Powerplaymål x4, när Skellefteå AIK bortavann
Publicerad: 2016-02-02

Skellefteå AIK visade att man är livsfarliga i powerplay. Fyra mål föll i den andra perioden, samtliga när Växjö hade minst en man på utvisningsbänken. Växjö var inte sämre utan gjorde bägge sina mål i anslutning till Skellefteå AIK-utvisningar. Tim Heed svarade för en jätteprestation när han låg bakom samtliga mål för bortalaget (2+3) och Mattias Ritolas poängskörd skrevs tillslut till 1+3 i en match som avgjordes i spel med en man mer.

Första perioden

Växjös hemmafördel verkar inte vara till någon hjälp inledningsvis när det är bortalaget Skellefteå AIK som tar tag i taktpinnen från start. Första gången det klingar till är efter nio spelade minuter då Andrew Calof får öppet läge till höger i banan. Skottet tar sig förbi målvakten Stefan Steen, men pucken träffar klingandes i stolpen och vi har fortfarande 0-0 efter första halvan av inledningsperioden. Växjö spelar till sig några chanser när man får spela powerplay i mitten av perioden, men inte heller här spräcks nollan. Växjö fortsätter att snurra i anfallszonen efter powerplayspelet och tillslut snurrar man bort Skellefteåförsvaret, som inte hinner täcka skottet som sitter högt bakom Markus Svensson. Målskytt är Eric Martinsson. Växjö är nära en utökning i sista minuten, men det långa benet sträcks ut och Markus Svensson står för matchens hittills vassaste räddning.

Andra perioden

Perioden börjar lamt, men få intensiva händelser. I den sjätte minuten tar matchen fart när Växjö drar på sig en holdingutvisning. Skellefteå AIK får dock inte spela powerplay då Jimmie Ericsson drar på sig en utvisning i samma ögonblick som domaren verkställer Växjös dito. Fem sekunder senare gör Niklas Burström bort sin back, vilket leder till en hakning och ytterligare en Växjöutvisning. I spel 4 mot 3 för Skellefteå AIK gör Tim Heed ett av sina många powerplaymål denna säsong. Stefan Steen ser inte ett öre av pucken som går lågt och kvitteringen är ett faktum. Matchens tempo höjs, Växjö tuggar på för ett ledningsmål men Svensson är tight vilket hjälper Skellefteå att lyfta spelet när returerna hamnar hos Skellefteåbackarna. Växjös Erik Josefsson hänger inte med och blir utvisad för tripping, och då slår Sveriges (för tillfället) näst bästa powerplaylag till igen. 1-2 görs av Patrik Zackrisson efter en öppnande passning från Mattias Ritola. Domarna hittar sedan ytterligare en Växjutvisning och denna gång gör Mattias Ritola 1-3 på egen hand. Ritola dribblar bort två Växjöförsvarare och skjuter i steget, vilket är hans tredje poäng av tre möjliga ikväll. En replik kommer direkt därpå, när Calof blir utvisad. Matchens fjärde mål i numerärt överläge görs av Ilkka Heikkinen, som sin vana trogen gör mål från blålinjen. Målen haglar in med korta mellanrum och Tim Heed tackar för landslagsplatsen med sitt andra mål och fjärde poäng för kvällen, denna gång i spel 4 mot 4. Sebastian Aho åker runt Växjöspelarna och Heed serveras mitt i slottet och kan stänka upp utökningen till 2-4 i Steens vänstra kryss. Utvisningsminuterna i den andra perioden skrivs till 10-6.

Tredje perioden

Växjö försöker bita sig in i matchen och för spelet, men Skellefteå ligger rätt i banan och täcker de flesta skottförsök Växjö förmår sig att ordna. När tio minuter är spelade så leder Växjö skotten med 8-0 och det bryts inte förrän Tim Heed får iväg ett skott mot mål när klockan stannar på 12.55. Tretton sekunder senare stänger Skellefteå AIK matchen. Adam Pettersson tar emot en passning och snurrar runt i samma rörelse som han lägger pucken till andra sidan, därifrån Andrew Calof sätter 2-5 i en målbur som bevakas av två offrande Växjöspelare, efter att Stefan Steen blivit överspelad. Spelet domnar av och Växjö har svårt att skapa någonting konkret. Skellefteå kommer i flygande anfall när Växjös anfall misslyckas och i slutminuterna spelas den redan avgjorda matchen av.