Skellefteå AIK vann första semifinalen
Publicerad: 2014-03-31

I den första semifinalen tog Skellefteå AIK emot Linköping i Skellefteå Kraft Arena i en repris av förra årets semifinalserie. Den gången vann Skellefteå och även i kvällens match var det hemmalaget som tog kommandot när man gick ifrån till 2-0 i den första perioden efter mål av Joakim Lindström och Oscar Möller. I den andra perioden kom dock gästerna igång ordentligt och skapade bra tryck mot hemmamålet men man lyckades inte få in pucken. Då kändes det lite som att luften gick ur Linköping och i den tredje hade man svårt att skapa chanser. Istället kunde Melker Karlsson avgöra matchen med 3-0 i öppen kasse.

Första perioden

Perioden inleds intensivt av båda lagen som bägge hinner med at skapa bra målchanser redan i den första spelminuten. Skellefteå har sedan bra tryck men kommer av sig när Niclas Burström åker ut och då skapar Linköping en jättechans där pucken tar i stolpen. Istället är det AIK som gör 1-0 i powerplay strax därefter via ett direktskott från Joakim Lindström. Hemmalaget fortsätter också at spela riktigt bra och skapar flera farliga målchanser för bland annat en ensam Erik Forsell framför mål som är snubblande nära att utöka ledningen för Skellefteå.

Till sist kommer också utdelningen när Oscar Möller sliter sig loss och ensam med Christian Engstrand kan lirka in 2-0 mellan benskydden. En minst sagt misstänkt diving från Chad Kolarik sätter Fredrik Lindgren i utvisningsbåset efter femton minuters spel men hemmalaget spelar riktigt bra boxplay och klarar den utvisningen utan problem. I periodens sista minut kör Kent McDonell rakt över Markus Svensson efter att han blockerat och AIK får avsluta perioden i en kort sekvens i powerplay.

Andra perioden

Skellefteå inleder den andra perioden i powerplay och hinner med att skapa bra målchanser för Viktor Arvidsson respektive Pierre-Edouard Bellemare men utan utdelning. Linköping kommer sedan ut klart bättre i den andra perioden än vad man gjorde i den första och man har mycket puck i anfallszon i den första halvan av perioden. När Skellefteå väl får ordning på spelet är man dock omgående framme och skapar målchanser. Bland annat har Bellemare ett farligt avslut som touchar målramen.

Fredrik Lindgren drabbas av ännu en tveksam utvisning och gästerna som har vind i ryggen får en bra chans att reducera men då glänser AIK formligen i boxplay och har pucken nästan hela utvisningstiden. AIK kommer sedan igång lite bättre och avslutar perioden hyfsat men sett till hela perioden är det en rejäl scenförändring där Linköping tagit över kommandot och har avsevärt mycket mer puck än AIK; är mer i anfallszon och därmed också skapar fler chanser framåt.

Tredje perioden

Hemmalaget kommer ut i den tredje perioden med en helt annan fart och beslutsamhet än vad man visade i föregående period. Då har Linköping precis som i den första perioden svårt at hänga med. Efter knappt sex minuter lyckas gästerna till sist skapa tryck i anfallszon men då blir det också rejält farligt med en hel rad bra målchanser. AIK kommer dock loss till sist och då lyckas Möller slita sig fri och är riktigt nära att ge Linköping en riktig kalldusch, Engstrand gör dock en bra räddning.

Linköping fortsätter att satsa framåt men Skellefteå spelar bra försvarsspel och håller bortaspelarna ute vid sargen och uppe på blå där man inte kan skapa speciellt mycket till farligheter. Med tre minuter kvar av perioden lämnar Engstrand målet och Linköping spelar sex mot fem. AIK är nära att sätta spiken i kistan direkt i tomt mål men pucken smiter precis utanför målet. Med knappt två minuter kvar kan dock Melker Karlsson avgöra matchen med sitt 3-0 i öppen kasse. Skellefteå vinner efter först och främst en strålande första period.