• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Onsdag Ons 19 Augusti Aug
Torsdag Tor 27 Augusti Aug
Fredag Fre 4 September Sep
Onsdag Ons 9 September Sep
Fredag Fre 11 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov
Torsdag Tor 12 November Nov
Hemma
Växjö
VLH
Borta
Skellefteå
SKE

Växjö Lakers hemmaslår Skellefteå AIK

24 november 2018 17:11

Jimmie Ericsson står för både ett mål och ett skolboksexempel på hur man täcker målvaktens synfält när Patrik Norén får skjuta in sitt första mål i skellefteåtröjan. Detta räcker dock inte till seger när Växjö Lakers lyckas göra fyra mål i sin hemmaarena och slutresultatet blir då alltså om min grundeskolematematik inte sviker mig 4-2.


Det är ingen önskemotståndare Skellefteå AIK åker och hälsar på i eftermiddag när man drabbar samman med regerande mästarna Växjö Lakers. Växjö har ställt Victor Andrén i målet och det var ju ett lyckat drag senast det begav sig i självaste SM-finalen. Skellefteå väljer att spela Mantas Armalis som burväktare och någon av dessa gentlemen ska stå som segrare efter matchen. Låt oss nu ta reda på vem och hur det blir.

Första perioden bjuder på två formstarka lag som vet hur man gör för att spela kraftfull och fartfylld ishockey. Powerplay kanske ska fälla avgörandet? Chanserna i denna spelform avlöser varandra, men inga mål. Jag hade nu i och för sig sånär skrivit in ett mål för Skellefteå AIK när Albin Eriksson rundar kassen och frispelar Mathis Olimb. Målvakts-Andrén tänker annorlunda och gör en kalasräddning med plockhandsken. Det ska trots allt bli Skellefteå som inleder målskyttet i situationen efteråt. Emil Djuse trampar in i anfallszon och tar ett avslut vars retur plockas upp, och trycks in i mål, av Jimmie Ericsson. 0-1 efter en kvart på klockan. Tre minuter hinner Skellefteå AIK njuta av ledningens sötma innan Växjö-junioren Jakob Heljemo får göra sitt första SHL-mål efter att ha vunnit kampen om att få pucken på klubban mot en handfull bortaspelare framför Armalis i kassen. Oavgjort rättvist efter tjugo spelade minuter.

Andra perioden inleds med chans på chans för Skellefteå AIK men Andrén håller tätt. Många skottlägen men perioden behåller sin mållösa karaktär fram till åttonde spelminuten när Växjös kvalitets-center Roman Horák stöter in 2-1 från ungefär samma position som Heljemo vid första målet. Horák är svårt NHL-meriterad och tjeckisk landslagsmaterial helt utan hockeyfrilla men med skills både framåt och bakåt. Men man behöver inte vara en internationellt firad stjärna för att göra mål. Man kan också heta Patrik Norén och vara ny från Leksands IF i Skellefteå-dressen, och ja, det är ju så att nyss nämnde Norén pangar in sitt första mål för säsongen när Jimmie Ericsson gör ett underbart härligt täckningsarbete framför mål som kan röra den känslokallaste ishockeysupporter till tårar. Det är kvitterat, 2-2, och det känns som att precis vad som helst kan hända. Ja, kanske inte preciiis vad som helst, men ni förstår. Matchen står så att säga och väger. I periodens slutskede hettar det till och det är sura miner på både en och annan spelare som känner sig orättvist behandlad av domaren. Horák får stå helt fri framför den tvålfagre skellefteåmålvakten och styr ju nästan in pucken i mål, men keeper/modell Armalis gör sig stor och räddar. Brendan Shinnimin försöker också en gång, två gånger, men 2-2 står sig.

Om nu 2-2 stod sig i andra periodens slutskede är det lite tvärtom i början av tredje. Studsande puck leder fram till ett friläge för Växjös Julius Juntila som vinner kampen mot skellefteback. Efter blott 27 sekunder gör finländaren 3-2 med en klassiker som gjorts känd av Kenta Nilsson eller Peter Forsberg. Oscar Möller försöker replikera med ett byte där han skjuter på allt som rör sig. Växjö får ett kanonläge att utöka men Janne Pesonen siktar snett på sitt direktskott efter en intelligent passning från Joel Persson. Pesonen, som gjorde en och annan pinne när han spelade i Skellefteå AIK, får dock sin revansch när han får stöta in 4-2 från nära håll med åtta minuter kvar. Nu är goda råd dyra för laget från norra Västerbottens kustland. Minuterna rullar på och Skellefteå får inte till några solklara chanser. Det hettar till igen när Robin Alvarez och Linus Fröberg ska hålla på och puckla på varandra efter några hårda tacklingar spelare emellan. Detta kvittas av domarna men när Andreas Wingerli visas ut lite senare finns inget motsvarande regelbrott att visa upp för hemmalaget så då kan Växjö i lugn och ro städa av resterande tid utan att behöva ta ut sig till max. Sista minuten blir det plockad målvakt och en sista satsning för att få in en puck. Juhamatti Aaltonen och Joakim Lindström provar skott men icke. Det blir en 4-2-förlust för Skellefteå i eftermiddag där Växjö visade klass och beslutsamhet när de lyckades ta hem denna drabbning.