Skellefteå-seger till slut i norrderbyt
Publicerad: 2018-09-27
Ett stycke svängig ishockeymatch serverades i Luleå ikväll när Skellefteå AIK kom på besök. Prestigemötet vanns av gästerna med slutsiffrorna 3-5, där Skellefteå hade ledningen med 1-4 i tredje perioden. En stark Luleå-forcering räckte sånär till en vändning men Emil Djuse fick punktera matchen med fyra sekunder kvar i tom kasse. Adam Pettersson gjorde två mål och Linus Lindström och Oscar Möller varsitt. Gustav Lindvall stod för några avgörande räddningar och denna seger för laget upp till toppen av tabellen.

SHL blir inte mycket bättre än när det vankas en drabbning mellan två lag med lite rivalitet och mycket kvalitet. Nästan fullsatt hemmamatch för Luleå och en smidig bortaresa för Skellefteå AIK - spännande är knappt förnamnet. Luleå saknar sin kapten Olausson samt Patrik Cehlin och Isac Lundeström. I Skellefteå AIK ser vi att Gustaf Lindvall får ta hand om målvaktssysslan medan Luleå kör med Joel Lassinatti. SHL-debuterar gör både Felix Dahlroth i Skellefteå AIK och Carl Mattsson i hemmalaget.

Pucken släpps i vanlig ordning men då klackarna kommit överens om fem minuters tyst protest blir starten allt annat än högljudd. Oscar Möller ger sånär sitt Skellefteå ett mål när man får ett powerplay i sjätte minuten men en hemmaback lyckas hindra detta. Några minuter senare blir Petter Granberg utvisad och Luleå visar extrem effektivitet när laget genom backen Daniel Sondell lyckas göra mål efter ynka 21 sekunder i den spelformen. Bortalaget bestämmer sig dock för att inte vänta så länge med att kvittera utan blott en minut senare, när periodklockan rullat fram till 11:14, ringer målklockan. Adam Pettersson noteras för målet och nu är det lika-läge. När Luleå mötte Örebro senast tappade laget ledningen två gånger, så kanske kommer nu lite negativa tankar in i hjälmarna på norrbottningarna.

Ett visst övertag för Luleå och ett bra hemmastöd ger hemma laget lite skjuts men riktigt farligt vill det inte bli.

En jämn första period slutar 1-1 där Skellefteå känns heta framför mål och där Luleå maler på. Roligt för gästerna att målet görs av Adam Pettersson och att det finns fler stjärnor som kan tänkas leverera längre fram under aftonen. Hemmalagets Minecraft-miljoner har räckt till ett starkt lag och en maffig show, men ishockeymatcher avgörs fortfarande utifrån vilket lag som gjort flest mål efter matchens slut så allt kan som bekant hända. Mål förändrar matcher, som någon vis person en gång skaldade, så nästa mål kan väga tungt.

Andra perioden börjar med ett par icing-puckar från gästerna men viktiga tekningsvinster gör att man inte hamnar i så farliga situationer. Periodens första powerplay tilldelas norrbottningarna då före detta Skellefteå-profilen Johan Forsberg blir hakad av Robin Alvarez. Skellefteå håller dock Luleå stången under denna tvåminutare och på vägen från utvisningsbåset får Alvarez tag i pucken men lyckas inte göra mål. Luleå känns numret större här i inledningen av andrarundan.

Halva perioden hinner gå, inget mål kommer. Tretton och en halv minut får vi vänta men sedan kommer det. Linus Lindström ger bortalaget ledningen efter en tekning där han vandrar in och skjuter in pucken. 1-2 och assisten går till Oscar Möller.

Jimmie Ericsson befinner sig sin vana trogen framför mål när Skellefteå några minuter senare anfaller och veteranden styr ett skottpass från Emil Djuse men Lassinatti räddar. Efter den påföljande tekningen behåller Skellefteå pucken i anfallszonen och ser man på - där kommer 1-3. Adam Pettersson noteras för målet som kvarstår efter videogranskning.

