Skellefteå AIK till SM-final!
Publicerad: 2014-04-08

Skellefteå tog chansen att avgöra kvartsfinalserien hemma mot Linköping. Efter att ha gjort en bländande första period och gått ifrån till 3-0 så var matchen i praktiken avgjord. Gästerna reducerade upprepade gånger men närmare än två måls underläge kom man aldrig och Skellefteå AIK är som första lag klart för SM-final 2014. Jimmie Ericsson ledde Skellefteå på et strålande sätt med två mål och fysiskt spel framför allt i den första perioden.

Första perioden

Redan i periodens första minut skapar Skellefteå ett jätteläge för Bud Holloway som blir ensam med Marcus Högberg som dock täcker målet bra. Efter at AIK sedan klarat ett boxplay är det Joakim Lindström som dribblar sig fri men Högberg räddar igen. Hemmalaget spelar märkbart mer fysiskt än vad man gjort tidigare i matchserien, det radas upp rejäla tacklingar. Linköping spelar också intensivt i första halvan av perioden men har klart svårare att skapa chanser.

Gästernas Eric Himmelfarb får en bra chans efter knappt tolv minuter men då räddar Markus Svensson riktigt bra. Istället är det AIK som med 12:45 på klockan gör 1-0 genom ett hårt slagskott från Niclas Burström efter hårt tryck mot gästernas mål. Efter bra spel i powerplay kommer Skellefteås 2-0 då Viktor Arvidsson prickskjuter från blå. Perioden avslutas med en rad utvisningar och växlande spel i powerplay men det är i spel fyra mot fyra som AIK gör mål efter att Jimmie Ericsson fångat upp en retur och satt 3-0.

Andra perioden

Skellefteå inleder den andra perioden med en kort sekvens i powerplay men kommer inledningsvis inte igång riktigt på samma sätt som i första. Efter drygt tre minuter kommer dock en riktigt bra målchans för Melker Karlsson med Linköping täcker skottet. Gästerna skapar sin första chans ett par minuter senare men Chad Kolarik får inte träff på pucken i avslutet. Med 9:05 är det dock Kolarik som reducerar till 3-1 efter ett ett lågt skot tursamt letat sig in mellan benen på Svensson i målet. Skellefteås svar kommer dock omgående, från ingenstans tar Pierre-Edouard Bellemare skott som sitter stenhårt bakom Högberg i målet till 4-1.

Sedan får Linköping spela powerplay men då visar hemmalaget klass i boxplay och håller pucken utanför egen zon till stora delar. Tillbaka med fem man får dock gästerna ett jätteläge men då gör Svensson en grym räddning. När sedan Erik Forsell spelar Lindström fri är det Högbergs tur att briljera i målet. Med 17:51 på klockan reducerar gästerna till 4-2 efter en styrning från Mattias Sjögren. Linköping gör en klart bättre period i den andra än den första och närmar sig målmässigt.

Tredje perioden

Efter två minuter blir Petter Emanuelsson nedtryckt framför gästernas mål och gör illa sig så pass att han får hjälp ut i omklädningsrummet. På isen så kämpar båda lagen för att ta initiativet i perioden men inget av lagen visar någon direkt skärpa när man har pucken. Efter 5:30 slarvar gästerna i egen zon och frispelar Jimmie Ericsson som stänker in 5-2 bakom en chanslös Högberg. En direkt korkad utvisning från Joakim Rhodin ger sedan AIK powerplay men efter en kort sekvens med bra spel så tappar man fokus och får inte till spelet alls.

Linköping skapar bra tryck mot hemmamålet mitt i perioden och efter ett långt anfall kommer också 5-3 när Johannes Salomonsson lyckas lägga in pucken i mål trots dålig vinkel. Men Skellefteå svarar direkt då Oscar Sundqvist gör 6-3 efter att ensam framför mål lirkat in pucken. Med spel fyra mot fyra och drygt fem minuter kvar plockar gästerna målvakten och spelar fem mot fyra. När man sedan blir sex man ökar trycket än mer men Svensson i målet gör ett par kanonräddningar. Med fem man på isen igen kan sedan Skellefteå genom Erik Forsell slå pucken i tomt mål till 7-3.