• Huvudsponsorer

Hemma
Linköping
LHC
Borta
Skellefteå
SKE

Skellefteå vände 0-2 till seger

23 januari 2014 22:11

Ett taggat Linköping började bra mot serieledande Skellefteå AIK och tog en 2-0 ledning i den första perioden. Till andra var det ett pånyttfött SAIK som ständigt tryckte tillbaka Linköping och på elva sekunder både hade reducerat och kvitterat. Skellefteå hann även med att sätta 3-2 pucken innan mellanakten var över. Linköping lyckades inte komma tillbaka och istället satte Erik Forssell avgörande 4-2 i tom kasse. Skellefteås första seger på fem matcher var ett faktum.


Linköping kom heltaggat ut till den första perioden mot serieledande Skellefteå AIK. Men det var Skellefteå som startade bäst och hade pucken mest genom perioden. Dock var det Linköping som med vassa kontringar kunde avsluta den första perioden med en 2-0 ledning hemma i Cloetta Center. 1-0 målet gjorde Sebastian Karlsson efter att Simon Hjalmarsson slängt in pucken mot mål i powerplay och Karlsson tryckt in returen. 2-0 målet var en riktigt snabb omställning där Eric Himelfarb hittade Kent McDonell som mitt i slottet kunde styra upp pucken i krysset bakom för dagen Stefan Steen i Skellefteås mål.

Två mål på elva sekunder

Den andra perioden inleddes med massivt tryck från Skellefteå som också reducerade 2.59 in i mellanakten. Joakim Lindström tryckte in pucken bakom Iiro Tarkki i LHC-kassen. Elva sekunder senare var det dags igen. Denna gång var det ett något märkligt mål som Skellefteås Bud Holloway bjöd på. Han skjöt ett skott mot Tarkki som räddade pucken upp i plexiglaset bakom mål. Pucken studsade tillbaka och Holloway slog elegant dit kvitteringen på volley.

Skellefteå fortsatte att hålla i tyglarna och kunde efter en utvisning på Linköpings- och Junior-VM backen Jesper Pettersson sätta dit ledningsmålet fram till 2-3. Det var Jimmie Ericsson som tog tillvara på en retur från Tarkki och kunde sätta dit pucken.

Forssell satte avgörandet i tom kasse

Tredje perioden var kontrollerande av Skellefteå som inte tillät Linköping att komma till några större farligheter. Det blev bara några få chanser för Linköping och i slutskedet av matchen åkte SAIK på en utvisning. LHC tog ut målvakten för att försöka få in en kvittering men istället var det Skellefteå och Erik Forssell som med bara sekunder kvar kunde skicka iväg pucken från egen zon i mål. Målet innebar 4-2 till gästande Skellefteå och serieledarna kunde efter fem raka förluster återigen stå som vinnare.

– Jag tycker att vi är med i matchen trots 2-0 underläge. Vi får med oss studsarna eftersom vi jobbar riktigt hårt och det räcker till seger, säger Skellefteås tränare Hans Wallson till C More efter matchen.

För Linköping ser det dystrare ut. Ett tappat tvåmålsöverläge och ytterligare en fölust för LHC, som nu har en lång väg att gå för att nå direktplats till slutspel. Linköping som inte vunnit sedan segern på straffar mot Frölunda i Scandinavium den fjortonde januari har nu sju poäng upp till Färjestad BK på direktplats till kommande SHL-slutspel.