Luleå varvar upp med publiken i ryggen och vill göra en bra avslutning på denna olyckliga period för deras räkning men uppoffrande spel bland svartgula försvarare och en stabil Lindvall i den berömda kassen gör att ställningen kvarstår.

Skellefteå lyckas vända spelet med en halvminut kvar, och Adam Pettersson är inte långt borta från att göra sitt tredje (!) mål för kvällen. Inget mål men väl en utvisning för Pettersson som hackar för ivrigt på Luleås målvakt efter nyss nämnde burväktare gjort en superfin räddning. Skellefteå lyckas dock efter ännu en viktig tekningsvinst se till att man vinner perioden med 2-0 och att ställningen på resultattavlan landar på 1-3 efter fyrtio spelade minuter.

’Ta pucken och gör mål’ heter det i ramsan och precis det verkar Skellefteå AIK ha haft för ögonen hittills ikväll. Raka spåret mot mål och in med puckar på kassen låter lite som klyschiga sägningar av slumpmässig ishockeyexpert men hittills har det varit en verklighet för gästerna. När Luleås spelare inte riktigt lyckats med att hålla rent framför eget mål är resultatet rättvist även om Luleå säkert har några växlar kvar inför tredje.

Tredje delen av matchen påbörjas i boxplay för Skellefteå AIK. Starkt försvar gör att de nittio sekunderna i underläget klaras av. Luleås Johan Harju får en chans men det spelövertag hemmalaget sätter upp resulterar inte i några vassa chanser i upptakten av perioden.

Skellefteå anfaller med Oscar Möller och Joakim Lindström men de stoppas i sista stund av Lassinatti som lyckas få vanten på pucken. Böljande spel fram och tillbaka i långa spelsekvenser som ett jagande Luleå kanske helst hade varit utan. Efter åtta minuters spel kliver Skellefteås förstalina fram igen med Oscar Möllers klubba sist på pucken. Patrik Norén skjuter och Möller får en bra yta och tillåts styra in 1-4.

I efterföljande anfall får hårt jobbande Juhamatti Altonen i Skellefteå ett skottläge som räddas av Lassinatti. Samma tema återkommer sedan när Adam Pettersson så när fullbordar sitt hattrick då han kommer fri - och stoppas av Lule-keepern.

Efter en stark Skellefteå-sekvens skapar Luleås SHL-debutant Carl Mattsson ett minne för livet då han hamnar helt ren framför Lindvall och gör 2-4. Energi till Luleå, men hemmalagets Austin Farley får lite arga blickar från lagkompisarna när han drar på sig en utvisning direkt efter reduceringen. Skellefteå släpper dock tillbaka initiativet då Luleå lyckas vända spelet ner till skellefte-zonen. Finfin räddning av Lindvall stoppar Luleås Johan Harjju. Olimb drar på sig en tvåa och då fylls isen av fyra utespelare från varje lag. Det blir senare powerplay och där tajtas matchen till ytterligare då Luleå kämpar på och pucken tar på skellefte-back och går in i målet. Petter Emanuelssons stolpskott studsar alltså in och Emanuelssons bokförs för målet. 3-4, hoppsan.

Nu är det inga tysta minuter längre och matchens energi är lite galen just nu. Luleå tar ut målvakten. Räddningar av Lindvall. Hemmabacken Sondell skjuter tätt utanför. Trötta skellefteåspelare kämpar frenetiskt och med fyra sekunder kvar gör till slut Emil Djuse 3-5 i öppet mål. Hjälp mig baklänges vad många känslor det blev där till slut.

Att ha 1-4 i tredje perioden ska väl egentligen leda till seger och det blir ju tre poäng till slut för gästerna efter en del om och men. Spännande match med hög kvalitet i målvaktsspel och målskytte.