Skellefteå AIK förlorade SM-finalen
Publicerad: 2016-04-24

I den femte SM-finalen tog Skellefteå AIK emot Frölunda i Skellefteå Kraft Arena. Efter en dödligt effektiv första period från gästerna så kunde man gå till pausvila med en tremålsledning. I den andra perioden kom målen för Skellefteå men samtidigt fortsatte hemmalaget att släppa in mål och med 2-5 efter två perioder blev det för svårt för Skellefteå att komma ikapp. Martin Lundberg fick göra 3-5 men närmare än så kom man inte och Frölunda vann matchen och finalserien. Frölunda är därmed svenska mästare.

Frölunda chockstartar

Skellefteå inleder piggt men får en rejäl kalldusch när Frölunda i sitt första anfall efter en spelvändning gör 0-1 genom Artturi Lehkonen. Efter knappt sex minuters spel får AIK chansen att spela powerplay men man har fortsatt svårt i spelformen, precis när Niklas Lasu kommer in från utvisningsbåset blir han frispelad och kan lirka in 0-2.

Andrew Calof får tre bra chanser i rad framför bortamålet men lyckas inte få in pucken. Lagen byter av varandra i utvisningar och i spel fyra mot fyra stjäl gästerna pucken i Skellefteås försvarszon och Lehkonen kan göra sitt andra mål som betyder 0-3. Efter målet lämnar Erik Hanses hemmamålet och in kommer Johan Backlund. Periodens avslutas med rätt jämnt spel men uppförsbacken är enorm för AIK efter första perioden.

Mål åt båda hållen

Även den andra perioden inleds med bra hemmaspel, man biter sig fast i Frölundas zon i matchinledningen. När man sedan får spela powerplay kommer reduceringen, målskytt är Sebastian Aho vars skott från blå ändrar riktning och går i mål till 1-3. Frölunda svarar dock direkt när Lukas Bengtsson sätter 1-4 , också han från blålinjen. Men inte långt därefter kan AIK sätta 2-4 i boxplay genom Pär Lindholm.

Frölunda kommer inte igång i powerplay men omedelbart därefter blir Ryan Lasch helt frispelad och kan sätta 2-5 bakom en chanslös Backlund i mål. Skellefteå har fortsatt initiativet i matchen och klart mest puck men släpper in mål så fort gästerna får en målchans. Det är därför fortfarande tre mål upp även fast hemmamålen äntligen kom i den andra perioden.

Skellefteå räcker inte till

Jätteläge för Skellefteå redan efter en minut men då gör Johan Gustafsson en kanonräddning. Frölunda svarar dock omgående med en ny chans för Lehkonen som träffar ribban. Skellefteå fortsätter sedan jakten men Frölunda kontollerar matchen på ett imponerande sätt. Hemmalaget har svårt att skapa något överhuvudtaget framåt.

Med 10:58 på klockan så kommer den efterlängtade reduceringen, Erik Forssell hittar fram till Martin Lundberg som sätter 3-5. Frölunda skärper dock till försvarsspelet efter målet och då går tiden fort. Med två minuter kvar av perioden lämnar Backlund målet men Skellefteå kommer inte närmare utan Frölunda vinner matchen och tar därmed SM-guld.