Wingerli derbyhjälte på födelsedagen
Publicerad: 2020-09-11
Referat
Det blev en tät tillställning när Skellefteå AIK och Björklöven gjorde upp om länets stolthet under fredagskvällen. Efter 60 minuters fart och frenesi tog Andreas Wingerli slutligen saken i egna händer med ett tidigt avgörande i sudden.

Detta var två lag som gärna ville gå in i en seriestart med en derbyseger i bagaget och det visades snabbt med hårt spel och mycket känslor. Första målet stod de gulklädda för efter en fin aktion signerad Philip Broberg. Han fångade upp en retur, gjorde ett äkta Bobby Orr-hopp över Lövenmålisen och lirkade in 1-0. Hemmalaget jämnade dock ut siffrorna knappa minuten senare efter att Carl Grundström forcerat in pucken på ett välserverat pass.

Därefter följde 50 minuter stenhård kamp med goda lägen åt båda håll i både PP och 5 mot 5 med riktig Hawaiihockey stundtals. AIK kom nära ett ledningsmål genom bra skottförsök från såväl Arvid Lundberg som Adam Wilsby mfl. Även hemmalaget hade häng på ett sent avgörande men där räddades vi av stolpen. Söderblom stod även för ett par riktigt svettiga räddningar, och en överlag stabil insats, när de grönvita tryckte på.

Inget av lagen lyckades få in en puck till under ordinarie matchtid utan det skulle krävas förlängning för att skilja dem åt. Väl där klev födelsedagsbarnet Andreas Wingerli fram redan efter 18 sekunder med en riktig soloåkning hela vägen till mål där han kyligt flippade in avgörandet.

MATCHFAKTA:
IF Björklöven - Skellefteå AIK 1-2 e förl
(1-1, 0-0, 0-0, 0-1)
Första perioden: 0-1 (11:27) Philip Broberg (Oscar Möller), 1-1 (12:22) Carl Grundström (Olle Liss, Karl Johansson).
Fjärde perioden: 1-2 (00:18) Andreas Wingerli (Niclas Burström).
Målvakt: Arvid Söderblom, 95.00%.
Skott: 20-31 (8-10, 1-10, 11-10, 0-1).
Utv-min: 8-10.