• Huvudsponsorer

Lördag Lör 10 Oktober Okt
Måndag Mån 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov
Torsdag Tor 12 November Nov
Lördag Lör 14 November Nov
Måndag Mån 16 November Nov
Torsdag Tor 19 November Nov
Lördag Lör 21 November Nov
Lördag Lör 28 November Nov
Tisdag Tis 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec
Torsdag Tor 10 December Dec
Lördag Lör 12 December Dec
Lördag Lör 26 December Dec
Måndag Mån 28 December Dec
Onsdag Ons 30 December Dec
Lördag Lör 2 Januari Jan
Torsdag Tor 7 Januari Jan
Lördag Lör 9 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan

Skellefteå AIK startar hockeygymnasium för tjejer

12 december 2017 14:25

Från och med höstterminen 2018 kan tjejer födda 2002 ägna sig åt hockey under skoltid. Detta sedan Skellefteå AIK Hockey i samarbete med Clemensnäs Hockey tagit fram en LIU-utbildning (lokal idrottsutbildning) med särskilt fokus på damhockey. Redan nu går det att ansöka till utbildningen som erbjuds vid Anderstorps- och Baldergymnasiet. – Det stärker Skellefteå som en idrottsstad och skickar en tydlig signal till hockeytjejer att satsa på sporten de älskar, säger Pea Israelsson, klubbdirektör, Skellefteå AIK.


Det är sedan tidigare möjligt för ungdomar att söka hockeygymnasium i Skellefteå, men i praktiken är den utformad för killar vilket speglat sig i ansökningarna. – Följden är att tjejerna berövats en möjlighet att utvecklas på hemmaplan och damhockeyn lokalt har lidit av det. Med införandet av en nischad utbildning inom damhockey tar vi fasta på att det finns skillnader gentemot herrsidan och kan fokusera på att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att spelarna ska utvecklas och nå sin fulla potential, säger Mattias Nilimaa, som ansvarar för att utforma utbildningen och kommer att vara instruktör och istränare för damhockeygymnasiet.

LIU-utbildningen blir ett samarbete mellan Skellefteå AIK och Clemensnäs där AIK svarar för utbildningens upplägg och i samarbete med Clemensnäs HC håller i ispassen som förläggs på Skellefteå Kraft Arena. Man räknar även med att kunna plocka in några elever i det ordinarie damlaget, övriga är garanterade en plats i ett utvecklingslag i Clemensnäs. – Vårt samarbete kring damhockeyn har intensifierats och det skapar nya möjligheter. Vi är mycket glada över att äntligen kunna erbjuda tjejerna den här lösningen. Vi tror mycket på det här, säger Michel Lundqvist, kanslichef och sportsligt ansvarig för Clemensnäs Hockey.

– Skellefteå AIK är en av landets erkänt bästa hockeyföreningar. Det finns en ordentlig tyngd bakom varje satsning, den här gången också. För oss är LIU-utbildningen ett viktigt steg i den långsiktigt hållbara satsning på damhockeyn som inleddes med starten av AIK dam tidigare i år, säger Pea Israelsson.

LIU står för lokal idrottsutbildning och innebär att den elev som har goda idrottsliga färdigheter ges möjlighet att i årskurs 1 och 2 få utöva din idrott som individuellt val. Det är ett komplement till den nationellt godkända idrottsutbildningen och omfattar 200 poäng fördelat på två år.

Den som ansöker till LIU läsåret 2018/2019 kan välja att söka till följande nationella gymnasieprogram:
● Barn- och fritidsprogrammet
● Bygg- och anläggningsprogrammet - inriktning husbyggnad
● Ekonomiprogrammet
● Naturvetenskapsprogrammet
● Samhällsvetenskapsprogrammet
● Teknikprogrammet

Sista ansökningsdag till LIU med start höstterminen 2018 den 2 mars.