Frölunda vann målrik seriefinal
Publicerad: 2015-12-03

Seriefinalen mot Frölunda blev målrik och innehöll även ett hattrick av Andreas Johnson. Skellefteå hade spelmässigt övertag under större delar av matchen men Frölunda var betydligen vassare i avsluten, samt levererade som man skulle i både powerplay och boxplay. Frölunda lät inte Skellefteå komma in mot mål sina anfall och nyckeln till seger blev en tät defensiv, samtidigt som man imponerar stort anfallsmässigt.

Första perioden

Vi får se få målchanser i början av matchen, där Erik Hanses får göra sin första riktigt svettiga räddning strax innan klockan passerat sju minuter. Två minuter senare skrinnar John Norman förbi sin back och lägger pucken rakt bakåt till en fristående Adam Pettersson framför Frölundamålet. Träffen blir inte den bästa men chansen får skrivas till Skellefteå AIK:s vassaste i den första akten. Frölunda blir hårt uppvaktade i mittzonen och Skellefteå spelar bra i defensiv zon, men när Sebastian Aho åker ut för holding med cirka två och en halv minut kvar kan inte bortalaget stå emot. Andreas Johnson hugger på en retur och flippar in pucken från nära håll, rakt upp i nättaket bakom en liggande Erik Hanses vilket också blir periodens enda mål.

Andra perioden

Skellefteå får chansen i powerplay tidigt i perioden men får inte riktigt ordning på spelet. Plötsligt dyker en jättechans upp men då sätter Lars Johansson upp en riktigt bra plockräddning, en räddning som senare visar sig vara väldigt viktig. I nästkommande powerplay för Skellefteå slarvar man på offensiva blå och Nicklas Lasu får fri passage från egen zon. Han gör inga misstag och Frölunda går ifrån till 2-0. Nästa mål kommer också via ett friläge, denna gång genom Andreas Johnson som hinner först på en puck i kamp med Nicklas Burström. Trots spelmässigt övertag för bortalaget så är det alltså hemmalaget som gör de flesta målen. 3-0 blir 4-0 efter att Frölunda spelat bort Erik Hanses i Skellefteåmålet. Lehkonen kan lägga in pucken i en i princip tom kasse då Hanses inte hunnit tillbaka in i målet. Reduceringen till 4-1 gör Nicklas Burström då han slänger iväg en puck från blålinjen, en puck som letar sig mellan och förbi Lars Johanssons ben.

Tredje perioden

Perioden börjar svalt och tempot visar på att bägge lagen börjar bli slutkörda. Frölunda skaffar sig ett powerplay i mitten av perioden och då blir Andreas Johnson tremålsskytt efter att ha blivit serverad mitt i slottet av Joel Lundqvist. 5-1 är inte riktigt rättvist med tanke på spelövertaget av Skellefteå under stora delar av matchen, men nu verkar bortalaget slå av på takten då man knappt kommer till avslut mot Frölundas kasse. Frölunda kommer med snabbare fart och spelar rakare mot mål vilket borde betytt utökning av ledningen. Dock är det Skellefteå som gör nästa mål, efter att Mattias Ritola prickat dit pucken i powerplay direkt efter tekning. 5-3 görs inte långt efter då Aho flyger fram på en lös puck och överlistar Lars Johansson med sitt låga skott. Forceringen för ytterligare en reducering i slutminuterna fortsätter, men från ett jätteläge för Adam Pettersson att reducera, till att pucken hamnar hos Ryan Lasch, så finns inget annat än ett avgörande till 6-3 i tom kasse.

Resultat: (1-0, 3-1, 2-2) 6-3

Skott: (8-7, 8-8, 10-8) 26-23

Utvisningsminuter: (2-2, 6-0, 2-4) 10-6

Tacklingar: (9-2, 2-3, 6-2) 17-8