Skellefteå AIK vann med 3-0 borta mot Luleå HF
Publicerad: 2013-10-29

Skellefteå AIK gästade ett fullsatt Coop Norrbotten Arena i en match där serieledning stod på spel. Matchen präglades av högt tempo, få målchanser och bra försvarsspel. Skellefteå AIK gjorde en riktigt bra bortamatch och kunde till slut vinna med 3-0

Det märktes att det var Sveriges hittills två bästa lag som drabbades samman ikväll då matchen inleddes i rasande tempo. Båda lagen checkade stenhårt och satte press över hela banan vilket ledde till att man tog ut varandra litegranna och få målchanser skapades. Båda lagen fick tidigt chansen i powerplay och där var det hemmalaget som skapade dom hetaste målchanserna, dock utan resultat. I spelet fem mot fem så kändes AIK snäppet hetare och man fick till slut utdelning efter 14:22 då man satte 0-1 genom Oscar Möller, asisterad av Petter Emanuelsson. Skotten i första perioden slutade 4-4.

Luleå kom ut med ny energi och tog tag i taktpinnen i början av andra perioden. AIK var tillbakapressade men Luleå skapade inga jättechanser utan snurrade mest runt i anfallszon och kom inte in på mål. Efter 07:06 åkte hemmalaget på en riktig kalldusch när AIK tog ledningen med 0-2 efter att man brutit ett uppspel från Luleå i mittzon och kom i en flygande kontring. Målskytt var Pierre Edouard Bellemare, assisterad av Arvid Lundberg och Bud Holloway. Efter målet jämnades spelet ut igen och få klara målchanser skapades enda fram till 16:42 då AIK fick chansen att spela fem mot fyra där man gjorde sitt bästa powerplay hittills i matchen men utan att göra mål. Skotten i andra perioden slutade 10-4 till Luleå.

I den tredje perioden drog AIK tillbaka styrkorna lite och gick för att försvara sin ledning. Luleå försökte och försökte med AIK försvarade sig utomordentligt. Efter 08:29 fick Luleå en chans att spela fem mot fyra och man skapade då en enorm press men försvaret i AIK offrade sig hänsynslöst samtidigt som Markus Svensson stod för några bra räddningar. Resten av matchen spelades av felfritt av bortalaget och Luleå tilläts inte skapa några mer riktigt heta chanser. Viktor Arvidsson satte spiken i kistan med sitt 0-3 mål i öppen kasse efter att Luleå gjort ett sista desperat försök till att få in ett mål genom att ta ut sin målvakt. Skotten i tredje perioden slutade 7-6 till Luleå.

För fullständig matchrapport se: SHL ARENA