Joni Ortio höll nollan i storseger
Publicerad: 2018-03-21
Efter att ha tagit ledningen i Kvartsfinalserien i måndags så var det Skellefteås tur att välkomna Färjestad till Skellefteå Kraft Arena på onsdagen. Och det var ett rasande effektivt och försvarsmässigt fläckfritt Skellefteå AIK som kunde inkassera en storseger som till sist skrevs till 5-0 efter bland annat två mål från Joakim Lindström. Joni Ortio i målet fick glädjande hålla sin nolla efter att ha varit otroligt bra genom hela matchen. Skellefteå AIK har 2-0 i matchserien med sig ner till Karlstad på fredag,

Bra första från Skellefteå

Matchen är som väntat intensiv och fysisk direkt från start. Lagen har varsin helt öppen chans tidigt men för Skellefteå går klubban av för Bud Holloway och för Färjestad så ramlar Oscar Steen i samband med chansen. Skellefteå har ett bra powerplay men därefter kommer gästerna igång ordentligt och spelar bra i ett par byten. Efter 7:12 ligger pucken i hemmamålet men det är rejält kaos i målgården och efter videogranskning blir det inget mål.

Med 10:27 på klockan anfaller AIK i hög fart, pär Lindholm droppar till Joakim Lindström som dundrar in 1-0 rakt upp i krysset. Några minuter senare smäller det igen när Tim Söderlund vänder spelet i hög fart, åker sig loss och sätter ett handledsskott vid vänstra stolpen till 2-0. Slutet av perioden präglas framför allt av massor av bråk men Skellefteå har flera jättelägen att utöka ledningen också som dock Färjestad lyckas avvärja med mycket möda.

Hemmalaget drar ifrån

Färjestad får inleda den andra perioden i powerplay och efter ny utvisning blir det även spel fem mot tre för gästerna. Pontus Petterström chockar dock alla när han stjäl pucken av Johan Ryno som tappat klubban och gör 3-0 med tre hemmaspelare på isen. Färjestad fortsätter dock att ligga på hårt framåt och först när klockan börjar närma sig halva perioden får AIK ordning på offensiven och skapar ett par fina målchanser.

Och när hemmalaget fortsätter att skapa hårt tryck framåt så kommer till sist också utdelningen. Bud Holloway och Henrik Hetta sliter hårt och krigar fram pucken till Adam Pettersson som snyggt kan slå in pucken i mål till 4-0. Skellefteå får bra utdelning men spelar också riktigt bra. Försvarsspelet och målvaktsspelet är bägge otroligt bra.

Joakim Lindström gör mål igen

Färjestad behöver utdelning och det snabbt i den tredje perioden. Man får också en tidig chans att spela powerplay men Skellefteå ör ett bra jobb i numerärt underläge och håller tätt. Skellefteå spelar fortsatt strålande försvarsspel i den tredje perioden och ett Färjestad som desperat jagar efter en reducering har otroligt svårt att komma till avslut och chanser.

Skellefteå får spela powerplay halvvägs in i perioden men det känns kanske som att fokus är mer på att låta tiden gå. Tillbaka i spel fem mot fem så kliver dock Joakim Lindström fram igen och sätter 5-0 framspelad av Pär Lindholm. Efter det målet så tappar matchen all fart och Skellefteå kan spela av de sista minuterna utan problem.