Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Linköping
LHC

Skellefteå tillbaka på vinnarspåret

1 februari 2020 17:37
Matchreferat

Efter några tunga förluster är Skellefteå AIK tillbaka på vinnarspåret efter att ha säkrat tre poäng hemma mot Linköping på lördagen. Det var annars gästerna som spelade bättre i den första perioden men då man började dra på sig utvisningar i den andra kunde Skellefteå ta kommandot i matchen och gå ifrån till tvåmålsledning. I den tredje jagar sedan gästerna efter att koma ikapp men då var Gustaf Lindvall i Skellefteås mål den avgörande faktorn med flertalet fina räddningar som gav hemmalaget seger med 3-2.


Svag hemmastart

Det är Linköping som inleder bäst i den första perioden. Framför allt förstakedjan med Broc Little i spetsen är aktiv och skapar tryck mot hemmamålet. Gästerna får också spela matchens första powerplay men möter då ett starkt hemmaförsvar som spelar av utvisningstiden utan problem.

Nog känns det som att den senaste tidens svaga resultat från Skellefteå finns lite i bakhuvudet på laget. Det tydliga initiativ i spelet som man brukar visa upp i spelet på hemmais saknas i princip helt i den första perioden. Mot slutet av perioden får Linköping chans att spela fem mot tre men återigen gör Skellefteå en helgjuten insats i numerärt underläge.

Numerära överlägen och mål

Skellefteå inleder den andra perioden i powerplay och då kan man direkt ta chansen att sätta 1-0 genom Oscar Möller som styr in ett skott från Filip Berglund. Inte långt därefter kommer ännu en chans med en man mer på isen och sedan ännu en ett par minuter senare. Men det är först när gästerna blivit fulltaliga ganska exakt halvvägs in i perioden som 2-0 kommer efter ett kanonskott från Jonathan Pudas.

Med målen i ryggen så kommer självfortroendet för Skellefteå och därmed också betydligt bättre spel. De längre anfallen blir betydligt fler och lugnet i egen zon betydligt större. Mot slutet av perioden kommer ännu en chans att spela i numerärt överläge men ingen utdelning kommer och AIK går till pausvila med tvåmålsledning.

Spännande på slutet

Linköping drar på sig en 2+2 minuters utvisning för en ful hög klubba efter bara sekunders spel i den tredje perioden. Linus Lindström är snubblande nära att få in pucken men då gör Jacob Johansson en strålande benparad. Istället är det Tuomas Kiiskinen som kan göra 3-0 efter en snabb spelvändning precis efter att gästerna blivit fulltaliga.

Efter lite tveksamt spel i egen zon kan Linköping stjäla pucken och reducera till 3-1. Linköping kliver fram mer och mer i jakt på reducering och tvingar då Gustaf Lindvall till flera fina räddningar. Med knappt tre minuter kvar plockar Linköping ut Johansson. Man får dessutom spela powerplay och med 23 sekunder kvar kommer 3-2. Men närmare än så kommer man inte utan Skellefteå vinner.