Skellefteå AIK nollade Örebro
Publicerad: 2013-11-14

Efter att ha varit en jämn match i den första halvan av matchen med ett flertal vassa målchanser för gästande Örebro så kom Skellefteå AIK igång efter att man fått in första målet och sedan rann det iväg till 5-0. Framåt handlade mycket om Oscar Möller och Viktor Arvidsson som bägge var riktigt bra och åkte ifrån gästerna. Längst bak var Markus Svensson otroligt bra med flera viktiga räddningar framför allt i den andra perioden.

Första perioden

Gästande Örebro får redan efter 20 sekunder en jättechans när Justin DiBenedetto blir fri med Markus Svensson som dock räddar DiBenedettos skott. En lång period av dåligt spel följer och först efter sju minuter visar Skellefteå upp något bra spel framåt men då är det också nära ett ledningsmål då Oscar Möller träffar stolpen efter att ha gjort ett strålande byte i gästernas zon. Hemmalaget får också spela powerplay när vi börjar närma oss mitten av perioden men lyckas inte skapa speciellt mycket.

Örebro får strax därefter också en chans i numerärt överläge men mer än en hyfsad chans i inledningen av utvisningstiden blir det inte. Mot slutet av perioden får gästerna ännu en möjlighet att spela powerplay efter en lite märklig situation där John Norman bedöms ha åkt på Tim Sandberg i gästernas mål. Återigen gör dock hemmalaget e bra insats i boxplay och första perioden slutar mållös efter att inget av lagen bjudit på något direkt skönspel.

Andra perioden

Örebro inleder den andra perioden i powerplay och precis som i den första så skapar man en mycket bra målchans direkt, den här gången genom Jared Aulin men Markus Svensson räddar och när sedan Kalle Olsson får en ännu bättre chans strax därefter så räddar Svensson igen. Först efter nästan nio minuter kommer Skellefteås första chans i perioden men den är riktigt bra, även om Petter Emanuelsson som är sist på pucken skjuter över. Bara sekunder senare kommer gästernas Martin Johansson helt fri från mittzon men Markus Svensson är strålande i målet och räddar igen. AIK får spela powerplay och direkt träffar Joakim Lindström stolpen, när spelet sedan vänder åker dock Lindström ut och vi får spel fyra mot fyra.

Nu rasar det plötsligt in målchanser, Niklas Burström soloåker igenom hela gästernas lag men får inte in pucken. Spelet vänder och då är det Marcus Weinstock som är lika nära han. Sedan kommer också första målet när Oscar Möller dukar in 1-0 via ett slagskott i powerplay. Även 2-0 kommer strax därefter när Viktor Arvidsson snurrar friskt i anfallszon och spelar fram Petter Emanuelsson till öppet mål. När sedan Arvidsson åker sig fri och fälls tar han själv straffen och dundrar in 3-0 med ett slagskott. Och det är inte slut där, med en dryg minut kvar av perioden hittar Oscar Möller en passning fram till Pierre-Edouard Bellemare som ensam framför mål gör 4-0.

Tredje perioden

Bud Holloway kommer in med bra fart och kreativt spel och skapar en hel del oro i anfallszon i inledningen av den tredje perioden, någon utdelning kommer dock inte i alla fall inledningsvis. Istället är det Jonas Frögren som snyggt kliver ner i zon och gör 5-0 efter en bra pass från Erik Forsell. I övrigt är det rätt avslaget på isen, hemmalaget spelar lugnt av tiden och Örebro skulle nog också gärna se att matchen tog slut. Gästerna får i alla fall spela powerplay efter drygt halva perioden men det ser lite halvhjärtat ut och man skapar inte speciellt mycket.

Skellefteå glimtar i alla fall till ibland i anfallszon och bjuder på riktigt snyggt spel, Holloway Och Lindström samspelar till en bra chans men får inte in pucken. Med drygt två minuter kvar av matchen får AIK också spela powerplay vilket man också gör riktigt bra. Närmast att göra ett riktigt snyggt mål är dock gästernas Tomas Skogs som soloåker och är snubblande när att Lyckas med en ”Kenta Nilsson”. Skellefteå AIK visar klass framför allt i den andra halvan av matchen och vinner rättvist, Markus Svensson i målet lade grunden till segern med sitt storspel i första halvan.