Övertidsförlust mot serieledarna
Publicerad: 2018-10-21
Referat
Med en revanschlust som heter duga åkte Skellefteå AIK ned till Linköping för en batalj i Saab Arena. Lagen bjöd på en jämn match, både spelmässigt och resultatmässigt och det skulle krävas förlängning för att skilja dem åt. Efter att gästerna haft chansen att avgöra fick de dock se sig besegrade och ta med en poäng hem.

Det är en fartfylld inledning som lagen bjuder på direkt. Skellefteå AIK lyckas skapa press och skjuter när de får chansen. Efter fyra minuter kommer ett backskott som Oscar Möller sånär får tag på returen efter, men pucken blockeras i sista sekund av Linköpings målvakt. Några korta sekvenser senare skickar Adam Pettersson in pucken till Albin Eriksson precis framför målet, men Eriksson får inte iväg något skott. Istället får gästerna chansen i powerplay efter en fasthållning. I slutsekunderna av det numerära underläget får Möller in ett stolpskott, men utdelningen uteblir. Några minuter senare kommer skott för styrning, och efter att pucken studsat ut till Johan Alm är hemmamålvakten helt utspelad och pucken åker rakt mot mål, men hindras med en klubba precis på mållinjen. Hemmalaget hämtar sig dock och tar sig längre in i matchen. Linköping får dessutom ett farligt läge efter att en spelare får tag i pucken precis framför mål, men skjuter utanför. Likaläget står sig till pausvilan och första perioden slutar 0–0.

Boxplay-spel i högsta klass
Det tar bara 16 sekunder, sedan sitter ledningen för gästerna. Efter att Mathis Olimb skickar in pucken till en backande Jonathan Pudas, som med klart skottläge skickar in pucken mellan benen på målvakten. Bara sekunder senare får också Jimmie Ericsson tag i pucken precis framför mål och utökar sånär ledningen, men stoppas den gången. Därefter får dock hemmalaget möjligheten till en snabb reducering efter att Emil Djuse åker ut i två minuter. Gästerna spelar ett bra försvar, men hinner inte mer än bli fulltaliga innan Petter Granberg i sin tur får sitta på botbänken. Återigen hinner Skellefteå bara sätta den femte spelarens skridskor på isen igen innan det istället är 12 skridskoskenor på isen och ytterligare två minuters numerärt underläge väntar. AIK visar dock prov på att boxplay-spelet stämmer och ger inte Linköping chansen att kvittera. Istället får Oscar Möller ett pass inne i slottet, men får ingen ordentlig träff på pucken. Men med mindre än 6 minuter kvar kommer reduceringen till slut. Efter att en hemmaspelare avancerat från backpositionen skjuter samme spelare in 1–1 från tekningscirkeln bakom en helt skymd Gustav Lindvall. LHC tar sig mer och mer in i matchen och efter att Edwin Hedberg sånär lirkat in pucken köksvägen vänder spelet direkt. Efterjagad av två vitklädda spelare skickar en Linköpingsspelare in pucken mo Gustav Lindvall, som löser situationen. Spelarna blir allt mer irriterade på varandra och känslorna är tydliga i varje närkampssituation. Det är en jämn maktkamp som pågår, men med de sista minuterna rullande på klockan tar hemmalaget tag i taktpinnen och skapar några riktigt farliga chanser. Utdelningen kommer däremot inte och inför den tredje perioden är likaläget fortfarande ett faktum.

Lindvalls storspel räddar en poäng
Den tredje perioden börjar hetsigt och de irriterade känslorna som uppenbarade sig i slutet av den föregående är fortsatt tydliga på isen. Det är ett jämnt ställningskrig som utspelas, men hemmalaget är lite vassare och kommer till skott. Gustav Lindvall svarar för några riktigt fina räddningar, och efter bara fyra minuter begär Skellefteå timeout. Det korta snacket hjälper inte nämnvärt till en början, för Linköping fortsätter trycka på. Lindvall kliver däremot ut starkt och storspelar. Målvaktens säkerhet verkar smitta av sig på resten av laget, för snart skapas det målchanser även i gästernas anfallszon. Med mindre än 12 och en halv minut kvar får AIK också ett numerärt överläge med sig. Även där skapas chanser, men utdelningen kommer inte. Ställningskriget fortsätter och spelet svänger hastigt åt båda håll. Spelvändningar och frilägen avlöser varandra, men matchbilden ska brytas då Juhamatti Aaltonen utvisas 2 minuter. Gästerna klarar det numerära underläget, och de två minuterna som återstår rinner ut i sanden. Lagen ska behöva skiljas åt i förlängning.

Ställningskriget håller i sig med ett pendlande spel in i den fjärde perioden. Joakim Lindström är sånär att avgöra, men istället är det hemmalaget som får spelet med sig. Med strax över två minuter kvar hittar Linköping nätmaskorna efter ett snabbt pass över centrallinjen och Skellefteå får åka hem med en poäng i bagaget.