle kunna spela hockey igen, så ett treårskontrakt kändes som ett tryggt val och en bra säkerhet. Men allt händer av en anledning, vi enades om att gå skilda vägar och jag bad min agent ringa Erik (Forssell) så fort som möjligt. Jag kunde inte ens tänka mig spela någon annanstans än i Skellefteå, säger Adam.

Han har under senaste tiden befunnit sig hemma i Kanada där han fortsatt träna sin axel samt varit på is med sitt gamla juniorlag. Vägen tillbaka har varit lång men värd mödan.

– Under de första tre, fyra månaderna var jag lite nervös över att inte kunna spela hockey igen. De fick ta en benbit från min höft och fästa på min axel, det är ett av de bästa sätten att förhindra att de händer igen, sedan har jag jobbat stenhårt med att öka styrka och stabilitet i axeln. Jag träffade Toronto Maple Leafs axelspecialist och han sa att det såg fantastiskt ut och att han inte var det minsta orolig att jag inte skulle kunna spela igen, så det var en enorm lättnad att höra. Nu finslipar jag de sista detaljerna för att få upp styrkan och se till att den är likvärdig med min andra axel. När jag når det riktmärket är jag så gott som ny.

"Aldrig haft så kul när jag spelat hockey"

“Mascher”, som han kallas, lämnade som sagt ett stort avtryck under sin tid i Skellefteå ifjol – både på och utanför isen. Skellefteå och alla supportrar gjorde upplevelsen ömsesidig.

– Jag är dundertaggad på att komma tillbaka. Det är min familj också. De och fästmön sa, efter att ha besökt och bott i Skellefteå, att de älskade det. Jag hade otroligt kul där senast. Jag har aldrig haft så kul när jag spelat hockey. Fansen är helt fantastiska att spela inför så jag vill bara ut på isen i Skellefteå Kraft Arena och höra deras ramsor från läktaren igen. Det är så sjukt häftigt.

Avslutningsvis blir han varse om att det delats bilder på mazariner i sociala medier sedan ryktet om hans återkomst börjat florera.

– Det är ju fantastiskt. Det är så hysteriskt kul. Jag älskar det där stället och kan knappt bärga mig för att åka tillbaka. Jag hoppas jag kan hålla mig skadefri och gör allt jag kan för att det ska bli så.

Erik Forssell, General Manager för Skellefteå AIK:s herrlag, om planen för Mascherin:
– Adam gjorde ett stort avtryck på en kort tid ifjol. Han blev snabbt en profil, både på och utanför isen, och blev uppskattad både i laget och av fansen. Han kommer till Skellefteå idag och här ska han läkarundersökas. Om allt ser bra ut kommer han göra den sista delen av sin träning här för att bli matchredo och spela resten av säsongen med oss.

{!B}

Samuel Söderlund