• Huvudsponsorer

Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Växjö
VLH

Final: Lajunen inledde och avslutade i Växjös tredje triumf

21 april 2015 20:50

En SM-final. Fem matcher. Fem bortasegrar. Detta snudd på helt osannolika scenario har nu utspelat sig framför våra ögon i och med att Växjö vann med 4-1 på bortais mot Skellefteå under tisdagkvällen. Därmed har smålänningarna nu ledningen med 3-2 i matcher inför torsdagens match 6, som spelas i just Växjö. Kvällens stora hjälte var Jani Lajunen, som blev tvåmålsskytt och både inledde och avslutade målskyttet.


Inför denna den femte SM-finalen 2015 hade både Skellefteå och Växjö fascinerande nog vunnit två bortamatcher vardera. Därmed var läget bäst av tre inför avslutningen, med Skellefteå i innehav av hemmafördel (?) i en eventuell avgörande sjunde kamp.

Precis som i de tidigare matcherna var det bortalaget som kopplade greppet. Växjö svarade för flera vassa spelvändningar och hade en mycket hög effektivitet, samtidigt som Skellefteå tvekade och inte riktigt höll sig till matchplanen.

Det resulterade i att ställningen i den första pausen var 0-2, efter att Jani Lajunen prickskjutit in pucken i krysset bakom Markus Svensson och Erik Josefsson styrt in ett vinkelskott från nära håll.

– Vi är på tårna och vet att vi har varit bra tidigare här i Skellefteå. Vi kommer ut starkt och är agressiva i skridskoåkningen och passningsspelet, det syns i första perioden. Vi måste vara lika aktiva och våga gå för tredje och fjärde målet, kommenterade Växjös Alexander Johansson i TV4.

Reducering i mittperioden

I mittperioden ryckte Skellefteå upp sig en aning och skapade mer trafik framför Växjös målvakt Cristopher Nihlstorp och därmed också mer oordning i gästernas försvar. Även om det inte var någon anstormning, och Växjö också hade sina chanser, var reduceringen från Janne Pesonen till 1-2 logisk.

Fullträffen kom i matchens första numerära överläge efter att Patrik Zackrisson hittat Pesonen med en sidledspassning. Även Axel Holmström, SM-slutspelets oväntade poängkung, samlade på sig ytterligare en assist.

– Skönt att få in målet innan pausvilan. Det ger oss mer energi och så har vi halverat försprånget. Vi är lite för ojämna tycker jag och vi blottar oss lite, tyckte Skellefteås lagkapten Erik Forssell i TV4.

Reddox måltorka över

Skellefteå fortsatte att anfalla, jobba och slita i den tredje perioden och länge såg det också ut som att det fanns goda chanser att kvittera matchen och åtminstone ordna finalseriens första förlängning. Så blev dock inte fallet, eftersom Växjö kunde hålla undan och hemmalaget inte förmådde att nå till de höjder som skulle ha krävts.

I stället kunde först Liam Reddox bryta sin långa måltorka och sätta 1-3 i tom bur i matchens slutskede, och därefter skickade Jani Lajunen in sitt andra mål på motsvarande sätt till 1-4. Spiken i den berömda kistan var ditdunkad två gånger om och femte raka bortasegern i denna finalserie var ett faktum!

– Vi spelar väldigt konsekvent och väldigt fokuserat och gör det väldigt bra framför Torpet i dag, tyckte Växjös tränare Sam Hallam i TV4 efter femte raka bortasegern i finalserien.

– Jag var med om något liknande i fjol i semifinalen mot Färjestad. Det är svårt att förklara.

Det innebär nu alltså att Växjö kan knipa sitt första SM-guld i historien inför sin hemmapublik i Växjö på torsdag. Skellefteå måste vinna två raka matcher för att kunna ta sitt tredje raka SM-guld. Dramatiken fortsätter och en av de spelare som är viktigast är målvakten Cristopher Nihlstorp, som alltså segrade i sin återkomst efter sjukdom.

– Rejält, gediget, vi spelar efter den plan vi satte upp före matchen och är bra över hela banan. Vi försöker spela likadant varje match och jag vet inte vad det är det här med bortasegrar, men vi tar varje seger vi kan få, kommenterade Cristopher Nihlstorp i TV4.