Vändning och vinst i torsdagens drabbning
Publicerad: 2018-02-01
Referat
Under kvällen gästades Saab Arena av Skellefteå AIK. I jakten på viktiga poäng spelades en match med mycket kamp och känslor, men få skott på mål. Efter att nollan spräckts rullar däremot målen in på kontot, och gästerna tar med sig tre färska poäng hem.

Det är en känsla av spänning som ligger över lagen i inledningen av matchen, en spänning som gör sig påmind när Linköpings målvakt slår pucken över sarg och glas redan efter en halv minut. Skellefteå fick då prova powerplay. Det är däremot inget som ger något större spelövertag, utan utvisningen löper ut. Strax efter att hemmalaget blivit fulltaligt däremot får båda lagen liknande målchanser, där båda två även träffar burgaveln. Precis när spelet verkar plana ut kommer dock nästa utvisning, även denna mot Linköping. Trots Skellefteås numerära överläge finns inget större övertag, och powerplayet rinner ut i sanden. Känslorna anas på isen när den tredje utvisningen kommer med bara 7 minuter spelade. Det ska inte heller ta slut där, för bara minuten senare hamnar flera spelare i bråk, där Andreas Wingerli och Morgan Ellis respektive Sylvegård och Nick Sörensen hamnar på botbänken. Trots de känslor som visas i närkamperna finns däremot ingen riktig karaktär på matchen, och det blir inte heller några ordentliga lägen. Istället åker Mike Kostka på en utvisning, denna gång för elbowing, men inte heller detta påverkar spelet. Det numerära underläget rullar av och så gör också perioden.

Målnollan spräcks

Även den andra perioden börjar direkt, men denna gång med ett mål. Med bara 21 sekunder borta på klockan lyckas Nick Sörensen hitta en vinkel där Joni Ortio är så skymd att han inte ens ser att skottet avlossas. När det letar sig in tar också hemmalaget ledningen. Linköping ska också få med sig en utvisning efter att Filip Berglund utvisas för fasthållning. Men precis som de tidigare powerplayen denna kväll uteblir utdelningen. Istället är det Skellefteå som äter sig närmare och närmare målet och skapar långa perioder av press i anfallszonen. Efter att Marc Katic och Pontus Petterström fått varsin chans ska också målet falla. Efter att Joakim Lindström skickat ned pucken framför mål får Jonathan Pudas tag på och petar in den till Oscar Möller. Möller i sin tur gör inga misstag och skickar in kvitteringen i nätmaskorna. Gästerna fortsätter också trycka på efter sitt mål och är mycket nära att även ta ledningen. I slutminuterna får AIK också chansen till ett nytt försök i numerärt överläge. Skellefteå provar målvakten några gånger, men efter att ha tappat ut pucken hamnar Mike Kostka i en närkamp med en Linköpingspelare och blir utvisad med en sekund kvar av den andra akten.

Skellefteå drar ifrån

De inledande utvisningarna löper, precis som resten av matchen, ut i sanden. Matchen ställs i det dödläge som tidigare spelats innan Skellefteå kommer med ny kraft. Efter ett uppspel från de egna tekningscirklarna till Pontus Petterström kommer han och Henrik Hetta i ett två mot två-läge. Pontus tar skott innan han åkt över anfallsblå, målvakten skickar returen mitt i banan. Hetta trycker sig förbi en back och skickar in returen till ett ledningsmål. Det blir en vändpunkt i matchen som ökar intensiteten främst från hemmalagets sida. Men istället för att det ska bli någon kvittering utökar gästerna sin ledning. Andreas Wingerli själ pucken och drar med sig Tim Söderlund i en två mot en-situation. Iskallt rundar Söderlund Linköpings back och lyfter in 3–1. Skellefteå fortsätter trycka på och skapar fler chanser att utöka ännu mer, medan Linköping å sin sida kämpar för att reducera. Med mindre än 6 minuter kvar väljer hemmalaget att ta time-out och att ta ut målvakten. Skellefteå blir frestade av det tomma målet och försöker gång på gång att träffa, men kommer inte närmre än till icing. Linköping fortsätter trycka på, men kommer inte så nära mål. Istället får gästerna chansen att hitta den gapande målburen på närmre håll, men både Möller och Pär Lindholm kommer inte närmare än att hitta var sin stolpe. Därefter är tiden för knapp för hemmalaget att ta igen de två mål som skiljer och Skellefteå får plocka hem tre viktiga poäng.