Förlust i tredje finalen
Publicerad: 2016-04-19

Skellefteå AIK tog emot Frölunda i den tredje matchen i årets SM-finalserie. Gästerna inledde matchen klart bäst och gick ifrån till en tvåmålsledning redan i den första perioden. En ledning som hemmalaget sedan inte kunde hämta ikapp trots att man tog över taktpinnen ordentligt i de två sista perioderna. En onödig utvisning från Jimmie Ericsson gav 1-3 för Frölunda och avgjorde matchen helt.

Frölunda äger första perioden

Frölunda inleder den första perioden klart bäst och skapar tidiga chanser. Efter knappt tre minuter tar man dock en utvisning i anfallszon men Skellefteå har svårt att komma igång med spelet i powerplay. Det ser sedan tyvärr precis likadant ut när ny chans i spelformen kommer några minuter senare. Istället är det strax efter utvisningen riktigt nära när Andrew Calof träffar ribban.

Men det är Frölunda som tar ledningen efter 10:58 när ett skott från Ryan Lasch går via Joey Crabb och i mål till 0-1. Efter 16:22 kommer sedan också 0-2 efter ett slumpskott från Joel Lundqvist som retfullt letar sig in under Erik Hanses. AIK avslutar sedan perioden bra men såväl spel- som resultatmässigt tillhör den första perioden Frölunda.

Reduceringen satt långt inne

Bägge lagen får spela powerplay tidigt i den andra perioden men inget lag lyckas skapa speciellt mycket i spelformen. Skellefteå kommer dock igång ordentligt med anfallsspelet efter utvisningarna och har en rad bra byten med tryck mot bortamålet. Johan Gustavsson i bortamålet gör det dock bra och håller tätt första halvan av matchen.

Bägge lagen slarvar betydligt mer i den andra perioden än vad man gjort tidigare i matchserien. Skellefteå har ett tydligt spelövertag men slarvar stundtals i egen zon och då kan gästerna skapa en del farligheter. Med 16:20 spelat kommer i alla fall reduceringen till sist i powerplay när Janne Pesonen sätter 1-2 med ett lågt välplacerat skott. Skellefteå tar över spelet i den andra perioden men Frölunda behåller ledningen in i tredje.

Lekhonen avgör

Frölunda inleder i powerplay och skapar en hel rad riktigt bra målchanser, bland annat missar Lasch öppet mål. Tillbaka i spel fem mot fem är det sedan återigen Skellefteå som tar initiativet i spelet. När klockan börjar närma sig halva perioden så har AIK en lång sekvens med bra målchanser men Frölunda lyckas med hårt jobb hålla undan och Gustavsson fortsätter att spela bra i målet.

Tim Heed skjuter direkt från blå efter knappt tretton minuter men Gustavsson gör en grym benparad. Skellefteå lyckas skapa långa anfall men samtidigt är gästerna bra på att hålla undan och AIK får svårt att omsätta anfallen i målchanser. När sedan Jimmie Ericsson tar en onödig utvisning med 17:16 på klockan kan Frölunda avgöra genom Artturi Lekhonen som sätter 1-3.