Het finalrepris när Frölunda gästar
Publicerad: 2016-10-22

Skellefteå AIK tar idag emot Frölunda i en repris av förra säsongens SM-final. Backen Sebastian Aho är beredd på fullt ös i dagens match.
– Båda brukar bjuda upp till dans, säger han.

Vi rådde ju på Frölunda i fjolårets SM-finalspel, så att säga att det finns lite puls mellan lagen är ingen överdrift. Nu är det grundserien och SHL:s elfte runda (för AIK) men vi kan nog förbereda oss på full fart även vid dagens tillställning.

Frölunda HC, tidigare Västra Frölunda HC, grundades 1938 och huserar till vardags i landets tredje största hockeyarena Scandinavium. De har totalt fyra SM-titlar på historiehyllan, varav två kom vid lagets storhetstid för drygt tio år sen med framträdande spelare som Henrik Lundqvist, Niklas Andersson och Jonas Johnson.

Satsar på ungdomar
Idag leds Göteborgslaget av kapten Joel Lundqvist som vid sin sida har en rad skickliga spelare som bland annat Henrik Tömmernes och Johan Sundström. Inför den här säsongen förstärkte de även med förre Linköpingsspelaren Simon Hjalmarsson (senast i KHL) och Jonathan Sigalet från Luleå.

Klubben satsar stenhårt på sina ungdomar och ger stort förtroende till många spelare i SHL-sammanhang. John Nyberg, Filip Westerlund och Carl Grundström är bara några av namnen på de "ungtuppar" som får chansen att visa vad de går för i a-lagströjan. Den sistnämnde gjorde även sitt första hattrick i senaste matchen mot Leksand.

"Har blivit något extra"
En spelare som trivs med att spela mot Frölunda är vår back Sebastian Aho. Han gjorde mål i flertalet matcher vid finalspelet ifjol och kommer minst sagt vara på hugget ikväll.

– Det blir ofta täta tillställningar med mycket närkamper och fart, säger han inför dagens match.

Att det har blivit något speciellt kring dessa matcher är inget att hymla om, enligt Aho.

– Vi har mötts en hel del så det är klart det har blivit något extra. Båda brukar bjuda upp till dans, fortsätter han.

Aho är som sagt en spelare som varit vass i offensiven vid dessa tillställningar och på frågan om vi kan förvänta oss ännu ett mål råder inga tvivel.

– Jag ska göra mitt bästa. Förhoppningsvis kan jag sprätta dit den, avslutar han.

Första nedsläpp i finalreprisen är kl 16.00 i Skellefteå Kraft Arena.

Samuel Söderlund