Varmt välkomna, Ohlsson & Johnsson!
Publicerad: 2021-05-04
Pressrelease
De har rikligt med erfarenhet där den ene spenderat 8 senaste säsongerna som SHL-tränare och den andre gjort 6 säsonger som juniortränare i Frölunda. Vi säger varmt välkomna till vår nya huvudtränare, Robert Ohlsson, och vår nya assisterande tränare, Pierre Johnsson!

Robert Ohlsson kommer närmast från fem säsonger som huvudtränare i Djurgården där han bland annat ledde laget till final 2019. Dessförinnan har han varit assisterande tränare i Frölunda (vid deras guld 2016) och innan dess hade han samma uppdrag i både U18- och U20-landslaget. Nu står det klart att han tar flyttlasset norrut för två år som huvudtränare i Skellefteå AIK Hockey.

– Det känns jättekul! Det var en stor ära för mig att få frågan av Erik och Niclas. Lite överraskande men också väldigt roligt för mig. Ödmjukt har man också sett Skellefteå AIK och hur de blivit bättre undan för undan till att bli ett av bästa lagen de senaste 10 åren. De har tävlat och spelat en bra ishockey med mycket skridskoåkning, så jag blev väldigt glad när de sedan ringde och ställde frågan om jag ville bli headcoach för Skellefteå. Man är ju väldigt ödmjuk inför uppgiften och känner att man man har saker att lära sig av Skellefteå. Här finns en bra kultur, bra träningsfaciliteter och väldigt bra möjligheter att utbilda och utveckla hockeyspelare. Klart man blev glad och är ödmjuk och tackade ja till ett så fint uppdrag, säger Robert.

Ohlsson har både sett och mött Skellefteå AIK otaliga gånger och vill bygga vidare på det han upplever som ett redan framgångsrikt koncept.

– Jag tycker att Skellefteå har mjukvaran. De har bra ledarskap och man har bra möjligheter att utbilda och utveckla spelare. Det är ju tre isytor så det finns fantastiska möjligheter för utveckling. Det möjliggör ju verkligen, om man är beredd att lägga ner lite tid, att bli väldigt bra och förhoppningsvis kan vi tillsammans hitta den här spelkulturen och vinnarmentaliteten som man hade åren när man vann. Då kombinerade man en bra spelkultur med en bra vinnarmentalitet så det hoppas jag vi kan hitta tillbaka till och förfina ytterligare.

"Vill få ut det bästa"

Robert kommer stärkt av åtta säsonger som SHL-tränare, varav de senaste fem med huvudansvaret i Djurgården, och har en stor vilja att fortsätta utvecklas tillsammans med hela föreningen.

– Självklart finns det saker jag tar med mig, sedan finns det också saker som jag vill ta del av och lära av. När jag pratar med Erik och Niclas säger vi att vi vill få ut det bästa ur samarbetet och av alla ledare. Om man jobbar tillsammans mot ett högt uppsatt mål är det möjligt att nå sina drömmar och det är vad jag vill åstadkomma i Skellefteå, att jobba mot och lyckas uppnå det högt uppsatta målet - att ge bygden ett guld. När jag tittar på människorna och ledarna i Skellefteå ser jag möjligheterna att vi ska kunna göra det.

Han lyfter även fram värdet av kollektiv och individuell utveckling för att kunna uppnå dessa mål.

– Nummer ett är ju att man ska kunna samarbeta och göra saker tillsammans. Det är ju hela ishockeyns och lagsportens grund, att man samarbetar och samspelar så man gör varandra bättre för att nå det uppsatta målet. Nummer två är att måste lyfta fram individerna och utveckla individerna i laget så de kan bli lite spetsigare runt sina kvalitéer. En offensiv spelare vill man ju ska bli ännu bättre i sitt hantverk och vassare i sitt målskytte t.ex., och samma sak åt det defensiva hållet. Att man blir ännu bättre, ännu tuffare och ännu mer rejäl. Man måste jobba för att lyfta fram sina spetskvalitéer och har ett ID som spelare och står för det.

"Oerhört inspirerande"

Pierre Johnsson kommer närmast från Frölundas organisation där han gjort tre säsonger som J18-tränare och tre säsonger som J20-tränare. Han har även gjort flertalet säsonger som spelare för klubben och har en karriär med totalt 10 SHL-säsonger i ryggsäcken. Nu ansluter han till Skellefteå AIK:s tränarkvartett med ett kontrakt på två plus ett år.

– Det känns oerhört inspirerande och kul såklart. Det är kul att vara tillbaka i finrummet och en ära att en så pass framgångsrik klubb de senaste åren vill ha ens tjänster, så det ska bli oerhört kul, säger Johnsson.

Han kommer norrut med goda erfarenheter, både gällande värderingar och utveckling.

– Jag har ju jobbat i en förening som vill vinna, men samtidigt utveckla både spelare och människor. Jag tror tänket är ganska lika, man jobbar målinriktat och mot ett tydligt mål som är att vinna, så det är en tydlig vinnarmentalitet man tar med sig. Jag vill tillföra ett jobb och en tydlighet i det jag gör, samtidigt som man ska ha roligt när man är i hallen. Så en mix av ruggig seriositet, ett stenhårt jobb och ett leende på läpparna.

Pierre är även tydlig med hur han vill att samarbetet med spelarna ska se ut.

– Det är viktigt man är lyhörd, sedan att man vågar ha en öppen dialog och diskussion. Jag tror det är lite förlegat att det ska vara en brygga mellan tränare och spelare utan måste våga prata med varandra. Samt att man lär känna personen bakom hockeyskydden och vågar bygga en bro av förtroende mellan varandra. Hårt jobb och lyhördhet kommer man långt på.

Johnsson har jobbat med Ohlsson förut, då de båda var i Frölundas ledarorganisation, och ser fram emot att återförenas i Skellefteå.

– Det känns jättekul med hela tränarkvartetten såklart. Jag har snackat lite med Falk förut och jag vet vad Robban står för och hur han är som människa. Det är en enkel, rolig och hårt jobbande tränare som har ett leende på läpparna men när det väl brinner till vet han vad som krävs, så det ska bli jättekul att få träna ihop med honom igen.

Skellefteå AIK:s General Manager, Erik Forssell, om de nya tränarna:
– Det känns både kul och häftigt att vi kommer ha Robert som huvudtränare hos oss. En person som har gjort väldigt bra intryck på mig och Niclas. Vi har hört mycket gott om honom från annat håll. Han är duktig i spelet och duktig kommunikativt och duktig på att bygga relationer med människor. Johnsson är en bra ledare som har haft en lång spelarkarriär men också gjort många år som utbildare och juniortränare och väglett många unga spelare. Han kommer främst att vara assisterande tränare för backar. Vi har en grov plan hur vi vill att arbets- och rollfördelningen ska se ut men vi kommer i samråd specificera ännu tydligare under våren och sommaren.

Avtalet med Robert Ohlsson och sträcker sig över säsongen 2022/2023.
Avtalet med Pierre Johnsson och sträcker sig över säsongen 2022/2023 med möjlighet till förlängning till 2024.

Samuel Söderlund
STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS