Kommentarer efter matchen
Publicerad: 2013-12-04

Skellefteå AIK svarade för en stabil insats när man på bortaplan vann mot Färjestad med 4–1 (0–0, 2–0, 2–1). Efter matchen snackade hemsidan med målskytten för andra matchen i rad Erik Andersson och med assisterande tränaren Bert Robertsson.

– Jag har ingen bra koll, det händer inte så ofta att man gör mål två matcher i följd, det kan ha hänt senast när jag spelade i allsvenskan med Björklöven. Men det var oerhört skönt, säger målskytten Erik Andersson efter matchen.

# Berätta för oss om målet som betydde 2–0 i matchen i slutet av den andra perioden.

– Jag kom in från ett byte, Bud Holloway höll i pucken och vi visste att de var lite trötta då de hade varit inne ganska länge. Sen fick jag pucken på blå, jag kände inte för att bara kasta iväg den, jag höll i den och kom ner en bra bit. Där ville jag egentligen passa pucken och det blev att man tittade upp för att hitta någon. 

– Samtidigt såg jag bara Färjestadsryggar som var på väg in med fart, dem ville ta upp varsin kille på något vis, av någon anledning släppte dem mig helt fri. Då kände jag att jag hade öppen gata in på målet. Jag kom in på målet och försökte dra den i sidled för att Färjestads målvakt skulle öppna upp mellan benen och det gjorde han lyckligtvis, det var skönt att se att den gick in.

# Matchen som sådan, hur upplevde du den?

– Det kändes som en konstig match, jag hade trott på förhand att de skulle komma in och vara betydligt tuffare och hårdare från start än vad de gjorde. Själva kändes vi påkopplade från start och vi vårdade pucken från början till mål. De kom inte åt oss idag, vi spelade stabilt och kunde vinna välförtjänst.

– Det är givetvis en fjärde i hatten, samtidigt har vi spelat bra på bortaplan ett par gånger nu, det är bara att fortsätta jobba på.

# Om vi tar säsongen hittills, hur tycker du att det har gått för egen del och för laget?

– Det har känts bra och jag tycker att det har fungerat mycket bra mellan mig och Johan Alm. Nu är han tyvärr skadad, men jag har spelat ihop med honom nästan hela säsongen nu och det har känts jättebra. Det är ett steg framåt om man jämför med förra året, som lag känns vi väldigt stabila och när vi har den tryggheten som vi har i lagspelet, då är det lättare att spela som individ.

– Just nu känns det väldigt kul att spel och vi gör det bra i laget. Dessutom känns det som vi har lyckats bygga vidare från förra året, det är en härlig grupp där det känns som alla stortrivs.

# Vad har Jonas Frögren betytt för Skellefteå?

– Först och främst är en han är fantastisk människa, det visste jag inte innan han kom till oss, så jag blev positivt överraskad. Som hockeyspelare är det en kille som alltid kommer till jobbet och offrar sig hänsynslöst för laget oavsett om det gäller att täcka skott eller ta en fight, med sin rutin spelar han såklart en stor roll för våra unga backar. Han har väl tagit lite av en papparoll och det tror jag han trivs med, nu har dessutom skaffat sig en hund, så man kan säga att han är dubbelpappa, säger Erik Andersson som själv har hund.

– Jag har själv en liten krabat, men i och med att Jonas Frögren är en stor pjäs så var det klart att han skulle ha en stor hund. Han skaffade sig en Mastiff som heter Leffe.

– Han bor nästan granne med mig så det är kul, han har sagt själv att det känns kul med det. Jag tror han trivs och jag hoppas att han är fast i hundträsket nu.

# Är det många i laget som har hund?

– Vi är en del som har det och det är en fördel med det yrket som vi har, det passar ganska bra att ha hund. Dels är vi inte borta så mycket under dagtid och på kvällarna är oftast den andra hälften hemma. Vi är nog åtta-tio som har hund om man räknar med staben, man kan säga att vi har en liten hundmaffia.

Bert Robertsson om matchen

– Vi kom till Karlstad och hade full respekt för motståndet Färjestad, det är ett bra lag, speciellt hemma och som hade tagit poäng på de senaste sju matcherna. Vi var fullt fokuserade och hade pratat mycket om att vi skulle lösa deras forecheck, det gör vi väldigt bra samtidigt som vi spelade pucken till varandra. Färjestad fick jaga oss i den första perioden, en period där vi kände att vi borde ha kunnat tag ledningen i matchen.

– Nu fick vi utdelning i den andra perioden, en period som var jämnare men där vi välförtjänt kunde göra 1– och 2–0. Vi hittade tillbaka till lugnet, spelade pucken till varandra och växte i matchen.

– I den tredje perioden började vi som i den första, vi spelade till varandra och hade ett bra självförtroende i laget, vi spelade på många spelare och kunde ha fräscha ben matchen ut. Även om vi fick 3–0 slog vi oss inte till ro utan fortsatte att spela matchen ut, nu fick Färjestad ett mål som gjorde att vi fick hålla oss på tå hela vägen ut, vi gjorde många bra saker där.

– Vi höll oss till vår matchplan, på slutet kändes det som Färjestad försökte avsluta matchen med att spela lite tuffare och det lyckades vi hantera på ett bra sätt. Vi tog en oerhört skön bortaseger mot ett bra offensivt hockeylag som Färjestad.

# Oerhört snyggt mål Pierre-Édouard Bellemare som avslutade med.

– Vi hade väl klarare målchanser innan som inte satt, men trägen vinner och vi tappade inte tålamodet. Nu fick han stå ganska fri från nära håll och skjuta, men det är ganska svårt att göra mål på dagens målvakter därifrån, detta då dem spelar täckande som de gör.

– Jag tycker att Fredrik Pettersson Wentzel höll dem kvar i matchen ganska länge, men vi kan åka härifrån stolta med tre poäng.

# Hur ska vi göra för att bibehålla Erik Anderssons målform?

– Det är en oerhört duktig spelare som har haft många lägen innan och inte har lyckats sätta dem tidigare. Nu känns det som det har släppt ifrån axlarna. Om man nu ska jämföra så vart Färjestad lite passivare och emot Modo var de mer aggressiva och satte mer press, då kom vi med mer fart och han fick avsluta.

– Det är spelare som vi kan använda på många sätt, han kan spela boxplay, powerplay när det behövs, i matchen mot Modo använde vi honom som center, nu vara han tillbaka som back full ut. Det är en skicklig hockeyspelare som vi hoppas fortsätter på den inslagna vägen, säger Bert Robertsson som i likhet med många andra i laget har gått och skaffat sig en hund.

– Det blev en dvärgschnauzer men ska jag var ärlig blev jag övertalad, övriga familjemedlemmar mina två grabbar och sambon förde en mycket hård kampanj, till slut fick jag vika ner mig. Men det är ett välkommet tillskott i familjen.

– Hundar har på något vis en lugnande effekt på familjen, man är ute och rör sig lite mer och som våran hund är alltid på bra humör och för sig.

# Om vi avrundar med lite snack inför Luleå på fredag, vad går det att ta med sig?

– Ny match, det kommer bli en helt annan matchbild där Luleå har ett annat spel, ett spel där man forechekar hårdare och sätter press på puckhållaren. Men vi har mött andra lag som har spelat på sättet tidigare, det gäller att vi fokuserar oss på vårt spel som har varit framgångsrikt, där vi flyttar pucken till varandra och flyttar på deras check, att de får jaga oss helt enkelt.

– Men det är bara att ladda om, men det brukar inte vara några problem med att göra det till ett derby som brukar bli häftiga tillställningar.


Anders Andersson