Linköpings HC numret större än Skellefteå AIK
Publicerad: 2017-01-03
Linköping hade inga större bekymmer att överlista Skellefteåförsvaret ikväll och lyckades pricka in fem mål, motsvarande Skellefteå AIK:s två. Jonathan Rodensjö gjorde sitt första SHL-mål, vilket också var det matchavgörande målet, i den andra perioden när Linköping hemmabesegrade Skellefteå med 5-2.

Period 1 Första perioden är en fysisk period, bägge lagen utbyter både hårda tacklingar och farliga målchanser. Linköping tar ledningen efter nio spelade minuter genom Sebastian Karlsson, som tränger sig igenom sina motståndare direkt efter en offensiv tekning och träffar pucken som går i en båge över Ortio in i mål. Andrew Calof hos Skellefteå AIK får ett ypperligt läge att kvittera snabbt därpå, men Marcus Högberg är följsam och Calofs friläge avslutas med en räddning.

Matchen är fortsatt fysisk och bägge lagen fullföljer och tacklar så fort man får chansen. Bland annat så skickar Jonathan Rodensjö upp sin motspelare Pontus Petterström över sargen vid en offensiv tackling, till hemmapublikens stora förtjusning. Ett högre jubel kom kort därefter då Linköping utökar sin ledning, denna gång via Andrew Goron. Gordon är först på pucken efter ett skott av Anssi Salmela och kan därför lägga in pucken via en backhand, då Joni Ortio i Skellefteåmålet inte ser vart pucken tagit vägen.

Period 2 Inledningsvis svajar anfallen då de inte innehåller några ordentliga målchanser. Plötsligt laddar Emil Djuse bössan och då måste Högberg kapitulera. Ett slagskott hittar plockhandskkrysset och vi har en reducering till 2-1, tidigt i den andra perioden. Skellefteå får även en bra möjlighet att kvittera, men powerplayspelet på en hakningsutvisning ville inte ge utdelning.

Istället är det Linköping som får nästa ord. Emil Sylvegård vinner puck då Johan Alm tappat balansen och skjuter iväg ett skott på mål. Returen går rakt ut till Rodensjö som därmed också gör sitt första SHL-mål i karriären, 11:52 på klockan i period 2. Matchens andra period avslutas med en Linköpingsutvisning, vilket ger gästerna powerplay under sista periodens inledande två minuter.

Period 3 Inga mål faller i powerplay för gästerna denna gång heller, men ändå får man utdelning tidigt i perioden. Henrik Hetta och Adam Pettersson går till anfall där Hetta lyckas dribbla bort sin försvarare. Pucken hittar till Pettersson som lyckas sprätta upp pucken i nättaket med en backhand, bakom en knäsittande Högberg. Linköping är snabbt efter målet åter spelförande, men trots detta känns Skellefteå allt närmare ett kvitteringsmål nu än senast lagen bara hade ett mål mellan sig.

Matchbilden är oförändrad fram till matchens sista fem minuter, Linköping styr men Skellefteå kontrar bra. Henrik Törnqvist vinner en puck i offensivt sarghörn och hittar en väg in mot mål. Sebastian Karlsson skymmer Ortio föredömligt och därför kan Törnqvist pricka in 4-2. Skellefteå tar ut sin målvakt för att forcera in en reducering, vilket inte hjälper. Sylvegård vinner pucken i offensiv zon och kan lägga in pucken till slutresultatet 5-2 till Linköping.