Andreas Wingerli satte segermålet
Publicerad: 2018-10-02
Skellefteå välkomnade finalmotståndarna Växjö från i våras tillbaka till Skellefteå Kraft Arena på tisdagen. Publiken bjöds på en fartfylld och riktigt underhållande match där Skellefteå till sist kunde säkra seger med 2-1 efter mål av Filip Berglund i den första perioden och avgörande av Andreas Wingerli i mitten av den tredje. Mantas Armalis bjöd på en riktigt bra match i målet för Skellefteå som sammantaget var det bättre laget trots en liten dipp i mittperioden.

Rasande fart från start

Den första perioden inleds i ett närmast vansinnigt tempo. Allra högst fart har Skellefteå som också kan utnyttja farten till att kämpa till sig pucken i anfallszon och skapar då också chanser. Bland annat har Juhamatti Aaltonen ett direkt skott som går precis utanför högra stolpen. När man sedan får chansen att spela powerplay kommer också 1-0 efter att Filip Berglund skjutit via Niclas Burström in i mål.

Skellefteå får några minuter senare en till chans i numerärt överläge och spelar riktigt bra i spelformen. Man kan också behålla initiativet in i spelet fem mot fem efteråt och har hård press mot bortamålet i några minuter. I slutet av den första perioden får Växjö spela sitt första powerplay men trots att man spelar runt bra kan Skellefteå hålla undan bra.

Växjö kvitterar

Skellefteå inleder bra även i den andra perioden. Det extremt höga tempot från den första perioden har kommit av sig något men fortfarande är det en underhållande match med två lag som skapar en hel del framåt. Brendan Shinnimin får chansen helt ensam med Mantas Armalis men då gör en Armalis en grym benparad.

Skellefteå skapar också ett friläge när Adam Pettersson i samarbete med Bud Holloway dribblar sig fri men då räddar Viktor Fasth. Istället är det Växjö som kan kvittera med knappt fyra minuter kvar av perioden när Roman Horak sätter en backhand via ribban in i mål bakom Armalis.

Wingerli säkrar hemmaseger

Växjö skapar chanser i ett tidigt powerplay i början av den tredje perioden men Armalis fortsätter att se trygg och säker ut i målet och räddar de chanser som skapas. Skellefteå skapar nästa målchans när Jimmie Ericsson träffar stolpen efter hårt tryck mot bortamålet. Hemmalagets tryck fortsätter dock och med åtta minuter kvar av perioden kommer utdelningen när Andreas Wigerli prickskjuter in 2-1 efter snyggt förarbete från Joakim Lindström.

Växjö får en ny chans i numerärt överläge efter att Aaltonen åkt ut för en tripping. Skellefteå spelar dock riktigt rejält och intensivt i boxplay och klarar utvisningen utan problem. Med två minuter kvar av perioden lämnar Viktor Fasth målet och Växjö spelar sex mot fem. När Holloway åker ut för puck-out blir det dessutom spel sex mot fyra. Ett par chanser kommer men efter en bra räddning från Armalis i slutsekunderna så säkrar AIK segern.