Straffseger i första CHL-matchen
Publicerad: 2019-08-30
Det blev en nagelbitande historia när första gruppspelsmatchen gick av stapeln under fredagskvällen. Efter sen kvittering lyckades vi bärga vinsten genom en rafflande straffläggning med Jocke Lindström och målvakterna i fokus.

Vi får se en aningen avvaktande inledning i Skellefteå Kraft Arena med två lag som sakta men säkert inser att det nu är tävlingssammanhang. Schweiziska gästerna tar sedan initiativet i matchens första powerplay, dock utan framgång. Därefter tar AIK över spelet och får även chansen i spel fem mot fyra som utdelning av det. Målen uteblir även här men lägen fortsätter skapas, bland annat tack vare en del fina dragningar från Jonatan Berggren. Piggaste kedjan denna period är den med Eriksson, Wingerli och Pettersson där de två sistnämnda jobbar in ett superläge i två mot en. Då bjuder gästande målvakten Niklas Schlegel på en benbarad i stil med Patrick Roys glansdagar och nollan är intakt. Lindvall i AIK-målet visade sina skills han också med ett par svettiga räddningar i Berns andra PP för perioden. I samma PP, med 10 sekunder kvar, får sedan Niclas Burström med sig pucken fram till ett friläge men Schlegel motar på nytt och vi har 0-0 i paus.

I andra får AIK jobba upp boxplayprocenten ytterligare då man klarar ännu ett Bern-powerplay. Därefter är det lite ströchanser åt vardera håll med vad som ser ut att bli en “målvakternas match”. Drygt halvvägs in i perioden får vi sedan chansen i ett längre PP då gästerna drar på sig ett matchstraff. Där har bland annat Jocke Lindström en del farliga lägen, fram till att vi drar på oss en tvåa efter halva tiden. Vi äger större delen av denna period med rejält skottövertag men lyckas inte få hål på Berns burväktare och 0-0 står sig in i andra pausvilan.

Matchen fortsätter präglas av utvisningar i tredje och i ett tidigt powerplay kan gästerna även sätta kvällens första puck med ett snyggt direktskott från ena tekningscirkeln. AIK trycker sedan på för kvittering och kommer nära ett antal gånger med lägen från både Albin Eriksson och Jacob Olofsson. Kvitteringen kommer så småningom då Top Scorer-klädda Oscar Möller snappar upp en retur och stöter in pucken bakom Schlegel i målet. Bern återtar dock ledningen kort därpå, även det vid en retur med viss tumult framför Gustaf Lindvall. Därefter följer lite böljande spel fram till att Jocke Lindström kan utjämna efter ett snabbt klapp-klapp-spel framför mål.

2-2 står sig efter full tid och vi har bud på mål i förlängningen men matchen går till straffar. Där inleder Jocke som inte gör någon i hallen besviken och detta följs upp med fem stoppade försök från Gurra Lindvall. Skellefteå AIK vinner därmed första CHL-matchen med 3-2 efter straffar.