Linköping orubbliga när Skellefteå AIK kom på besök
Publicerad: 2017-01-26
Det blev femte raka hemmavinsten för Linköping när man spelade både starkare och smartare. Slutresultatet skrevs till 3-0 och bröderna Olimb låg bakom Linköpings samtliga mål. Marcus Högberg fick också hålla nollan när Skellefteå AIK:s sju matcher långa segersvit togs ner av Linköpings HC ikväll.

Period 1

Det är Linköping som kommer igenom och skapar det första läget. Sebastian Karlsson avslutar men Joni Ortio räddar skottet från nära håll. Skellefteå AIK håller puck i sina anfall och agerar anfallen på ett systematiskt sätt. Linköping är mer rakt på och vill störta mot mål, något okontrollerat inledningsvis, men ju längre in i perioden vi kommer spelar Linköping mer kreativt och enkelt.

Bägge lagen kommer lätt ur egen zon och vi får snabba omställningar och därmed målchanser åt bägge hållen. Linköping får lite kött på benen efter ett powerplayspel och lyckas pressa ner Skellefteå i zonen vissa längre stunder. Ortio gör några fina räddningar men kommer tillslut att måsta kapitulera, då Ken Andre Olimb slår in en retur mellan Ortios ben. Sex minuter kvar av perioden och Ortio sätts på hårda prov då Linköping nu äger matchen. Skellefteå lyckas vaska fram några chanser under periodens slutminut, men vi har 1-0 till hemmalaget efter den första akten.

Period 2

Tidigt powerplay för Skellefteå, men Linköping dödar det numerära underläget genom att mestadels stressa fast pucken i Skellefteås defensiva zon. Även om powerplayspelet inte blir vidare lyckat så blir Skellefteå åtminstone stärkta av överläget. Pucken behålls i offensiv zon och några skott hotar Marcus Högberg ett flertal gånger under periodens inledande sju minuter. Spelet blir efter det mer tillbakadraget med färre målchanser och mer spel ute i sarghörnen, samtidigt som uppspelen ofta bryts tidigt för bägge lagen.

Linköping drabbas av sin andra utvisning i matchen, men även denna gång lyckas Linköping sabotera Skellefteås passningsspel genom hög press. När hemmalaget blivit fulltaliga får man också möjligheten att utöka. En möjlighet man faktiskt tar. Niclas Lundgren dundrar in pucken bakom Ortio, som inte hinner lyfta plockhandsken och därför får se 2-0 gå in bakom sig. Med mer styrka i närkamperna och med hård press leder Linköping 2-0 efter två spelade perioder.

Period 3

Skellefteå behöver något extra för att kunna rå på det försvar Linköping satt upp ikväll. Både offensivt som defensivt är Linköping oftast ett litet steg före. Skellefteå försöker framåt men Linköpingsklubborna stör och gästerna kommer ingenvart. Adam Petterssons stolpskott, med tio minuter kvar av matchen, är det närmaste Skellefteå kommer en reducering. Linköping utnyttjar de sega ben som Skellefteå till synes har skaffat sig under pressen, och går till snabba anfall så fort man får ut pucken ur defensiv zon.

Johan Alm sträcker ut sin överarm och blir sist på pucken när Linköpings Mathis Olimb kastar in pucken framför mål. Målet med fem minuter kvar blir spiken i kistan och Linköping, med bud på fler mål under de sista minuterna, vinner rättvist denna torsdagsmatch med 3-0.