Vinst efter fint målvaktsspel
Publicerad: 2018-01-20
Referat
Under lördagen gästade Skellefteå Löfbergs arena. Trots ett svajigt spel genom matchen kunde västerbottningarna undvika underläge. Istället poängterades matchen i tom målbur och gästerna tog med sig tre poäng hem.

Lördagseftermiddagen bjuder till en början på ett mycket pendlande spel i Karlstad. Varken gästerna från Skellefteå eller hemmalaget tar något stort initiativ. Matchbilden håller i sig långt in i första perioden, och det är inte förrän Jesper Olofsson blir fasttryckt mot sargen och får med sig en utvisning som spelet ändrar form. Men AIK hinner knappt känna på sitt powerplay innan Jimmie Ericsson drar på sig en crosschecking och lagen ställs fyra mot fyra istället. Spelet fortsätter svaja och inga riktiga målchanser faller förrän gästerna på nytt får prova sitt powerplay. Spelet befinner sig i anfallszon, men Skellefteå kommer inte närmare utdelning än att Jesper Olofsson hittar stolpen med ett skott. Strax efter att Färjestad är fullt manskap på isen rycker de också upp sig och provar Joni Ortio, som står i vägen för de två skott han utmanas med. Istället för att kunna kontra får Matt Anderson sätta sig på botbänken. Hemmalaget får dock inte någon utdelning på sitt spel i numerärt överläge, och det ställningskrig som präglat matchen fortsätter utmärka sig. Men plötsligt ska gästerna steppa upp ett steg. Med två och en halv minut kvar av perioden passar Oscar Möller till Emil Djuse, som är oerhört nära att styra in pucken. Bara i sekvensen senare hamnar Johan Alm i en tilltrasslad situation där både han och Färjestads Joakim Nygård får sitta av två minuter var. Perioden ser ut att sluta mållöst in i det sista, men med bara en halv minut kvar kommer Mike Kostka in i zonen, får pucken av Tim Söderlund och trycker in ledningen i nätmaskorna bakom hemmamålvakten.

Skellefteå nedspelade

Det tar 12 sekunder innan händelserna börjar i den andra perioden. Kostka får sätta sig på botbänken för hög klubba, och bara 45 sekunder senare åker även Andreas Wingerli ut för exakt samma händelse. När hemmalaget då får chansen i fem mot tre tar Färjestad den och trycker in kvitteringen efter en och en halv minut spelade. Efter målet växer Färjestad och hemmalaget fortsätter trycka på. Skellefteå har svårt att ta sig in i anfallszonen och får försvara sig i långa perioder. Joni Ortio visar också på en fin form och gör många stora räddningar. Efter halva perioden lyckas AIK dock rycka upp sig lite och får med sig ett numerärt överläge. Gästerna snurrar på bra i zonen men får ingen utdelning. Istället får Färjestad ännu en möjlighet med en man mer på isen. Även detta boxplay spelas av utan några mål. Istället kommer vändpunkten, när Skellefteå ställer om i spelvändning och får en offensiv tekning. När laget fått några bra byten med press kommer OS-kedjan in, där Jocke Lindström tar skott. Lars Haugen lämnar retur, något som Oscar Möller snabbt uppfattar och tar tillbaka ledningen med mindre än 2 minuter kvar av perioden. Skellefteå fortsätter visa klass och visar prov på både en och två chanser till i slutminuterna innan Morgan Ellis utvisas med trettio sekunder kvar av perioden. Det är bara sekunder kvar när Färjestad tar skott och pucken smiter tätt utanför stolpen, men västerbottningarna får återigen gå till pausvila med ledningen.

Ortio stänger ner

Den tredje perioden inleds i numerärt underläge för gästerna, där man spelar uppoffrande och stänger ner hemmalagets powerplay. Färjestad fortsätter dock trycka på, men Joni Ortio stoppar allting som kommer i hans väg. AIK spelar upp sig och kommer till några anfall, men lyckas aldrig ta sig särskilt nära målet. Istället är det Färjestad som jagar sitt andra mål och som står för chanserna. Tiden rinner iväg för hemmalaget, som med en minut och femton sekunder kvar tar timeout. Lars Haugen får också lämna målet, men det hjälper inte när Filip Berglund snärtar iväg pucken och sätter slutresultatet 3–1 i tom målbur.