Åsa Andersson om första tiden som klubbdirektör
Publicerad: 2022-11-07
Sedan den 5:e september har Åsa Andersson suttit på posten som klubbdirektör för Skellefteå AIK Hockey. Nu har två månader flugit förbi och Åsa har delat med sig av sin bild av första tiden i föreningen, sin roll och synen på av som komma skall. ”Hockeyn förenar hela organisationen”, säger Åsa.

Vill du berätta lite om din första tid som klubbdirektör?

– Det har varit väldigt positivt. Jag har blivit väl mottagen och känner mig väldigt välkommen. Det är det första som slagit mig är att när man kommer in här på kontoret så känns det väldigt familjärt, och det tycker jag genom syrar hela föreningen. Det tänker jag har att göra med att hockeyn förenar hela organisationen, även de som inte jobbar med själva sporten. Alla här vill att vi ska nå framgångar, alla taggar till lite extra när det är match. Det här gemensamma intresset för lagen och sporten gör att det blir väldigt speciellt och en väldigt rolig miljö att vara i.

Hur har verkligheten levt upp till de förväntningar du säkert hade innan?

– Egentligen stämmer nog verkligheten ganska bra överens med min förväntansbild och jag hade förstått att det här är en verksamhet som är mer komplex än vad man kan tro vid första anblick. Jag har fått en större inblick i det nu eftersom jag pratat individuellt med nästan all tillsvidareanställd personal. I det har jag fått många olika perspektiv på saker. Då inser man att det här är en väldigt bred verksamhet, där sporten med alla lagen (både herr- och damlag, juniorlag och barn) är en väldigt stor apparat och har en stor organisation runt sig som är väldigt viktig. Om man tittar på kontoret så är det som på vilket företag som helst, med ekonomi, sälj och marknadsföring och så vidare. Det som ändå gör det så speciellt är att den verksamheten inte skulle finnas alls om den sportsliga delen inte fanns och vore så framgångsrik som den är. Det tänker jag är viktigt att ha med sig, att utan sporten och en välfungerande sportslig organisation så hade inte vi som har en stödjande funktion haft något berättigande egentligen, säger Åsa och fortsätter:

– I mitt jobb som klubbdirektör är det jag som är övergripande ansvarig för allt, även Rinkside och restaurangverksamheten. Det är dels en restaurangverksamhet som ska hjälpa oss att locka besökare till våra evenemang men den är också jätteviktig för att våra spelare, juniorer och NIU-elever ska få mat. Så den fyller flera syften. Det är tre väldigt skilda världar, sport, kontor och restaurang, men som ändå hänger ihop i allra högsta grad.

Vad tänker du att du främst kommer tillföra till föreningen?

– Det jag tror jag kan tillföra är att våga prova nya saker. Vi behöver spana och följa med vår omvärld och hela tiden fråga oss om vi gör rätt saker, vad vi kan göra bättre och om vi kan hitta på något nytt. Om vi blir lite bättre på allt vi gör och jobbar lite smartare i allt vi gör, så kommer det att lyfta klubben till nya nivåer. Med bättre planering så skapar vi utrymme för kreativitet och uppfinningsrikedom. Vi ska tillsammans jobba för att bli mer proaktiva än reaktiva. Jag tror att jag som person är ganska bra på att driva saker framåt, så den energin hoppas jag kunna tillföra. Det är tillsammans vi ska göra jobbet.

Vad ser du som AIK:s främsta styrkor?

– Först och främst varumärket, som är väldigt starkt förankrat i bygden. En annan är våra sportsliga framgångar. Vi har hållit oss på en väldigt hög nivå i många år med herrlaget. Jag tror också vi har en väldig styrka i vår ungdomsverksamhet, där vi är duktiga och väldigt professionella. Till sist har vi en stor styrka i kulturen och värdegrunden i att jobba tillsammans.

Om vi blickar framåt över säsongen och in i framtiden, vad ser du mest fram emot?

– Det givna svaret är att jag ser fram emot att vi tar ett till SM-guld och att vi har ett damlag som är etablerat i SDHL. Sen ser jag fram emot att försöka skapa det här riktiga hockey-buzzet i stan igen. Det finns här fortfarande, men syns inte på samma sätt som det gjorde 2013/14. Jag ser fram emot att hela stan är tapetserad i svartgult mot slutspelet, att AIK syns i alla skyltfönster. Det är riktigt häftigt. Till sist är det väldigt viktigt för mig att alla som jobbar här tycker att det är roligt att gå till jobbet. Att alla som jobbar här känner att man har en egen utveckling i den roll man har. Det är jätteviktigt att människor ges möjlighet att växa och bli sitt bästa jag.

Maja Olsen