Skellefteå AIK förlorade i Göteborg med 4-2
Publicerad: 2016-10-29

Hemmalaget tog en tidig ledning och tappade den aldrig i returmötet mellan fjolårets finallag. Skellefteå var nära att komma ikapp i den sista perioden, men Frölunda höll ut och kunde sätta spiken i kistan med tre minuter kvar av matchen. En fartfylld förstaperiod byttes till en långsammare andraperiod, som sedan slutade i en tredjeperiod som präglades av utvisningar.

Period 1
Matchen inleds i ett rasande tempo och Frölunda forecheckar högt. Joel Lundqvist vinner en duell mot Kyle Cumiskey nere i sarghörnet efter hög forecheck och kan lägga fram pucken till Mats Rosseli-Olsen. Rosseli-Olsen lirkar in pucken mellan benen på Joni Ortio och matchen är endast 50 sekunder gammal.

Skellefteå AIK jobbar febrilt efter en kvittering och vill ha den så snabbt som möjligt. Även fast Frölunda forecheckar bra så kommer Skellefteå i många lägen ur och kan gå till anfall. Försvaret i Frölunda är dock impakt och med Johan Gustafsson i målet kan man hålla nollan perioden ut. I slutminuterna åker Adam Pettersson på en till synes olycklig utvisning, 2+2 minuter för hög klubba. Försvaret i Skellefteå gör det exemplariskt och vi har 1-0 när periodsignalen går.

Period 2
Periodens tempo är betydligt lägre än i den första. När Johannes Johannesen får tag i en puck mitt i offensiva zonen så skickar han den mot mål. Ortio blir skymd och 2-0 sitter högt bakom finske målvakten. Minuten efter har Frölunda en till puck inne i mål, men domaren bedömer att Nicklas Lasu stör Ortio i hans försök att rädda pucken och dömer därför bort målet.

Matchbilden svänger lite och Skellefteå kommer till flest skott, men får inga egentliga chanser som gör att Gustafsson inte behöver göra mer än att bara stå i vägen. Pär Lindholm hinner spela tio minuter innan han får en tackling mitt framför målet, samtidigt som hans skridskor fastnar i isen. Benet böjer sig bakåt och Lindholm behöver hjälp av isen på grund av smärtan, vilket betyder att det är färdigspelat för Skellefteåanfallaren.

När Skellefteå sedan åker på ett lagstraff för för många spelare på isen så kommer Frölunda tillbaka in i matchen. De ligger på och vinner nästan alla dueller, samtidigt som Skellefteå blir mer slarviga i passningsspelet när man väl kommer ur zonen. Därför kommer också 3-0 rättvist, denna gång av succéanfallaren Carl Grundström som gör sitt sjätte mål på sex matcher.

Period 3
Frölunda lägger i en växel till, det märks att de vill avgöra matchen tidigt. Istället blir Nicklas Lasu utvisad då han åker på Ortio i Skelleftemålet och i samma sekvens drar Mats Rosseli-Olsen på sig en tvåminutare för abuse of officials. Fem mot tre i två minuter och då smäller det två gånger om. Först är det Joakim Lindström som skjuter 3-1 från mitten av banan, samtidigt som Jimmie Ericsson skymmer Gustafsson som därmed inte ser pucken över huvud taget. I fem mot fyra spelar Skellefteå bort Frölundaförsvaret och Gustafsson hinner inte över i sidledsförflyttningen, vilket betyder att Jesper Olofssons skott går i mål och vi har helt plötsligt 3-2 och en jämn match igen.

Frölunda tar sig i kragen och flyttar upp spelet när man nu blivit fulltaliga. Joni Ortio slår pucken över sargen och åker ut för puck out. Skellefteå klarar Frölundas powerplay men bara några minuter senare åker Ortio på en ny tvåa, denna gång genom att blockera pucken utanför den tillåtna gränsen. Detta är starten på utvisningskavalkaden. Jimmie Ericsson får matchstraff efter en brottningsmatch mot Joel Lundqvist, halvminuten efter tacklar Emil Djuse en Frölundaanfallare i ryggen och får 2+10 minuter upp på tavlan.

Frölunda skjuter flera gånger om men Skellefteås boxplay, tillsammans med Ortios storspel, gör att siffrorna hålls ner till det endast återstår tre minuter kvar av matchen. Casey Wellman får pucken fritt framför Ortio och kan stänga matchen med sitt 4-2-mål. Skellefteå gör en sista ansträngning men kommer inte närmare målmässigt och Frölunda vinner 4-2.