Skellefteå föll i straffdrama
Publicerad: 2018-10-25
Referat
Efter att ha haft tre spelfria dagar äntrade Skellefteå AIK arenan för att ta emot gästande Göteborgsgänget Frölunda. Efter att ha tagit ledningen både en och två gånger skulle gästerna komma tillbaka och det jämna spelet driva lagen till förlängning. Det skulle till slut behövas en full omgång straffar för att Skellefteå skulle se sig besegrat och nöja sig med en poäng.

Det är ett laddat hemmalag som kliver ut i hemmaborgen och startar med att skapa en del turbulens. Däremot ska framfarten stoppas av att Jocke Lindström utvisas efter bara en minut. Skellefteå får allt svårare att ta sig ur egen zon. När exakt halva perioden klockas får hemmalaget chansen att ta sig tillbaka i ett powerplay, men utdelningen uteblir. Möller får istället en halvchans efter att Frölunda blivit fulltaligt och Alvarez får sånär tag på ett misslyckat pass. Istället kommer ledningen efter närmare 14 minuter, då Johan Alm skjuter ett backskott som Andreas Wingerli styr in. Målet videogranskas för hög klubba, men efter en längre väntan får hemmalaget klartecken – 1–0 är ett faktum. Skellefteå AIK är dock inte nöjda där och strax efter radar västerbottningarna upp chanser. Oscar Möller störtar på mål efter ett inspel av Jocke Lindström, Juhamatti Aaltonen lyckas sånär peta in pucken både en och två gånger från nära håll och Alvarez och Adam Pettersson lyckas båda leta sig in framför målet. Anstormningen ger resultat när Frölunda tvingas dra på sig en utvisning, och den starka pressen lät inte vänta på sig. Efter att ha snurrat en stund lägger Jocke Lindström in passet mot Jimmie Ericsson som serveras ett öppet mål och därmed bryter powerplay-torkan och utökar ledningen till 2–0 i slutminuten.

Gästerna kommer tillbaka
Skellefteå börjar den andra perioden med att rida på vågen från den förra perioden och Aaltonen skickar ett pass rakt över banan till Mathis Olimb. Målvakten är dock snabb över och tar skottet direkt. Det är istället gästerna som ska trycka på, och får där också med sig en utvisning när Filip Berglund får två minuter för fasthållning. Det ska också straffa sig och i slutet av utvisningen reducerar gästerna till 2-1. Skellefteå försöker slå tillbaka, men drabbas direkt av ett bakslag igen när Jonathan Pudas blir utvisad för goalkeeper interference. Frölunda får dock inte med sig någon kvittering, utan Skellefteås försvar står emot. Istället trappar AIK upp ordentligt och förutom en dubbelutvisning för roughing presterar Pudas några läckra dragningar precis framför mål och Edwin Hedberg får en chans, för att nämna några. Gästerna är dock inte heller ofarliga och lyckas vända spelet då och då och skapar farliga målchanser. I slutminuten kommer Frölunda i just ett sådant, men chansen rinner ut i sanden – Skellefteå behåller ledningen in i pausvilan och period 3.

Målvakterna räddar matchen
Den tredje perioden inleds starkt av hemmalaget, och det är inte många minuter spelade innan Bud Holloway hittar över till Juhamatti Aaltonen som får öppet mål – men rånas på chansen att utöka av målvakten, som sträcker ut och plockar pucken. Det är två bestämda lag som vill anfalla och spelet pendlar konstant mellan zonerna, varje vändning blir en sylvass chans. Maktkampen är total, varje skott en ordentlig möjlighet, men målvakterna står starka på var sin sida. Efter 14 minuter kommer dock brytningen. Johan Alm utvisas två minuter för slashing och Frölunda får den ultimata chansen att reducera. Istället ser det ut som att Skellefteå ändå ska kunna utöka, men rånas på chansen och Frölunda etablerar ett massivt tryck. Boxplayet är tungt för hemmalaget som får slita hårt. Det ser för en sekund ut som de klarat sig och laget blir fulltaligt, men just en sekund tar det för gästerna att ändå göra kvitteringen. I slutminuterna etsar sig AIK fast i anfallszonen men lyckas inte ta ledningen igen, matchen går till förlängning.

Sista straffomgången sänker hemmalaget
Det pendlande spelet gör sig till en början påmint även i förlängningen när först Frölunda står för en massiv chans att avgöra och när sedan Adam Pettersson trampar sig förbi försvaret och sånär kan trä in pucken på nära håll. Hemmalaget stampar sig fast och spelar runt och de uppstickare som Frölunda kommer med spikar Gustav Lindvall igen. Joakim Lindström åker sig också till ett friläge, men lyckas inte överlista bortalagets keeper. Slutminuterna domineras av svartgula spelare, men närmare än Oscar Möllers stolpskott kommer inte något av lagen. I straffläggningen skulle lagen inte heller skiljas åt i första taget. Efter att Hedberg missat och gästerna satt sina två första straffar var Jonathan Pudas piskad att överlista målvakten. Kyligt lägger han också en hård ispuck och låter straffläggningen leva vidare in i sista omgången. Frölunda har möjligheten att avgöra på sin straff, men Lindvall bestämmer sig för at spika igen. Istället har Joakim Lindström möjligheten att ännu en gång förlänga matchen och ta revansch på sitt friläge, men han rånas återigen på målet. Frölunda får ta med sig extrapoängen hem.