Måndag Mån 26 April Apr
Tisdag Tis 27 April Apr
Torsdag Tor 29 April Apr
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Idag 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec

Skellefteå AIK startar hockeygymnasium för tjejer

12 december 2017 14:25

Från och med höstterminen 2018 kan tjejer födda 2002 ägna sig åt hockey under skoltid. Detta sedan Skellefteå AIK Hockey i samarbete med Clemensnäs Hockey tagit fram en LIU-utbildning (lokal idrottsutbildning) med särskilt fokus på damhockey. Redan nu går det att ansöka till utbildningen som erbjuds vid Anderstorps- och Baldergymnasiet. – Det stärker Skellefteå som en idrottsstad och skickar en tydlig signal till hockeytjejer att satsa på sporten de älskar, säger Pea Israelsson, klubbdirektör, Skellefteå AIK.


Det är sedan tidigare möjligt för ungdomar att söka hockeygymnasium i Skellefteå, men i praktiken är den utformad för killar vilket speglat sig i ansökningarna. – Följden är att tjejerna berövats en möjlighet att utvecklas på hemmaplan och damhockeyn lokalt har lidit av det. Med införandet av en nischad utbildning inom damhockey tar vi fasta på att det finns skillnader gentemot herrsidan och kan fokusera på att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att spelarna ska utvecklas och nå sin fulla potential, säger Mattias Nilimaa, som ansvarar för att utforma utbildningen och kommer att vara instruktör och istränare för damhockeygymnasiet.

LIU-utbildningen blir ett samarbete mellan Skellefteå AIK och Clemensnäs där AIK svarar för utbildningens upplägg och i samarbete med Clemensnäs HC håller i ispassen som förläggs på Skellefteå Kraft Arena. Man räknar även med att kunna plocka in några elever i det ordinarie damlaget, övriga är garanterade en plats i ett utvecklingslag i Clemensnäs. – Vårt samarbete kring damhockeyn har intensifierats och det skapar nya möjligheter. Vi är mycket glada över att äntligen kunna erbjuda tjejerna den här lösningen. Vi tror mycket på det här, säger Michel Lundqvist, kanslichef och sportsligt ansvarig för Clemensnäs Hockey.

– Skellefteå AIK är en av landets erkänt bästa hockeyföreningar. Det finns en ordentlig tyngd bakom varje satsning, den här gången också. För oss är LIU-utbildningen ett viktigt steg i den långsiktigt hållbara satsning på damhockeyn som inleddes med starten av AIK dam tidigare i år, säger Pea Israelsson.

LIU står för lokal idrottsutbildning och innebär att den elev som har goda idrottsliga färdigheter ges möjlighet att i årskurs 1 och 2 få utöva din idrott som individuellt val. Det är ett komplement till den nationellt godkända idrottsutbildningen och omfattar 200 poäng fördelat på två år.

Den som ansöker till LIU läsåret 2018/2019 kan välja att söka till följande nationella gymnasieprogram:
● Barn- och fritidsprogrammet
● Bygg- och anläggningsprogrammet - inriktning husbyggnad
● Ekonomiprogrammet
● Naturvetenskapsprogrammet
● Samhällsvetenskapsprogrammet
● Teknikprogrammet

Sista ansökningsdag till LIU med start höstterminen 2018 den 2 mars.