Skellefteå AIK till semifinal efter vändning
Publicerad: 2018-03-29
Efter en match som präglades till stor del av två matchstraff som drabbade först Skellefteås Henrik Hetta och sedan Färjestads Morgan Ellis. På grund av dessa två incidenter blev det mycket spel i numerära överlägen och lite ostrukturerat i de två första perioderna. Efter att Pontus Petterström inlett målskyttet i den första perioden kunde Färjestad vända och ta ledningen innan paus. Den andra perioden dominerade Skellefteå spelmässigt kraftigt men lyckades inte få in pucken. I den tredje perioden kom Skellefteå ut som ett närmast nytt lag och körde över Färjestad med hög fart och intensitet. Då kom också vändningen och till sist kunde man säkra segern med siffrorna 5-2 och man möter därmed Djurgården i semifinal.

Bortaledning efter matchstraff

Skellefteå inleder riktigt bra. Framför allt är det Jesper Olofsson som flyttats upp i förstakedjan som är dirigent bakom två fina målchanser. Minuten senare kommer också ledningsmålet när Filip Berglund ger Pontus Petterström närmast öppet mål och Petterström gör 1-0. Efter en tackling får Henrik Hetta matchstraff och Färjestad får fem minuter powerplay.

Färjestad behöver bara 47 sekunder i numerärt överläge för att sätta kvitteringen till 1-1 mellan benen på Joni Ortio. Resten av utvisningstiden spelar dock hemmalaget riktigt bra och håller tätt. Tillbaka i spel fem mot fem är Skellefteå sedan mycket intensiva och skapar bra tryck. Det är därför lite snöpligt när Färjestad vänder spelet och gör 1-2 genom Johan Ryno.

Skellefteå får sedan avsluta perioden i powerplay men tappar på tok för många puckar och slår för många dåliga passningar och därmed skapar man inte de målchanser som man skulle behöva. Sammantaget gör AIK en bra första period med bra intensitet men man straffas hårt för enstaka misstag.

Nytt matchstraff men mållöst i andra

En tackling från Morgan Ellis tar i huvudet på Johan Alm i början av den andra perioden och för andra gången för kvällen utdöms matchstraff. Skellefteås problem i powerplay är dock tyvärr fortsatt påtagliga. Man lyckas inte skapa några målchanser överhuvudtaget i fem minuters numerärt överläge. Men med fem man på isen igen får man upp farten på nytt och spelar betydligt bättre igen.

Skellefteå har pucken nästan hela den andra perioden och vinner skottstatistiken stort men samtidigt har man fortsatt väldigt svårt att komma till målchanser. Precis som i den första perioden så kommer en bortautvisning och nästan hela perioden ut bir det ny chans att spela numerärt överläge. Den här gången skapar man i alla fall en bra chans i slutet av utvisningen men fortfarande kommer man att behöva ett bättre powerplay för att vinna den här matchen.

Skellefteå vänder och vinner

Skellefteå inleder den tredje perioden med ett lika tydligt spelövertag som man haft i den andra. Man är också snäppet hetare kring bortamålet och skapar fler målchanser än tidigare. Och efter drygt fem minuters spel kommer också en välförtjänt kvittering när Lars Haugen tappar in ett skott från Jesper Olofsson till 2-2. Mindre än en minut senare kämpar Sebastian Ohlsson åt sig pucken och spelar fram Pär Lindholm som sätter 3-2.

Efter en snygg spelvändning från Joakim Nygård så kommer gästerna igång något och skapar farligheter framåt. Gästerna har hård press i några minuter men till sist hittar AIK rätt igen och lyckas dra upp farten vilken ger spel i anfallszon igen. Med en och en halv minut kvar lämnar Haugen sitt mål och Färjestad spelar med sex utespelare. Med 48 sekunder kvar av perioden avgör Oscar Möller med 4-2 i öppen kasse. Pär Lindholm får också göra 5-2 i tom bur några sekunder senare.