Varmt välkommen, Andreas Johnson!
Publicerad: 2023-11-09
Pressmeddelande
Med 6 NHL-säsonger, 259 matcher och 116 poäng i bagaget går nu flyttlasset hem till Sverige och upp till Norrland. Andreas Johnson, närmast i Pittsburghs organisation, är klar för spel i Skellefteå AIK Hockey med ett kontrakt skrivet till 2027. "Jag vill bidra med allt vad Skellefteå AIK står för", säger han. Varmt välkommen, säger vi!

Andreas, som fyller 29 om ett par veckor, inledde sin NHL-karriär i Torontos organisation och blev så småningom kedjekamrat med Pär Lindholm i Maple Leafs. Det blev totalt 3 säsonger, varav en med 43 poäng på 73 matcher, i den kanadensiska storklubben innan flyttlasset gick till New Jersey. Efter två säsonger i Jack Hughes sällskap blev det en kort sejour i San José innan han skrev på för Pittsburgh till denna säsong. Där har det inte blivit något spel och nu står det alltså klart att Johnson ansluter till Skellefteå AIK med ett kontrakt skrivet till och med 2027.

– Det känns jättekul att komma dit och få träffa alla och köra igång träningen med dem. Jag är riktigt taggad och längtar till matcherna, säger Johnson.

Efter 7 säsonger i Nordamerika bär det alltså av hem till Sverige och när han summerar tiden där borta innehåller den både toppar och dalar.

– Det har varit lite av en berg- och dalbana. Det har varit både roliga och tråkiga bitar och nu på sistone har det varit lite mer tråkigt så jag kände att det var dags för ett miljöombyte men jag har fått många bra erfarenheter, både på AHL- och NHL-nivå, samt att jag har fått spela med många olika bra spelare så jag hoppas kunna tillföra hårt jobb och ta med mig lite smågrejer därifrån.

Frölundafostrade Johnson spelade senast i SHL säsongen 15/16 som bland annat resulterade i ett SM-guld med Göteborgsklubben. Nu ser han fram emot att återvända till ligan i nytt, svartgult ställ.

– Det känns spännande! Jag har ju följt brorsan men jag har faktiskt ingen aning om hur det kommer se ut eller kännas men det kittlar lite att inte veta det heller, så det blir intressant att se vad det är för nivå. Ligan är ju väldigt jämn så jag tror det kommer bli väldigt tuffa matcher och att vi kommer få slåss om poäng i varje match.

Han längtar som sagt till debuten och har en klar bild av vad han vill lyfta in i laget.

– Jag vill bidra med allt vad Skellefteå AIK står för. Komma in med en ödmjukhet och jobba hårt, framför allt, och göra rätt för mig i systemet, sedan göra starka defensiva och offensiva insatser utifrån det. 

Till sist sätter han ord på hur det ska bli att spela med storebror Jonathan.

– Det ska bli riktigt kul! Det är något vi har pratat om i hela våra liv, att få spela proffshockey tillsammans och att få göra det på en så här hög nivå har varit en dröm för oss båda så jag längtar till det.

GM Forssell om att få in Johnson i laget:
– Vi har haft dialog en tid och det känns väldigt skönt att få detta klart. Andreas blir en jättebra pusselbit att få in i vårt lagbygge. En snabb och skicklig offensiv spelare som både kan göra mål och spela fram. Med sin skicklighet och sin erfarenhet kommer han kunna hjälpa oss i vår jakt på SM-guld.

Avtalet med Andreas Johnson sträcker sig över säsongen 2026/2027.

Samuel Söderlund
STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS